Jak vybrat zahradní sekačku na trávu? Tipy, na co se zaměřit při nákupu

Sekání trávy sekačkou Fieldmann

Při výběru sekačky na trávu se musíte řídit hned několika parametry, tudíž nelze univerzálně říct, jaká je ta nejlepší právě pro vás. V našem článku se zaměříme na konkrétní funkce a porovnáme klady a zápory těchto pomocníků při úpravě travního porostu.

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Sekačky podle typu pohonu

Hned na začátek si musíte zvolit, jaký bude mít vaše nová sekačka na trávu pohon. Na výběr jsou tři základní druhy, z nichž každý má svá pro i proti.

1. Benzínová sekačka

Hodí se především na větší plochy (nad 600 m²) se složitějším terénem, kdy je potřeba dostatečný výkon. Umí si poradit i s vyšším trávníkem a zpravidla toho díky robustnější konstrukci více vydrží. Její nevýhodou může být vyšší pořizovací cena a náklady na údržbu, případně i vyšší hmotnost způsobená benzínovým motorem.

  • Výkonná sekačka s regulací rychlosti Fieldmann FZR 5114-170BV je benzínová sekačka s motorem RATO OHV 170 cm³ s robustní konstrukcí a ocelovým šasi, která se uplatní na rozlehlém trávníku, až do 1 800 m², kde si silný motor poradí i s přerostlou trávou. Komfortní práci na větších plochách napomáhá i záběr sečení 51 cm a čtyřrychlostní pojezd (Fieldmann, 8 999 Kč).
Sekačka na trávu v akci Fieldmann

2. Elektrická sekačka

Tyto sekačky patří k velmi oblíbeným především u majitelů zahrad menších než 600 m². Jsou zásobovány elektřinou přes přívodní kabel, právě jeho délka nicméně může být limitující. Před koupí se proto vyplatí nezapomenout ověřit, zda jeho délka postačí při údržbě vaší zahrady.

Zkrotí i tu největší divočinu

3. Akumulátorová sekačka

Tento typ sekaček na trávu v poslední době patří ve městech mezi ty vůbec nejoblíbenější. Jejich cena je sice v porovnání se sekačkami napájenými přes kabel vyšší, nicméně odpadá nutnost jeho neustálého hlídání a bývají i nejméně hlučné. Výhodou také je, že pokud si zakoupíte sekačku určitého výrobce, který nabízí použití toho samého akumulátoru i v dalších výrobcích, získáte tak možnost využívat akumulátor i pro další stroje.

  • Sekačka Fieldmann FZR 70435-0 z řady AKU FAST POWER, která obstojí i v náročnějších podmínkách a na rozsáhlejším trávníku je nejvyšším modelem akumulátorových sekaček na trávu Fieldmann. Je vhodná pro trávníky až do 750 m². Sekačka je vybavena moderním bezuhlíkovým motorem s dlouhou životností a nulovými nároky na údržbu. Motor využívá sílu dvou 20V akumulátorů (z řady AKU FAST POWER) s kapacitou 2Ah nebo 4Ah (Fieldmann, 4 999 Kč).
Záběr na sekačku sekající trávu Fieldmann

Sekačky podle typu konstrukce

Mezi sekačky, se kterými se setkáváme vůbec nejčastěji, patří rotační a bubnové, případně vřetenové.

  • Když se řekne rotační sekačka, každý hned ví, jak vypadá, protože právě s ní probíhá v nejvíce případech sečení trávy. Základem je horizontálně umístěný nůž, který svou rotací za chodu sekačky usekává konce trávy.
  • Bubnové sekačky už nepatří mezi ty, se kterými se běžně setkáváme, pokud tedy nebydlíme na vesnici. Jejich konstrukce je uzpůsobená k sečení velmi vysoké trávy, využívají se k udržování hůře dostupných pozemků, kde se tráva neseče až tak často. Useknutí stébel zajišťují nože umístěné na dolní části rotujícího bubnu.
  • Vřetenové sekačky se zásadně liší především tím, že trávu stříhají. Jsou tak jednoznačnou volbou pro ty, kteří chtějí upřednostnit kvalitu odvedené práce před kvantitou. Travní porost je při použití tohoto druhu sekačky zdravější, protože nedochází k roztřepení konců listů tak, jako tomu je u předešlých typů.
Váš trávník si zaslouží tu nejlepší péči

Jak velký záběr nožů zvolit?

Obecně se doporučuje:

  • Zahrady do 200 m² uspokojí sekačka na trávu se záběrem o velikosti 32 cm.
  • Pro zahrady zhruba 500 m² by měla být dostačujících sekačka se záběrem zhruba 40–45 cm.
  • Velké zahrady nad 1 000 m² vyžadují minimální záběr nožů 45–53 cm.
Robotická sekačka na trávu Alex_Traksel / Shutterstock.com

Je lepší sekačka s pojezdem, anebo bez?

Kdo jednou zkusil sekačku s pojezdem, už jinou nechce. Pokud vám to finanční situace dovolí, na sekačky bez pojezdu se v hobby marketech klidně ani nedívejte. Sekačky s pojezdem zásadně usnadňují práci a hodí se zejména na pozemcích, kde je zvlněný terén, ale i v případě, že máte rovnou zahradu o velikosti nad 500 m².

Robot na zahradě? Žádný problém

Robotické sekačky na trávu

Samostatnou kategorií jsou pak sekačky robotické, které dokážou pracovat zcela autonomně. Bez dozoru se postarají o váš trávník na předem vytyčené ploše, kdykoliv si to budete přát a samy v případě potřeby doplní elektrickou energii v nabíjecí stanici.