20 tipů, jak ochladit byt nebo dům bez klimatizace

Žena se na pohovce ovívá vějířem fizkes / Shutterstock.com

Teploty stoupají, vzduch je stále těžší a cítíte, jak se vám na čele začínají tvořit krůpěje potu? Za teplého počasí je příjemné trávit čas venku, ale pobyt v interiéru může být neúnosný. Stále méně lidí uvažuje nad pořízením klimatizace, protože se jedná o výdaj navíc, který i zvýší spotřebu vaší elektrické energie. Naštěstí existuje i mnoho účinných metod, jak se doma ochladit bez klimatizace. Máme pro vás hned 20 účinných tipů!

Přečtěte si také

Möbelix chce být IN: Řetězec bojuje o zákazníky novou identitou, Jysk a IKEA sníženými cenami

Jak ochladit byt nebo dům v horkých dnech?

Pokud vás trápí neúnosné vedro ve vaší domácnosti, vsaďte na tyto jednoduché triky, díky kterým se s ním vypořádáte.

1. Zatáhněte závěsy

Zatáhněte přes den závěsy, žaluzie nebo spusťte rolety. Zkrátka zabraňte slunečnímu záření, aby vám ohřívalo interiér. Možná vám tma může vadit, ale zajisté ne tehdy, když zrovna nejste doma či v dané místnosti.

2. Větrejte pouze v noci

V noci je vzduch nejchladnější, větrejte tedy celou noc a hned ráno okna zavřete. Pokud byste vyvětrali přes den, veškerý chladný vzduch by se vyměnil za teplý.

3. Větrejte, když prší

Během deště se venkovní vzduch rapidně ochladí – využijte toho a otevřete okna, aby se vám chladný a vlhký vzduch dostal dovnitř.

Záběr na otevírání okna ronstik / Shutterstock.com

4. Udělejte průvan

Když pouze otevřete okno, má to během horkého dne nulový efekt – oken otevírejte vždy více, aby se vytvořil průvan a vzduch se mohl hýbat.

5. Nainstalujte všude LED světla

Pokud ještě používáte klasické žárovky nebo zářivky, vyměňte je za LED svítidla. Kromě nižší spotřeby elektřiny se díky nim bude vaše domácnost taktéž méně zahřívat.

6. Pořiďte si chladicí matraci

Na trhu existují chladicí matrace, prostěradla i polštáře – nefungují jako izolace, ale naopak jsou z prodyšných materiálů a skvěle odvádí teplo. Bude se vám tedy příjemně spát i za vysokých teplot, aniž byste se museli odkopávat.

7. Zateplete dům

Zateplení domu pomáhá nejen v zimě, aby vám teplo neunikalo, ale i v létě – horký vzduch přes stěny nepronikne a chladný vzduch v interiéru se zase jen tak neohřeje. Znamená to pro vás výhody v každém ročním období. A ačkoliv jde o výdaj navíc, má postupnou návratnost.

8. Střešní krytina

Zvažte i výměnu střešní krytiny – světlá krytina pohltí mnohem méně tepla, a váš dům se nebude tak rychle ohřívat. S ochlazením pomáhají také tzv. zelené střechy – zelená vegetace dokonale pohltí horkost a dům se vám nepřehřeje.

Žena se u stolu chladí o přenosný ventilátor New Africa / Shutterstock.com

9. Upravte režim stropního ventilátoru

Pokud máte stropní ventilátor, možná už jste si všimli, že má letní a zimní režim – to proto, aby tlačil teplý vzduch dolů nebo ho naopak posílal nahoru. V létě by se měl točit proti směru hodinových ručiček, v zimě naopak po směru.

10. Umístěte před ventilátor ledovou vodu

Zní to zvláštně, ale pokud umístíte mísu plnou ledu nebo ledové vody před ventilátor, chlad z vody se bude rozfoukávat po místnosti. Efekt sice nevydrží po celý den, ovšem i tak pocítíte rozdíl.

Nedejte horku šanci

11. Vyčistěte ventilátor

Pokud je váš ventilátor silně zanesený, důkladně ho vyčistěte od prachu a také ho naolejujte. Můžete tím zvýšit jeho účinnost.

12. Centrální větrání

Ventilátor v jedné místnosti má slabý efekt – zvažte raději instalaci centrálního větrání, které účinně ochladí celý váš domov.

Sklenice s citronádou a citrony Alter-ego / Shutterstock.com

13. Pijte více vody

Zapomeňte na ledovou vodu, její pití v horku je velmi škodlivé. Přes den pijte větší množství lehce vyhlazené vody a vaše tělo se bude mnohem lépe ochlazovat. Chlazení zevnitř je velmi účinné a horko vás následně tolik neovlivní.

14. Oblékněte se správně

Vyhýbejte se džínovině, vlně, fleecu a dalším materiálům, které jsou těžké a zahřívají. Zvolte lehké a vzdušné oblečení, které nepřilne k tělu.

Sžírá vás horko? Dopřejte si vychlazenou skleničku

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

15. Pravidelně se sprchujte

Dopřejte si časté a krátké sprchování. Vaše tělo se díky tomu rychle zchladí a budete se cítit příjemně.

16. Chlaďte důležité body

Na těle je mnoho bodů, jejichž chlazením ochladíte i celé tělo, například čelo, zápěstí, kotníky aj. Stačí na ně položit vlhký ručník nebo vychlazený gelový obklad.

Lidé odpočívající na lehátkách na zahradě Photographee.eu / Shutterstock.com

17. Spěte nízko

Máte vysokou postel? Zajisté si z hodin fyziky pamatujete, že teplý vzduch stoupá vzhůru a chladný se drží u země. Pokud je vám v noci horko, nespěte na vysoké posteli, ale raději si dejte matraci nebo karimatku na zem, rozdíl hned pocítíte.

18. Vařte venku

Vaření velmi zvyšuje teplotu v místnosti, ať už jde o sporák nebo troubu. Ideálním řešením je tedy přes den nevařit teplé pokrmy nebo je připravovat venku. Pokud máte tu možnost, snažte se vařit na zahradě.

Osvěžení pro malé i velké

Kupte se slevou Nanuk Míša.

Porovnat slevy

19. Odpojte spotřebiče nebo je používejte v noci

Mnoho spotřebičů se zahřívá, čímž zvyšuje svoji teplotu. Snažte se proto používat pračku, toustovač, nabíječky a další elektrická zařízení ve večerních hodinách a nepotřebné spotřebiče odpojte.

20. Pořiďte si zavírač dveří

Stále u vás někdo chodí ven a zapomíná zavírat dveře? I kvůli tomu se vám dovnitř dost možná dostává mnoho teplého vzduchu. Ideální investicí je tedy zavírač dveří, který za každým dveře zavře.