Bojujete s pavučinami? S těmito tipy se jich zbavíte nadobro

Žena se v peřinách schovává před pavoukem Robert Petrovic / Shutterstock.com

Uklidíte celý dům, ale vidíte, že vám v rohu místnosti vyrostla další pavučina? Možná, že máte mnoho pavoučích sítí za nábytkem, pod postelí a na těžko přístupných místech. Pavouci jsou užiteční, chytají jiný hmyz, ale setkání s nimi už pro mnoho lidí příjemné není. Pokud vás rozčiluje, jak se vám po domě hromadí pavučiny a chcete se jich trvale zbavit, poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Jak vzniká pavučina?

Pavouci jsou většinou klidní tvorové, kteří chystají své pasti a jen vyčkávají, dokud se jim do nich nechytne kořist. Často ovšem pochopí, že se v interiéru moc nenajedí, a proto své pavučiny opustí a vám zbude jen mnoho prázdných sítí bez užitku.

Ty však nejsou jediný pavoučí suvenýr – když pavouci cestují, upředou si „bezpečnostní lano“, které vám pak může viset od stropu až k zemi.

Do pavučin se chytá nejen hmyz, jsou to také velké lapače prachu, pylu a dalších nečistot. Někdy jsou jediným důkazem o přítomnosti těchto členovců jejich pavučiny, protože se jedná zejména o noční tvory, kteří vstávají, když vy usínáte.

Chraňte se před hmyzem i v přírodě

Jak se zbavit pavučin?

Nejlepší možností je vysát je vysavačem bez násady, skvělé jsou také prachovky s dlouhou rukojetí. Pokud ani jedno nemáte po ruce, můžete použít smeták nebo na tyč nasadit starou ponožku a nedostupná místa s ní vymést. Jsou místa, kde se pavučiny odstraňují obtížněji, třeba na lustrech, mezi listy květin nebo na garnýžích a závěsech. Zde můžete použít malý smetáček, ale i vatové tyčinky nebo hadřík z mikrovláken.

Žena loví pavouka plácačkou na mouchy Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Prevence aneb jak zabránit tvoření pavučin?

  • Odstraňte venkovní pavučiny – Pokud máte před domem mnoho pavoučích sítí, začněte s odstraňováním tam, protože pokud pavouk rozbil tábor zde, brzy ho můžete mít v domě. Pravidelné čištění okolí domu od pavučin je velmi účinné. Venku můžete pavučiny odstranit i tak, že je postříkáte venkovní hadicí.
  • Utěsněte domov – Ujistěte se, že nejsou cestičky, kudy by k vám pavouci mohli cestovat. Do dveří dejte nové těsnění, do oken sítě proti hmyzu.
  • Esenciální oleje – Skoro každý živočich nesnáší nějaké vůně, které ho odpuzují. Velmi nápomocné vám budou vonné esenciální oleje – na pavouky nejvíce zabírá citronový, čajovníkový, eukalyptový a mátový. Pomocí vatových tamponů namočených v oleji natřete oblast poblíž okenních a dveřních otvorů. Pro dosažení co nejlepších výsledků tento krok pravidelně opakujte.
  • Chemické postřiky – Pokud chcete vyhlásit pavoukům definitivní válku, můžete použít i chemické zbraně. Pořídit si můžete postřiky, které se nanesou na místa, kde se pavouci často vyskytují, nebo na přístupové cesty. Pavouky přípravky zabijí nebo odpudí.
S mravenci si poradí raz dva

Jak se zbavit pavouka?

Většina lidí pavouka zabije, třeba pantoflí, smetákem nebo plácačkou na mouchy. Je ovšem třeba si uvědomit, že pavouk nemůže za to, jak vypadá. Je vystrašený, zmatený a do domácnosti zkrátka jen zabloudil.

Pokud máte tu možnost, můžete ho opatrně vzít do ruky a vyhodit z okna – je lehoučký a nekousne vás, maximálně vás polechtá nožičkami. Pokud z něj máte strach, můžete ho přiklopit miskou nebo sklenicí, vsunout pod ni papír, překlopit ji a pavouka vynést ven. Zajisté jste už slyšeli, že pavouci přináší štěstí a byla by škoda je zbytečně hubit.

Pavouk chycený pod sklenicí Leoniek van der Vliet / Shutterstock.com

Jsou pavouci v Česku jedovatí?

V Česku je mnoho druhů pavouků a většina je zcela neškodná. V domácnostech nejčastěji narazíte na sekáče nebo pokoutníka. Sekáč má dlouhé úzké nohy a v ohrožení může nějakou odlomit. Pokoutník má silnější nohy a větší tělo. Oba mohou být velcí, ale nemusíte se jich nijak obávat. Do domácnosti se také může zatoulat křižák obecný, kterého snadno poznáte podle křížku na zádech nebo podle velkých kolových pavučin. Ani ten vám neublíží.

Jediným českým pavoukem, který dokáže člověka kousnout a má dost silný jed na to, abyste to pocítili, je zápřednice jedovatá. Jedná se o pavouka, který žije především na loukách v Polabí. Jeho kousnutí bolí a zasažené místo může opuchnout – dochází k němu však jen velmi vzácně. Jiní pavouci u nás nedokážou prokousnout lidskou kůži.