13. květen: Světový den koktejlů. Dáte si Old Fashioned nebo Negroni?

Několik sklenic s koktejly na barovém pultu Migel Radriges / Shutterstock.com

Kdo by neměl rád koktejly. Míchané drinky, ve kterých se dokonale spojuje vše, co má kdo rád. Na své si přijde ten, kdo dává přednost sladším smetanovým, ale i ten, který raději sahá po kyselejších a osvěžujících variantách. Kromě chuti je však na koktejlech dokonalé i to, jak vypadají. Barvy, dekorace, sušené ovoce, čokoláda, kouř nebo dokonce oheň – fantazii se meze nekladou. A kdy jindy si jeden takový dopřát než na Světový den koktejlů, který připadá na 13. května. Pojďte si s námi jeden (nebo dva?) namíchat.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Které koktejly jsou nejoblíbenější?

Na světě existuje tisíce druhů nejrůznějších koktejlů a všechny mají jedno společné: 13. května „slaví“ svůj světový den! Britská společnost Drinks International, jeden z nejrespektovanějších světových časopisů o nápojích, vydává každý rok žebříček 50 nejprodávanějších drinků.

Zástupci top 10 se v podstatě moc nemění a první dvě místa patří od vzniku ankety výhradně dvěma koktejlům – zlatou příčku zaujímá koktejl Old Fashioned a druhé místo drink Negroni. Vloni ale nastala změna, Negroni se poprvé dostal na výsluní a celou anketu vyhrál.

Oslavte Světový den koktejlů s námi, přinášíme vám pár tipů a receptur.

Sklenice koktejlu Negroni s ledem a pomerančem Oleg VD / Shutterstock.com

Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa podle Annual Report Brands 2022

  1. Negroni
  2. Old Fashioned
  3. Dry Martini
  4. Margarita
  5. Daiquiri
  6. Aperol Spritz
  7. Espresso Martini
  8. Manhattan
  9. Mojito
  10. Whiskey Sour
Přivolejte léto s výborným drinkem!

Recept: Drink Old Fashioned

Klasikou mezi alkoholickými koktejly je Old Fashioned. Je to vlastně vůbec první koktejl, který v roce 1806 spatřil světlo světa. A receptura, která se pro něj používá, je po více jak 200 let v podstatě neměnná. V čem je ten zázrak? Jak se říká, v jednoduchosti je síla.

Pro přípravu drinku stačí jen 4 základní ingredience:

  1. Lihovina – Nejčastěji se používá americká whiskey, ale existují i verze s ginem, tequilou, rumem či brandy.
  2. Bitters neboli koření koktejlů – Alkoholická ochucovadla, nejčastěji bylinná, která drinku dodávají hořkou, kyselou nebo hořkosladkou chuť a výrazné aroma. K těm nejznámějším patří nejstarší značka Angostura Bitters. Bez problémů se dají koupit ve specializovaných obchodech s alkoholem.
  3. Cukr nebo cukrový sirup
  4. Voda/led
Dvě sklenice koktejlu Old Fashioned s plátky pomeranče Yulia Griorieva / Shutterstock.com

Budete potřebovat:

  • 0,4 cl americké whiskey
  • 5 ml cukrového sirupu (případně kostku cukru)
  • 2–4 střiky bitters
  • Led (ideálně velkou kostku nebo kouli)
  • Sklenice na whiskey či old fashioned

Jak na to?

Původně se na dno sklenice dala kostka cukru, která se pokapala troškou vody a bitters a rozmačkala se. Kostku cukru lze ovšem jednoduše nahradit cukrovým sirupem, do kterého se stříknou bitters. Na to nalijeme 40 ml whiskey a přidáme velkou kostku ledu. Vše promícháme, aby se led začal rozpouštět a koktejl se ochladil.

Old Fashioned můžete ozdobit pomerančovou kůrou, trochu pomeranče můžete předtím do drinku vymačkat také.

Tip: Cukrový sirup si snadno připravíte i doma svařením 2 dílů vody a 1 dílu cukru. Na mírném ohni nechte rozpustit cukr ve vodě, poté stačí jen vychladit v lednici.

Recept: Negroni

Negroni vznikl údajně v italské Florencii a je to ideální drink pro milovník ovoce, kteří ale příliš nefandí sladkým chutím. V tomto růžovém drinku se snoubí nahořklá chuť campari s bylinnými akcenty ginu.

Budete potřebovat:

  • 2 cl ginu
  • 2 cl červeného vermutu
  • 2 cl Campari Bitter
  • Led
  • Sklenice na whiskey či old fashioned

Jak na to?

Sklenici na whiskey naplňte ledem a přilijte ostatní ingredience, vše dobře promíchejte a ideálně ozdobte kouskem pomeranče.

Dopřejte si klasiku mezi drinky

Recept: Espresso Martini

Koktejly jsou tak oblíbené i proto, že si ten svůj vybere skutečně každý – a to dokonce i milovníci kávy. Tou největší kávovou klasikou, která vás i dokonale nakopne, je Espresso Martini. Hned na začátku vám nicméně prozradíme, že název tohoto koktejlu je trochu matoucí. Espresso v něm sice najdete, ale Martini nikoli. Alkoholickým základem bývá nejčastěji vodka, zatímco název Martini odkazuje jen na skleničku typickou právě pro drink Martini, ve které se i Espresso Martini podává.

Budete potřebovat:

  • 50 ml vodky
  • 25 ml kávového likéru Kahlúa
  • 25 ml silného čerstvého espressa
  • 10 ml cukrového sirupu
  • Led
  • Sklenice na Martini
  • Šejkr
Vysoká sklenice s drinkem Espresso Martini New Africa / Shutterstock.com

Jak na to?

Při přípravě koktejlu nepodceňte kvalitu vodky ani kávy. Právě jejich chutě by měly být jemné, aby nepřebíjela jedna druhou, ale zároveň výrazné. U kávy tak vsaďte ideálně na tu výběrovou.

Do šejkru nasypte led (lepší jsou větší kostky, aby se při šejkrování do nápoje neuvolnilo přílišné množství vody) a přilijte ostatní ingredience. Protřepejte (nemíchejte) a přes sítko nalijte do připravené sklenice. Pěnu, která se nahoře utvoří, můžete ozdobit kávovými zrny.