1. října slavíme Mezinárodní den kávy. Zajímavosti, které jste o ní možná nevěděli

Žena si vaří kávu v kávovaru New Africa / Shutterstock.com

Lahodný, aromatický, lehce nahořklý hnědý nápoj s povzbuzujícími účinky. To je káva, jejíž mezinárodní den připadá na 1. října. Jedni si bez ní nedokážou představit kvalitní ráno, jiní po ní sahají ve chvílích vyčerpání. Mnoho z nás si ji prostě „jen“ vychutná. Věděli jste, že káva je ovoce a že původně nebyla vůbec určená k přípravě nápoje?

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Jaké účinky má káva na naše tělo?

Podobně jako u mnohých potravin, i u kávy se odborníci nemohou shodnout, zda tělu prospívá, anebo škodí. Faktem nicméně zůstává, že v sobě nese řadu látek, které jsou tělu prospěšné.

Mezi ty zásadní patří draslík, hořčík, vitamíny skupiny B, mangan, fosfor a samozřejmě antioxidanty. Nejznámější látkou, kterou káva obsahuje, je nicméně kofein, který stimuluje činnost centrální nervové soustavy, čímž zvyšuje i soustředění a pozornost (díky tomu mohou mít někteří lidé po kávě problém usnout). Výzkumy dokonce připisují kofeinu schopnost snižovat riziko vzniku onemocnění srdce a cév.

Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč

Zajímavosti o kávě

  • Káva je ovoce – pijete umletá zrnka ze středu ovocných bobulí.
  • Africké kmeny kávová zrna nepražily a nezalévaly je vodou, ale pojídaly v podobě jedlé koule, kterou slepovaly tukem.
  • Slovo káva má původ v arabštině z výrazu „qahhwat al-buchta“, volně přeloženo jako „fazole vína“.
  • Kávu objevili pastýři v Etiopii kolem roku 800 našeho letopočtu. Pastýři koz si v devátém století všimli, jaký efekt má kofein poté, co kávová zrna pozřely pasoucí se kozy. Pastýřům se zdálo, že po konzumaci kávy jejich kozy tančí. Místní mnich poté vyzkoušel nápoj, do kterého přidal kávová zrna. Když poté nemohl spát, zrodil se první originální šálek kávy.
  • Nejdražší káva na světě stojí 27 000 Kč/kg a pochází z trusu cibetky. Cibetka je malé masožravé zvíře žijící v Asii a Africe, které se živí kávovými bobulemi.
Žena připravuje kávu v kávovaru goffkein.pro / Shutterstock.com

Jak si kávu připravit?

Káva je takovým malým chameleonem. Vychutnat si ji totiž můžete skutečně mnoha způsoby, a navíc vždy záleží nejen na přípravě, ale i na dané směsi a podílu jednotlivých složek v ní. Nejčastějším způsobem je příprava s pomocí horké vody, která skrze namletou kávu překape (espresso nebo filtrovaná káva), nebo se jí přelije (turek nebo french press). Jiné techniky k přípravě nápoje využívají i páru (např. moka express).

Mezi netradiční metody patří i vylouhování kávy za studena takzvané cold brew, a to buď tím, že se nechá studená voda protéct přes namletou kávu, anebo se káva nechá ve studené vodě přes noc macerovat.

Káva do minuty? Vsaďte na kávovary

Běžný kávovar pořídíte v hypermarketech či obchodech s elektrem za pár tisíc. Populární jsou především značky Sage, Sencor, DeLonghi nebo Philips, z těch kapslových pak vede Nescafé, Tchibo či Nespresso.

  • Pokud máte vyšší nároky, může se cena pohybovat i kolem deseti tisíc – například Espresso Sencor SES 9200CH pořídíte v akci do 10 000 Kč. Jeho součástí je i tritanová nádoba na mléko, díky které si stisknutím jediného tlačítka vykouzlíte dokonalé cappuccino nebo caffe latte.
  • Zlatou střední cestou je kávovar DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B, na kterém si můžete zvolit dokonce teplotu kávy. Pořídíte ho do 15 000 Kč.
  • A opravdoví fajnšmekři mohou jít ještě dál. Třeba kávovary Barista Express Impress od značky Sage nabízí hned několik vychytávek pro precizní namletí kávových zrn a její přípravu. Vyjdou vás na cenu kolem 20 000 Kč.
Muž pije kávu v kavárně PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Co si objednat v kavárně?

V dnešní době máte v kavárnách opravdu široký výběr. Vedle originálních kousků, jako je například espresso tonic či chai latte, jsou ovšem populární především následující klasiky:

  • Espresso – 30 ml kávy s jemnou pěnou
  • Espresso macchiato – 30 ml kávy s kapkou mléka a mléčné pěny
  • Ristretto – 20ml espresso
  • Cappuccino – 30ml espresso, teplé mléko a mléčná pěna (celkem cca 150 ml)
  • Latte macchiato – 30ml espresso, minimálně 200 ml teplého mléka a mléčná pěna (celkem cca 250 ml)
  • Flat white – 60ml espresso + teplé mléko s mikropěnou (celkem cca 160 ml)
Míchání pražené kávy Sergey_Bogomyako / Shutterstock.com

A jakou kávu si vybrat?

Existuje mnoho faktorů, ke kterým je třeba při výběru kávy přihlédnout. Mezi ty základní patří:

  • Směs/druh kávy: Arabica (jemnější, sametová chuť) a Robusta (více hořká chuť) – většinou jsou na trhu různé směsi, z nichž mezi nejkvalitnější patří 100% Arabica
  • Podle druhu zpracování: zrnková, mletá nebo instantní káva (vyrábí se z kávového extraktu)
  • Specifické požadavky: fair trade, bio či bezkofeinová
  • Tablety/kapsle do kávovarů

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, hsph.harvard.edu, Safroncafe.cz