1. října slavíme Mezinárodní den kávy. Zajímavosti, které jste o ní možná nevěděli

Šálek kávy a kávová zrna Canva

Lahodný, aromatický, lehce nahořklý hnědý nápoj s povzbuzujícími účinky. To je káva, jejíž mezinárodní den připadá na 1. října. Jedni si bez ní nedokážou představit kvalitní ráno, jiní po ní sahají ve chvílích vyčerpání. Mnoho z nás si ji prostě „jen“ vychutná. Věděli jste, že káva je ovoce a že původně nebyla vůbec určená k přípravě nápoje?

Přečtěte si také

Granátové jablko uleví od bolesti a pomáhá spalovat tuky. Jen málokdo ví, jak ho správně oloupat
Granátové jablko uleví od bolesti a pomáhá spalovat tuky. Jen málokdo ví, jak ho správně oloupat

Káva lahodí našemu tělu

Podobně jako u mnohých potravin, i u kávy se odborníci nemohou shodnout, zda tělu prospívá, anebo mu škodí. Faktem nicméně zůstává, že v sobě nese řadu látek, které jsou tělu prospěšné.

Mezi ty zásadní patří draslík, hořčík, vitamíny skupiny B, mangan, fosfor a samozřejmě antioxidanty, což jsou látky chránící naše buňky před tzv. oxidačním stresem. Nejznámější látkou, kterou káva obsahuje, je samozřejmě kofein, který stimuluje činnost centrální nervové soustavy a tím zvyšuje i soustředění a pozornost (díky tomu mohou mít někteří lidé po kávě problém usnout). Některé výzkumy dokonce připisují kofeinu schopnost snižovat riziko vzniku onemocnění srdce a cév.

Sklenice s kávou Latté macchiato Pixabay

Měli byste vědět:

  • Káva je ovoce – pijete umletá zrnka ze středu ovocných bobulí.
  • Africké kmeny kávová zrna nepražily a nezalévaly je vodou, ale pojídaly v podobě jedlé koule, kterou slepovaly tukem.
  • Slovo káva původ v arabštině z výrazu „qahhwat al-buchta“, volně přeloženo jako „fazole vína“.

Horká káva pro chladné podzimní dny

Jak si kávu připravit?

Káva je takovým malým chameleonem. Vychutnat si ji totiž můžete skutečně mnoha způsoby, a navíc vždy záleží nejen na přípravě, ale i na dané směsi a podílu jednotlivých složek v ní. Nejčastějším způsobem je příprava s pomocí horké vody, která skrze namletou kávu překape (espresso nebo filtrovaná káva), nebo se jí přelije (turek nebo french press). Jiné techniky k přípravě nápoje využívají i páru (např. moka express).

Mezi netradiční metody patří i vylouhování kávy za studena, a to buď tím, že se nechá studená voda protéct přes namletou kávu, anebo se káva nechá ve studené vodě přes noc macerovat.

Potetovaný muž popíjí šálek kávy Canva

Co si objednat v kavárně?

  • Espresso – 30 ml kávy s jemnou pěnou
  • Espresso macchiato – 30 ml kávy s kapkou mléka a mléčné pěny
  • Ristretto – 20 ml espresso
  • Cappuccino – 30 ml espresso, teplé mléko a mléčná pěna (celkem cca 150 ml)
  • Latte macchiato – 30 ml espresso, minimálně 200 ml teplého mléka a mléčná pěna (celkem cca 250 ml)
  • Flat white – 60 ml espresso + teplé mléko s mikropěnou (celkem cca 160 ml)

A jakou kávu si vybrat?

Existuje mnoho faktorů, ke kterým je třeba přihlédnout, než si samotnou kávu vyberte. Mezi ty základní patří:

  • Směs/druh kávy: Arabica (jemnější, sametová chuť) a Robusta (více hořká chuť) – většinou jsou na trhu různé směsi, z nichž mezi nejkvalitnější patří 100 % Arabica
  • Podle druhu zpracování: zrnková káva, mletá káva, instantní káva (vyrábí se z kávového extraktu)
  • Specifické požadavky: fair trade, bio či bezkofeinová
  • Tablety/kapsle do kávovarů
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz