Jak vyčistit myčku bez chemie? Ocet se sodou umí zázraky

Žena sedí u myčky nádobí RossHelen / Shutterstock.com

Aby mohl spotřebič na čištění správně pracovat, potřebuje být sám čistý. Zatímco na nádobí stačí myčka sama, na vyčištění myčky si budete muset vyhrnout rukávy a navléknout gumové rukavice. Průměrná rodina používá myčku alespoň jednou denně. Usazuje se v ní mastnota, vodní kámen a také zbytky jídla. Poradíme vám, jak ji účinně vyčistíte i bez použití chemie.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Jak často byste měli myčku čistit?

Pokud myčku používáte jednou denně, měli byste ji čistit jednou za měsíc. Pokud ji používáte méně často, můžete ji čistit každý druhý měsíc.

Tak či tak se především naučte nenechávat na talířích zbytky jídla – vyškrábejte je do koše a pokud je nádobí velmi mastné, nejprve ho opláchněte. Je-li špinavé od smetany, sýrů, ryb nebo jiných potravin, nenechávejte ho přes noc v myčce, protože by se zbytky mohly začít kazit, což by vedlo k nepříjemnému zápachu.

Co budete k čištění myčky potřebovat?

  • Bílý destilovaný ocet – Ocet je přírodní kyselina, která odstraňuje mastnotu a usazeniny.
  • Citronovou šťávu – Jde také o přírodní kyselinu, která prořízne mastnotu a zanechá myčku svěží.
  • Sůl – Přírodní peeling, který nejen změkčuje vodu, ale také účinně drhne stěny myčky.
  • Jedlou sodu – V kombinaci s vodou a teplem odstraní odolné nečistoty a zbytky jídla ze stěn myčky.
Muž vyndává filtr z myčky nádobí ReaLiia / Shutterstock.com

Postup, jak čistit myčku octem a sodou

  • Nejprve myčku vyprázdněte a vyjměte spodní přihrádku na nádobí. Za pomoci papírových utěrek odstraňte největší nečistoty a usazeniny.
  • Vyčistěte filtrační systém. Každá myčka nádobí je trochu jiná, ale všechny mají nějaký typ filtru, který zachycuje částice jídla a nečistoty. Najděte filtr, vyjměte jej z myčky a odstraňte z něj velké částice. Použít k tomu můžete i starý kartáček na zuby. Poté ho prolijte velmi horkou vodou, abyste se zbavili mastnoty a usazenin.
  • Otřete oblast kolem filtru, právě tam se může usazovat mastnota, špína a mycí prostředky. Celou plochu vytřete papírovou utěrkou a odmašťovacím přípravkem.
Kam zajít pro tablety do myčky v akci?
  • Umístěte nádobu s jedním šálkem destilovaného bílého octa nebo citronové šťávy na horní polici myčky. Pokud stěny myčky vyžadují větší péči, přidejte do octa dvě lžíce mořské soli.
  • Spusťte myčku na plný mycí cyklus a nastavte nejvyšší teplotu vody. Kyselina v octu nebo citronové šťávě nejen prořízne mastnotu na stěnách myčky, ale také proteče celým systémem, aby odstranila usazeniny.
  • Před spuštěním oplachovacího cyklu přidejte na dno myčky dvě polévkové lžíce jedlé sody. Jedlá soda projde celým systémem, bude pracovat na odstranění pachů a zanechá vaši myčku svěží a čistou.
  • Po vyčištění vnitřku otřete vnější část myčky odmašťovacím čističem. Vše dokončete pomocí jemné, tkané utěrky z mikrovlákna pouze s vodou, aby myčka vypadala dokonale čistá a bez šmouh.
Žena vyndává čisté nádobí z myčky Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Chemický čistič myčky na nádobí

Chemické prostředky na čištění myčky nejsou drahé a jsou obvykle účinné. Na trhu jsou vám k dispozici čističe tekuté, práškové i v podobě tablet. Je ovšem nutné nastudovat si jejich použití, protože to se může u každého prostředku lišit. Některé čističe se umístí přímo do prostoru pro nádobí, jiné do nádobky na běžné čističe.

  • Velmi účinné jsou například produkty značek Finish, Somat nebo Miele.
  • Při čištění je vždy potřeba vysoká teplota, aby prostředky čistily co nejefektivněji.
Aby vaše nádobí zářilo čistotou

Co dělat, když myčka nevypouští vodu?

Vaše myčka se ucpala a nevypouští vodu? Nějaké nečistoty pravděpodobně blokují filtr nebo odpadní hadici. Nejprve zkontrolujte odpadní filtr a vyčistěte ho. Pozornost věnujte také odtokovému čerpadlu, které se nachází pod filtrem. Pozor, před čištěním je nutné vypnout vodu.

Abyste vyčistili odtokovou hadici, dostaňte se za myčku nebo sejměte zadní kryt. Na vyčištění odtokového potrubí myčky vám postačí gumový zvon – a pokud jste na mechanické čištění krátcí, pomůže vám instalatér. Jestliže je problém v myčce samotné, nepokoušejte se ho řešit sami a obraťte se na autorizovaný servis.