Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Lidé jdou po pěšině oneinchpunch / Shutterstock.com

Pravidelná chůze je jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak si udržet zdraví. Je to druh pohybu, který celý život vnímáme jako samozřejmý, přitom s námi dokáže dělat divy. Kolik kroků bychom měli denně ujít? A má smysl používat krokoměr?

Přečtěte si také

Je libo knedlíky ze „zemčat“? Rychlý recept na chlupaté knedlíky jako od babičky

Proč je chůze ideální pohyb pro všechny?

Chůze je přirozeným pohybem našeho těla, nepoškozuje klouby ani vazy, a pokud se pohybujeme po standardních površích, nehrozí při ní žádná velká zranění.

Výhodou také je, že chůzi mohou do svého dne zařadit lidé všech věkových kategorií, lidé s nadváhou, s různým zdravotním omezením, případně i ti v rekonvalescenci.

Když chodit, tak pořádně

Na co je dobrá chůze?

Posílení celého těla

Díky chůzi posilujeme celé tělo, a to aniž bychom si to často uvědomili. Navíc skrze chodidla a body na nich masírujeme jednotlivé orgány a různá nervová centra v našem těle.

Úleva od migrén a bolestí zad

Pokud pak věnujeme pozornost nejen počtu kroků, ale i způsobu chůze (měla by být rovnoměrná s jemným nášlapem, bez vtáčení nebo naopak vytáčení kotníků či špiček chodidel), můžeme získat řadu příjemných vedlejších efektů – například si ulevit od bolesti zad či migrén.

  • Máte potíže se zdravou chůzí? K rovnoměrnějšímu rozložení váhy vám při ní pomůže tzv. nordic walking, tedy chůze s hůlkami, díky nimž do hry zapojíte i své ruce a hrudní svalstvo.

Rodina jde přírodou Monkey Business Images / Shutterstock.com

Posílení srdce a zlepšení krevního tlaku

Mezi jednoznačné přínosy chůze patří i snížení rizika vzniku chorob srdce a cév, neboť chození reguluje krevní tlak a upravuje tuky i cukry v krvi.

Prevence

Pomáhá též jako prevence vzniku cukrovky II. typu. A pozitivní vliv má i na naši psychiku – pomáhá snižovat dopady stresu, navozuje příjemné uvolnění a zlepšuje kvalitu spánku.

Kolik kroků by měl ujít člověk za den?

Velkým přínosem pro vaši chůzi se může stát malý pomocník – krokoměr. Je skvělou motivační pomůckou, a navíc s ním můžete sledovat své pokroky. Možná ale radši sáhnete po modernější a všestrannější technologii, a to měření díky chytrým hodinkám nebo fit náramku. Kromě počtu kroků získáte i další údaje, jako je tep, saturace kyslíku a rovnou si přes ně pustíte svoji oblíbenou hudbu do sluchátek.

Myslíte si, že ideální počet kroků za den je podle odborníků alespoň 10 000? Omyl. Jde jen o marketingový trik výrobce krokoměru z minulého století, kterému se líbilo toto kulaté číslo. Podle aktuálních výzkumů by měl člověk denně ujít 6 000 kroků, což je přibližně 4 km.

  • Tip: Pokud se vydáte na delší procházku, nezapomeňte na pitný režim – horké nápoje vám zajistí termosky, které seženete například v prodejnách Kitos či Tescoma.
Žena odpočívá a dívá se na krokoměr Stock Rocket / Shutterstock.com

Jak rychle chodit?

Ideální tempo chůze při procházce nebo hubnutí závisí na vaší fyzické kondici, věku a účelu procházky. Obecně platí, že pro průměrného dospělého člověka je optimální tempo pro procházku kolem 56 km/hod, což odpovídá mírnému tempu, které zvyšuje tepovou frekvenci a spalování kalorií, ale není příliš náročné.

Pokud chcete hubnout, je doporučeno chodit s tempem kolem 67 km/hod, což odpovídá rychlosti mírného tempa. Toto tempo zvyšuje tepovou frekvenci a spalování kalorií, ale není tak rychlé, aby bylo pro vás příliš náročné. Pro efektivní hubnutí je také důležité chodit pravidelně, nejméně 30 minut denně, a to ideálně alespoň 5 dní v týdnu.