Vedle mražení a konzervování je sušení dalším oblíbeným způsobem uchovávání některých potravin. V našich končinách je běžně zvykem sušit v létě houby, nejrůznější bylinky, ovoce a zeleninu. Napadlo vás ale, že byste zkusili nasušit i maso? Tento způsob úpravy využívaly už pradávné lovecké národy, aby na svých taženích zakonzervovaly maso k pozdější konzumaci. I vám stačí kvalitní kus hovězího, dobré koření a čas – a domácí jerky je na světě.
Přestože jerky patřilo původně do jídelníčku vojáků a sportovců, v posledních letech si našlo své příznivce i u běžných spotřebitelů.
Jde o zdravou svačinku nabitou bílkovinami, která má vysokou energetickou hodnotu, a dokáže tak okamžitě dodat energii. Hodit se vám bude nejen jako svačina na výletě, ale i v práci mezi poradami.
Kupte se slevou Sušené maso Jim Jerky.
Sušení masa je jednou z nejstarších technik konzervace jídla. V minulosti jej takto konzervovaly lovecké národy z celého světa. K nejznámějším z nich patří jerky, které připravovali američtí indiáni. Název vznikl ze slova „ch'arqui“, jak plátky sušeného masa nazvali španělští kolonizátoři. Nejčastěji se jerky připravovalo z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového masa, které se před sušením nařezalo na tenké plátky a marinovalo v koření.
Obdobou jerky je africký biltong, který se vyráběl z hovězího, pštrosího masa či divočiny. Biltong se od jerky liší především tím, že se suší v celku a nikdy se nepřipravuje nasladko.
Pokud si chcete vyrobit sušené maso, které by vám nejeden indián záviděl, vyberte si pěkný kus hovězího, nejlépe falešnou svíčkovou nebo rumpsteak, a dejte jej na chvilku do mrazáku, bude se vám pak lépe krájet.
1. Maso krájejte ostrým nožem nebo na kráječi na 3–4 milimetry tenké plátky.
2. Smíchejte sůl, mletý pepř, oregano, česnek a papriku a touto směsí kousky masa potřete z obou stran.
3. Plátky vložte do mísy, přidejte pár kapek sójovky a worcesteru a pod potravinářskou fólií nechte marinovat přes noc. Maso tím krásně zkřehne a natáhne do sebe koření.
Kupte se slevou Blok na nože s noži FEELWOOD Tescoma.
4. Jakmile je maso dostatečně uleželé, vyndejte jej z lednice a nechte odpočinout při pokojové teplotě.
5. Nyní nastává čas sušení, které může probíhat buď v sušičce na ovoce a zeleninu, nebo v horkovzdušné troubě.
6. Do sušičky naskládejte maso s mezerami alespoň 0,5 cm a sušte 7 až 8 hodin.
7. Po 6 hodinách zkontrolujte spodní patra a zkuste vyndat suché kousky. Hotové jerky ihned snězte nebo uchovávejte v látkovém pytlíku v suchu a temnu maximálně 4 dny.
8. Pokud sušičku na ovoce nemáte, můžete jerky vyrobit i v horkovzdušné troubě. Maso připravte stejně jako do sušičky. Troubu předehřejte na 80 °C a zapněte horký vzduch.
9. Na dno trouby si připravte plech, do něhož bude moci odkapávat marináda a šťáva z masa, a plátky masa vyrovnejte na rošt. Pokud máte delší plátky, můžete je na rošť i zavěsit.
10. Maso sušte po dobu 3–4 hodin, poté ochutnejte a pokud je potřeba, sušte jej ještě asi hodinu.