20 potravin plných vody, se kterými budete v létě skvěle hydratovaní

Půlka a čtvrtka melounu, čtyři menší kousky melounu, dřevěné prkénko 5 second Studio / Shutterstock.com

Každý ví, že by měl denně vypít kolem dvou litrů vody, ale jak je to v létě? V tomto období se značně potíme a slunce z pokožky vypařuje mnohem více vody než po zbytek roku. Pokud málo pijeme, objeví se dehydratace, která se často projeví bolestmi hlavy, únavou, apatií, svalovými křečemi i zrychleným srdečním tepem. S dostatečnou hydratací skvěle pomohou potraviny s vysokým obsahem vody, které to jsou?

Přečtěte si také

Komu se nelení, tomu se zelení. Starejte se o svůj trávník a bude dokonalý

Meloun – obsah vody: 92 %

Tato zelenina je velmi šťavnatá a někdy je těžké ji konzumovat tak, abyste se šťávou z melounu nepokapali. Kromě hromady vody zde najdeme trochu vlákniny a několik důležitých živin včetně vitaminu C, vitaminu A a hořčíku.

Meloun je bohatý na silné antioxidanty, včetně lykopenu. Ideální volbou je meloun se semínky, protože ta jsou velmi výživná, takže je rozhodně neplivejte.

Meloun kantalup – obsah vody: 90 %

V obchodech se mu nevyhýbejte, sice vypadá jinak než běžný meloun, ale je sladký a plný vody. I zde najdeme mnoho vlákniny, je také bohatý na vitamin A. Zkuste ho do salátů nebo jako přílohu ke své svačině.

Nejlepší letní osvěžení se slevou!

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Broskve – obsah vody: 89 %

Téměř 90 % jejich hmotnosti tvoří voda a nabízí také několik důležitých vitaminů a minerálů, jako jsou vitamin A, vitamin C, vitaminy B a draslík. Broskve jsou též bohaté na antioxidanty, jako je kyselina chlorogenová. Jsou také nízkokalorické, průměrná broskev má jen 60 kalorií.

Jahody – obsah vody: 91 %

Jsou lahodné a osvěžující, kromě vody poskytují spoustu vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C, folátu a manganu. Zahrnout jahody do svého jídelníčku je snadné, můžete je také rozmixovat nebo přidat do salátů.

Košík plný jahod na zemi FamVeld / Shutterstock.com

Pomeranče – obsah vody: 88 %

V jednom pomeranči najdete kolem 120 ml vody. Je zde také vysoký obsah vitaminu C a draslíku. Pomeranče jsou bohaté na antioxidanty včetně flavonoidů. Pravidelná konzumace citrusových plodů, jako jsou pomeranče, může navíc chránit před ledvinovými kameny, protože kyselina citronová, kterou obsahují, se může vázat s oxalátem vápenatým tvořícím kameny a napomáhat jeho vyplavování z těla.

Kiwi – obsah vody: 90 %

Kiwi je šťavnaté ovoce plné vitaminu C. Kromě toho obsahuje draslík, měď, vitamin K, folát a vitamin E. Má také vysoký obsah vlákniny a 100 gramů kiwi má jen 64 kalorií. Jeho konzumace podporuje zdraví srdce, trávení a imunitu.

Odstředěné mléko – obsah vody: 91 %

Skládá se převážně z vody a poskytuje značné množství vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, vápníku, riboflavinu, vitaminu B12, fosforu a draslíku. Mléko nejenže pomáhá s celkovou hydratací, ale může vám také pomoci rehydratovat po namáhavém cvičení, a to lépe než samotná voda, což je částečně způsobeno obsahem elektrolytů a bílkovin v mléce, které mohou pomoci nahradit ztráty tělesných tekutin.

Jogurt, jogurtové mléko – obsah vody: 80 %

Jogurty i jogurtová mléka jsou potraviny plné vody a v létě jde o skvělou svačinku, která zasytí a zároveň hydratuje. Snažte se vybírat produkty bez přidaných cukrů, abyste doplnili jen důležité živiny a zbytečně nepřibrali. Jogurt poskytuje také několik vitaminů a minerálů, jako jsou vápník, fosfor a draslík, o všech je známo, že pomáhají podporovat zdraví kostí.

Řecký jogurt s medem a vlašskými ořechy Tatiana Vorona / Shutterstock.com

Okurka – obsah vody: 95 %

Okurky jsou tvořeny téměř výhradně vodou a poskytují také malé množství některých živin, jako jsou vitamin K, draslík a hořčík. Větší salátová okurka má jen kolem 70 kalorií a díky tomu můžete okurku konzumovat i ve velkém množství a nepřiberete po ní. Hodí se jako doplněk všech jídel.

Hlávkový salát – obsah vody: 96 %

Neuvěřitelně osvěžující zelenina, která se nejlépe podává pokapaná citronovou šťávou. Kromě vody zde najdeme vlákninu, foláty a vysoký obsah vitaminů K a A. 100 gramů hlávkového salátu má jen 14 kalorií, takže ho můžete konzumovat i ve velkém množství.

Přišli už jste na chuť okurkové limonádě?

Polévky – obsah vody: 92 %

Někteří lidé je v létě nemusí, jiní je v tomto období naopak preferují, protože jsou lehké a plné vody. Polévka má jen málo kalorií a lidé, kteří ji konzumují před hlavním jídlem, obvykle přijímají méně kalorií než ti, kteří se jí vyhýbají. Největší výživový potenciál mají polévky plné zeleniny, jako jsou brokolice, mrkev, cibule, houby a rajčata.

Cuketa – obsah vody: 94 %

Má minimum kalorií, je chutná a najdeme zde i nemalé množství vitaminu C. Skvělá je do polévek, salátů, plněná masem nebo z ní můžete udělat cuketové nudle.

Rajčatová polévka, rajčata, česnek, bageta, lžíce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Celer – obsah vody: 95 %

Má minimum kalorií a obsahuje vlákninu, která prodlouží pocit sytosti. Najdeme zde vysoký obsah vitaminu K a draslíku. Skvělý je syrový i vařený.

Rajčata – obsah vody: 94 %

Rajčata mají bohatý nutriční profil, obsahují značné množství vitaminů a minerálů, včetně vitaminů A a C. Kromě toho jsou rajčata bohatá na vlákninu a některé antioxidanty, včetně lykopenu.

Rajčatová polévka s papričkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Rajčatová polévka s papričkami

Rajčatová polévka s papričkami, která je hotová za pár minut, vás nejen příjemně osvěží, ale je přímo dokonalým pokrmem pro všechny milovníky lehkých jídel. A hlavně v ní zužitkujete všechna rajčátka ze zahrádky, kterých je teď na konci léta více než dost.

Rajčatová polévka s papričkami

Papriky – obsah vody: 92 %

Jsou bohaté na vlákninu, vitaminy a minerály, jako jsou vitaminy B a draslík. Paprika také obsahuje karotenoidové antioxidanty, které jsou dobré pro oči. Je zde nejvyšší množství vitaminu C ve srovnání s jiným ovocem a zeleninou. Jedna velká paprika pokryje až 317 % vaší denní potřeby vitaminu C.

Květák – obsah vody: 92 %

Obsahuje více než 15 různých vitaminů a minerálů, včetně cholinu, který je důležitý pro podporu zdraví mozku a metabolismu.

Dva celé květáky a malé kousky květáku na jutové podložce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Zelí – obsah vody: 92 %

Zelí má poměrně nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny a živin. Je zde vitamin C, vitamin K, folát a několik stopových minerálů. Dále jsou zde glukosinoláty, což jsou antioxidanty, které pomáhají chránit i před rakovinou.

Grapefruit – obsah vody: 88 %

Grapefruit je bohatý na vlákninu, antioxidanty a několik vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, draslíku a kyseliny listové. Má obzvláště vysoký obsah vitaminu C, jeden grapefruit má kolem 200 % doporučené denní dávky.

Kokosová voda – obsah vody: 95 %

Nejenže má velmi vysoký obsah vody, ale je také bohatá na elektrolyty, včetně draslíku, sodíku a chloridu.

Tvaroh – obsah vody: 80 %

Výživný mléčný výrobek s hydratačními vlastnostmi je plný bílkovin, fosforu, vápníku a selenu. Kromě toho je tvaroh skvělým zdrojem vitaminů B, včetně riboflavinu a vitaminu B12.