Jaké výhody má sušené ovoce a maso oproti čerstvému?

Sušené meruňky, jablka, banány, rozinky Brent Hofacker / Shutterstock.com

Sušené potraviny stále více plní regály obchodů a kromě ovoce, zeleniny a hub to bývá často i dehydrované maso. Většina lidí ví, že voda tvoří velkou část hmotnosti potravin. Co se ale stane s potravinami, když se z nich voda odstraní? Budou stále tak výživné a mohou být lepší než ve své čerstvé formě?

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Co byste měli o sušených potravinách vědět

Sušení potravin je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin. Jelikož lidé neměli v minulosti mrazáky, stačilo potraviny vysušit a rázem byly dostupné ke konzumaci po celý rok. Sušení masa hojně využívali i indiáni, protože bez vody se maso jen tak nezkazí.

Proces sušení se vždy promítne do nutričního složení a likviduje zejména vitamíny A a C. Jiné složky se však mohou stát biologicky dostupnějšími, a jelikož jsou potraviny v sušené podobě koncentrovanější, není potřeba konzumovat jich tolik. Při zpracování v továrnách se z potravin mohou odstranit i další důležité látky a jsou do nich často přidávány nejrůznější konzervanty, barviva nebo aromata.

Sušené proužky masa s chilli HelloRF Zcool / Shutterstock.com

Na co si dát pozor

Jde o ideální stravu při cestování, protože nezabere mnoho místa a moc neváží. Sušené potraviny by však neměly být každodenní součástí jídelníčku, protože nedokážou nahradit čerstvé potraviny. Je tedy třeba konzumovat je s mírou a vždy je skladovat na suchém a tmavém místě.

V případě sušeného masa počítejte s tím, že je bohaté na bílkoviny, ale také na sodík, proto se vyhněte nadměrné konzumaci. U sušeného ovoce je zase velmi vysoký obsah cukru, a tím pádem i kalorií, vyšší konzumace se projeví přírůstkem na hmotnosti.

Nejčastější sušené potraviny

Sušené švestky – Sice sušením přijdou o některé vitamíny, ale většina živin je dostupnější v sušených švestkách než v čerstvých. Mají vysoký obsah draslíku, železa, vlákniny a vitamínu K, stejně jako antioxidantů. Dokážou zmírnit zácpu, ale mají mnoho kalorií a cukru.

Meruňky – Stejně jako švestky mají i sušené meruňky vyšší obsah živin. Porce 5–6 sušených meruněk má více než čtyřikrát tolik vlákniny než celá čerstvá meruňka. Vláknina pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých typů rakoviny. Sušené meruňky mají také více draslíku, železa a vápníku. I zde je vyšší obsah kalorií a cukru.

Rozinky – Jedná se o sušené hrozny. Jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit vaše buňky. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, železa a draslíku. Během sušení ztrácejí vodu a scvrkávají se, takže je obsažený cukr koncentrovanější, mnoho výrobců navíc další cukr přidává. Ve 100 g rozinek najdete kolem 50 g cukru.

Sušený losos – Ve 100 g naleznete kolem 37 g bílkovin společně s omega-3 mastnými kyselinami, což může snížit vaše šance na srdeční onemocnění a mrtvici. Bohužel je zde také 63 % denního příjmu sodíku a 75 miligramů cholesterolu.

Člověk vkládá kousky zeleniny do sušičky potravin Pressmaster / Shutterstock.com

Sušené vepřové maso – Porce 100 g obsahuje asi 30 g bílkovin spolu s dalšími klíčovými živinami, jako je hořčík, železo a folát. Nabízí také asi 45 % vaší denní potřeby sodíku.

Sušené krůtí maso – Porce 100 g má asi 35 gramů bílkovin, najdete zde také třetinu doporučené denní dávky sodíku. Je zde kolem 33 miligramů cholesterolu. Krůtí maso má obvykle méně tuku než hovězí maso. Snažte se vybírat sušené krůtí produkty z bílého masa, které má méně tuku než tmavé maso.

Sušené hovězí maso – Má vysoký obsah bílkovin, asi 30 g na 100g porci. Má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah živin, jako je zinek, B12 a železo. Má vysoký obsah sodíku, asi 70 % denní dávky a asi 45 miligramů cholesterolu.

Sušené bobule – Mají často vyšší obsah živin, zejména vlákniny, železa a draslíku. Například borůvky jsou známé tím, že jsou bohaté na antioxidanty, sušením ale ztrácejí až polovinu těchto látek.

Sušená zelenina – Většinu druhů zeleniny lze sušit k přímé konzumaci nebo ji později použít do polévek či jiných pokrmů. Stejně jako ovoce i sušená zelenina si může ponechat více živin než čerstvá. I zde se ale sušením ztrácí vitamíny A a C.

Sušičku potravin zrovna teď koupíte se slevou

Jak doma nejlépe sušit potraviny?

Nabízí se více možností, jednou z nich je sušení v domácí troubě, nastavte ji na 40 °C a zapněte proudění vzduchu. Dvířka trouby nechte lehce otevřená, aby mohla vlhkost unikat. Sušení zde zabere několik hodin. Velmi populární jsou sušičky potravin, spotřebují méně energie než při sušení v troubě.

Sušit můžete i na slunci, ale tento proces může zabrat i několik dní a je nutné sušit potraviny na místě s nízkou vlhkostí. Je třeba dát ovoce nebo zeleninu na rošt nebo na tác, přikrýt síťovinou a umístit na místo, kde proudí vzduch.