Globus stahuje závadný toustový chleba Penam

Žena drží v supermarketu v ruce toustový chléb Penam / Shutterstock.com

Řetězec Globus stahuje z prodeje světlý toastový chleba od značky Penam. Podle mluvčího společnosti nesplňují vybrané šarže požadavky na kvalitu. Pokud jste chleba už zakoupili, můžete ho vrátit v kterékoliv prodejně Globusu. A to i bez účtenky.

Přečtěte si také

Kulinářský poklad Balkánu: Rychlý recept na čevabčiči, které vás dostane vynikající chutí

O jaký produkt se přesně jedná?

Konkrétně Globus varuje před konzumací výrobku Chléb toustový světlý 500 g BK DMT, číslo šarže 8. a 9. 5. 2022. A všechny zákazníky vyzývá k vrácení na některou z prodejen. Celá částka jim bude okamžitě vrácena i bez dokladu o koupi. Zhoršená kvalita se týká pouze tohoto chleba, jiné pekárenské produkty jsou nezávadné. A ostatní řetězce zatím nic podobného nehlásili.

Nejde o první problém

Závadný toustový chleba se objevil jen měsíc po tom, co Penam znovu řešil potíže s dotací na jeho výrobní linku. Ta podle dostupných zdrojů není dostatečně inovativní a nesplňuje podmínky pro získání finančních prostředků z Evropské unie. Firma spadající do skupiny Agrofert tedy bude muset stamilionovou dotaci vrátit.

Nekvalitní, nebo dokonce nebezpečné pečivo

Pochybení v oblasti pekárenských výrobků nejsou výjimkou. Například v minulém roce musela IKEA stáhnout z prodeje křehký vícezrnný chleba, ve kterém se našly zbytky pesticidů s nebezpečnou látkou ethylenoxid. Informace zveřejnil švédský řetězec na svém webu.