Jak vybrat zahradní skleník? Tipy, na co si dát při nákupu pozor

Mladá žena stojí před skleníkem a drží misku s okurkami Lelechka / Shutterstock.com

Neustále se zvyšující ceny zeleniny v obchodech nutí Čechy pořizovat si na své zahrady skleníky. Protože se nejedná o malou investici, připravili jsme si pro vás návod, jak vybrat ten pravý pro vaši zahradu a jakým parametrům při výběru skleníku věnovat pozornost.

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Proč si pořídit skleník?

Co by to bylo za zahradu bez skleníku! Tento domeček pro rostliny má nespočet benefitů. Ať už se řadíte mezi nadšené zahradníky nebo jen máte rádi na zahradě pořádek a nechcete si kazit výhled ze své terasy na nevzhledná políčka hlíny, máme pro vás hned několik tipů, jak vybrat ten nejlepší skleník právě pro vás.

Podle čeho vybírat skleník?

  1. Velikost
  2. Umístění
  3. Konstrukce
  4. Výplň
  5. Větrání
Mladá žena vychází ze skleníku s květináčem Rawpixel.com / Shutterstock.com

1. Jakou zvolit velikost skleníku?

Než si pořídíte skleník, je nutné zvážit, co v něm budete chtít pěstovat a také jak velkou úrodu očekáváte. Podle odborníků je ideální velikost skleníku na zeleninu pro čtyřčlennou rodinu minimálně 8 metrů čtverečních.

  • Šířka skleníku je zpravidla dána velikostí vstupního otvoru. Nejčastěji jsou na výběr skleníky s posuvnými dveřmi a ty větší jsou pak vybaveny dvoukřídlými dveřmi.
  • Délku skleníku si můžeme libovolně upravovat, a to i díky konstrukcím, které jsou už z výroby uzpůsobeny pozdějším nástavbám.
  • Možná se vám to bude zdát zvláštní, ale pozornost věnujte také výšce skleníku, která by měla být minimálně dva metry, abyste se v něm nemuseli při práci hrbit.

2. Jak správně umístit skleník?

Zcela klíčové pro výstavbu skleníku je jeho umístění:

  • Skleník musí stát na slunném místě.
  • Zvolte místo, kde nefouká, aby se vám skleník při prvním poryvu větru „neodstěhoval“ k sousedům.
  • Podezdívky u moderních skleníků nejsou nutné, ale rozhodně doporučujeme přikoupit si společně se skleníkem také originální základnu, která pevnost a stabilitu skleníku podpoří.

Věděli jste, že pro stavbu skleníku není potřeba mít žádné zvláštní stavební povolení? Vždy je však lepší si aktuální stav ověřit na nejbližším stavebním úřadě.

Ruce v modrých rukavicích držící salát Pormezz / Shutterstock.com

3. Jaký typ materiálu konstrukce skleníku je nejlepší?

U skleníků je na výběr hned několik materiálů, ze kterých je jejich konstrukce vyrobena:

  • Hliníkové profily: Jedná se o nejčastěji nabízený typ konstrukce, který se kombinuje s polykarbonátovou výplní. Výhodou je nižší cena, tvárnost a lehkost materiálu, který je ale velmi pevný. Benefitem tohoto typu je také velmi snadná instalace, protože jednotlivé profily se spojují šrouby, a tak sestavit skleník zvládne i méně zdatný člověk.
  • Pozinkovaná ocel: Výhodou této konstrukce je, že si poradí s větší zátěží (větrem a sněhem). Instalaci provádí odborná firma, a to i z toho důvodu, že výplně bývají u této robustní konstrukce většinou skleněné.
  • Plastové: Tyto skleníky jsou sice lehké, ale nemusí postačit tam, kde hrozí vysoká sněhová pokrývka a silné poryvy větru.

4. Jakou zvolit výplň skleníku?

  • Polykarbonát: Jeho výhodou je nerozbitnost, dobrá světelná propustnost a vynikající termoizolační účinnost (zde platí, že čím je tloušťka desky větší, tím vyšší bude izolace). Při výběru si ověřte, jestli jsou polykarbonátové desky opatřeny UV vrstvou, která bude rostliny chránit před účinky slunečního záření.
  • Sklo: Mezi jeho největší výhody patří skvělá propustnost slunečního záření. Bohužel co se týče izolace a odolnosti, tam už skleněné výplně skleníku doporučit nemůžeme.

5. A co větrání?

Ideální umístění skleníku je na slunném stanovišti. Ale aby nedošlo k přehřátí rostlin, je potřeba myslet i na větrání. Většina výrobců vybavuje skleníky střešními okny. Pokud vám to jen trochu finanční situace dovolí, rozhodně investujte do automatického otevírání oken skleníku.

A jak automatické větrání ve skleníku funguje? Laicky řečeno, když je ve skleníku horko, okno se úměrně teplotě otevírá a naopak. Pravidelným větráním zabráníte na rostlinách a v zemině tvorbě plísní a houbových chorob.

Zdroje: ceskestavby.cz, ireceptar.cz, kupi.cz