Jak pěstovat rajčata? U keříčkových na zaštipování zapomeňte

Rajčata rostoucí na keříku Canva

Taky tak často nadáváte na kvalitu a cenu rajčat, která nabízejí supermarkety? Na oko sice vypadají jako z katalogu, ale většina z nich nemá téměř žádnou chuť. Navíc jejich ceny rok od roku rostou tak, že čerstvá zelenina často patří k nejdražším položkám nákupu. Zkuste si voňavé a sladké plody vypěstovat doma a uvidíte, že ke kupovaným se už nevrátíte.

Přečtěte si také

Na co všechno se dá použít kávový lógr v domácnosti a na zahradě?

1. Zvolte správné místo

Stojíte na zahradě s rýčem a přemýšlíte, kam svá budoucí rajčata zasadit? Pamatujte na to, že mají ráda slunce a sucho.

Chutná rajčata vám nejlépe porostou na jižní či západní straně zahrady, kde budou mít dostatek světla. Ideální místo je takové, kde jsou keříky chráněné před přímým deštěm, protože ten listům nesvědčí, a dokonce může zapříčinit plíseň.

Takové místo může být např. u jižní strany domu, kde je ochrání střecha budovy a zároveň je bude hřát zeď, do níž se opírá slunce.

2. Kdy sázet rajčata?

Jak už jsme se zmínili, rajčata mají rády teplo a sucho, a naopak nesnášejí zimu. Proto rajčata na zahradě vysázejte až v druhé polovině května, kdy už bude půda dostatečně prohřátá a přejdou ranní mrazíky. Předpěstovat si je doma v truhlíku či rašelinových květináčcích však můžete v už únoru nebo na začátku března.

Muž má v rukou zelená nezralá rajčata Canva

3. Jakou zvolit odrůdu rajčat?

Dalším důležitým krokem je správný výběr odrůdy. Ne všechny se totiž hodí pro zahrádkáře začátečníka! Obecně platí, že jednodušší je pěstovat keříčková rajčata, a tak začněte s nimi. Až budete mít s pěstováním více zkušeností, můžete to zkusit i s tyčkovými rajčaty.

Až zasadíte sazenice do země, nezapomeňte na jejich oporu. Tu do země přidejte v době sázení, abyste později neporušili kořeny rostliny. Vhodné jsou opěrné mřížky či spirály, které seženete v obchodech. Šikovný kutil si jistě poradí i s domácí výrobou.

4. Nezapomínejte hnojit!

Abyste měli ze své rajčatové úrody radost, nezapomeňte ji pravidelně hnojit. Jste-li zastáncem organických hnojiv a máte k nim přístup, doporučujeme hlavně kompost a hnůj, které však do půdy mají přijít už při sázení.

V průběhu roku můžete vybírat ze širokého množství minerálních hnojiv z obchodů a zahradnictví. Dobré výsledky budete mít např. s Cereritem.

Nejméně práce vás pak čeká tehdy, koupíte-li si hnojivo přímo určené pro plodovou zeleninu nebo speciálně pro rajčata. Tato hnojiva jsou dostupná v tekuté podobě a přidávají se do zálivky.

Zralé plody rajčat na keříku Canva

5. Jak zaštipovat rajčata?

Abyste si pochutnávali na chutných a kvalitních rajčatech, zaštipujte pravidelně boční výhony rostliny. Bojíte se, že nepoznáte, které to jsou? Tzv. zálistky jsou postranní výhonky, které rostou z hlavního stonku. Odstranit byste je měli vylomením či pomocí nehtu.

Pokud totiž ponecháte na rostlině všechny tyto výhony, dojde k jejímu zahuštění listy, a to by ji zbytečně vysilovalo. Plodů by poté nemuselo být tolik nebo budou příliš malé. Toto zaštipování se týká hlavně tyčkových rajčat, u keříčkových si s ním nemusíte lámat hlavu.

6. Jak pěstovat rajčata na balkóně

Ani obyvatelé bytů při pěstování rajčat nepřijdou zkrátka. Důležité je, aby k rostlině proudil dostatek světla a přímo na ni nepršelo. To, co rostlině chybí v prostoru, ji musíte vynahradit živinami. Rajčata pěstovaná v nádobách tak pravidelně přihnojujte kapalným hnojivem, které přilijete do zálivky.

Pro pěstování na balkóně se skvěle hodí odrůdy malých keříčkových rajčat, které zasaďte do samozavlažovacích truhlíků. Brzy si pak budete moci pochutnat na vlastní voňavé úrodě!