Jak oloupat, nakrájet a vypěstovat mango z pecky?

Plody manga s listy v košíku Piyaset / Shutterstock.com

Víte, jakému ovoci se pro oranžovou barvu jeho dužiny a sladkou chuť říká také „tropická broskev“? Už jen jeho název v mnohých z nás vyvolává pocit exotiky. Je to mango – plod, který roste v tropických oblastech na stromě jménem mangovník. V obchodech i na trzích je u nás běžně dostupné, často ale bývá problém s jeho zralostí. Není totiž nic horšího, než si oloupat tvrdé, nazelenalé a nakyslé mango a doufat, že si pochutnáte. Víte, jak poznat to skutečně zralé? Jak ho uchovávat a proč nevyhazovat jeho pecku?

Přečtěte si také

Čtyři zdravé kaše, které vám pomohou s hubnutím

Co je mango a kdy je zralé?

Na světě je známo zhruba 1000 druhů manga, což u ovoce nebývá úplně běžné. Všechny plody mangovníku mají oválný tvar, ale liší se barvou, chutí, vůní, váhou i velikostí. Ty nejmenší mají okolo 5 centimetrů, a naopak ty největší mohou být až pětinásobné a mohou vážit i jeden kilogram.

Vzhledem k tomu, že zralé plody jsou velmi náchylné k poškození, protože jsou měkké a plné šťávy, pro transport se sklízejí manga ještě nezralá a zelená. Abyste si na nich pochutnali, je nutné koupit ty s označením „ready to eat“, případně je nechat v domácích podmínkách plně „dojít“.

Nezmeškejte mango v akci

Kupte se slevou Mango.

Porovnat slevy

Jak nechat dozrát mango?

Zralé mango vás přiláká omamnou, nasládlou vůní. Pokud v obchodě nic necítíte, musíte po příchodu domů nechat plod ještě dozrát. Ideálních podmínek pro dozrání manga ovšem není snadné dosáhnout – potřebuje totiž teplotu 25–30 °C. Proto je někdy nezbytné pomoci si malými zlepšováky:

1. Zabalte mango do papírového pytlíku nebo novin

Zelené, tvrdé mango zabalte po příchodu z obchodu do papírového pytlíku a počkejte 2–3 dny. Během nich by měl plod dozrát a změknout.

  • Mango (stejně jako jiné ovoce) uvolňuje plyn ethylen, který se v pytlíku hromadí a urychluje tak zrání.
  • Pytlík úplně nezavírejte, aby mango mohlo „dýchat“ a neutvořila se na něm plíseň kvůli přílišné vlhkosti.

Žena čichá k mangu v supermarketu Andriiii / Shutterstock.com

2. Mango dejte do nádoby s rýží

Tento trik s rýží je původem z Indie, odkud mango pravděpodobně pochází (jeho původ totiž není znám přesně). Princip dozrávání je vlastně stejný, jako když plod zabalíte do papírového sáčku. Ethylen působí na mango, a to dozrává rychleji.

Tímto způsobem mango dozraje za zhruba dva dny. V létě to může být i rychleji, proto je dobré ovoce průběžně kontrolovat, aby nepřezrálo.

3. Banán či jablko vše urychlí

Pokud potřebujete mít mango zralé do druhého dne, doporučujeme opět použít metodu s papírovým pytlíkem, jen do něj k mangu ještě přidat banán či jablko. Ty totiž také uvolňují ethylen a proces zrání tak urychlí.

Jak skladovat mango?

Mangu se nejlépe daří při vyšších teplotách. Pro uchovávání zralých plodů, ale i těch určených k pozdějšímu dozrání, je potřeba zajistit teplotu okolo 15 °C. Naopak teploty velmi nízké, pod 13 °C, plody poškodí. Pokud je jim vystaveno dlouho, nejspíš už nikdy nedosáhne plné zralosti. Proto rozhodně mango nikdy nenechávejte v lednici.

  • Pokud ho chcete konzumovat studené, do lednice ho samozřejmě dát můžete, ale jen na malou chvíli.

A co když ho nesníte celé? Pak ho raději nakrájejte na kousky a dejte do mrazáku. Tak si z něj můžete příště připravit skvělý sorbet nebo smoothie.

Ruce krájí mango pong1810 / Shutterstock.com

Jak nakrájet a jíst mango?

U zralého manga si vystačíte s obyčejnou polévkovou lžicí. Stačí ho rozkrojit na půl a lžicí po obvodu slupky mango vyloupnout. Pokud je plod nezralý, pak musí přijít na řadu ostrý nožík.

Při krájení si můžete vzít na pomoc speciální kráječ na mango, vystačíte si ale i s nožem. Mango překrojte na půl a poté ho pomocí ostrého nožíku rozkrájejte příčně a podélně. Pak jej stačí promáčknout a po převrácení vám vznikne „ježek“, kterého pak nožem seříznete.

Dopřejte si exotiku

Kupte se slevou Avokádo.

Porovnat slevy

Jak vypěstovat mango z pecky?

Mangovník sice mezi běžné pokojovky, které můžete koupit v obchodě, nepatří, ale pokud tomu dáte trochu času, můžete si ho vypěstovat doma z pecky.

Postup, jak si doma vypěstovat z pecky rostlinu manga

  1. Pecku od manga je nutné dobře zbavit zbytků dužiny (ideálně kartáčkem nebo houbičkou na nádobí pod tekoucí vodou). Poté ji dejte na pár hodin do vody, kde nabobtná.
  2. Díky tomu půjde svrchní tuhý obal dobře rozlousknout (například ostrým malým nožíkem) – vyndáte z něj jádro, které nesmíte poškodit, protože by nevyklíčilo.
  3. Pecku obalte vlhkým ubrouskem nebo vatou, dejte do igelitového sáčku a nechte několik dní, aby vyklíčila.
  4. Malou rostlinku pak můžete rovnou zasadit do kokosového substrátu do vyššího květináče nebo pěstovat ve vodě jako hydroponii.
  5. Mangovník má rád světlo a teplo (okolo 25 °C, proto je dobré květináč nechat v blízkosti topení). Jeho substrát udržujte vlhký, ale ne přemokřený, aby kořeny neuhnily.