12 potravin, které vás rychle zbaví jarní únavy

Unavená žena sedící za jídelním stolem Goksi / Shutterstock.com

Těšili jste se, až ve vás stoupající teploty a sluneční paprsky probudí tu správnou jarní náladu, ale místo toho pociťujete příznaky jako únava, malátnost, bolesti hlavy a jste celkově bez energie? Pak na vás s největší pravděpodobností dolehla jarní únava. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak ji co nejvíce potlačit. Například správným jídelníčkem. Jaké potraviny do něho zařadit?

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Co je jarní únava?

Mnoho lidí v zimě vlivem nedostatečné konzumace čerstvé zeleniny a ovoce přijímá méně vitamínů a minerálů a tento deficit se následně může negativně projevit na celkovém fungování našeho organismu.

Stejně tak se v zimních měsících snižuje přirozený příjem vitamínu D a v neposlední řadě dochází s příchodem jara i k velkým změnám v našem biorytmu. Změny teplot, počasí i času mohou vést k poruchám spánku, k psychickým i fyzickým obtížím nebo ke zhoršení mozkové činnosti.

Než vysvitne sluníčko

Jak se jí zbavit?

Doplňte vitamíny a živiny

Všeobecně je dobré přidat do jídelníčku zdroje vitamínů A, skupiny B, C, D i E. Z minerálů působí příznivě proti únavě, stresu i špatné náladě železo, hořčík, draslík, zinek a sodík. Nezapomeňte ani na další důležité látky, kterých zejména na jaře potřebujeme dostatek – patří mezi ně vláknina důležitá pro detox organismu a správné fungování trávicího ústrojí, dále antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny.

Všechny výše zmíněné vitamíny, minerály a živiny najdete především v následujících 12 potravinách, které jsou na boj s jarní únavou jako dělané. Dostanou vás znovu do psychické i fyzické formy, podpoří očistu organismu a jeho regeneraci.

Miska s borůvkami, ovesnými vločkami a mandlemi Vladislav Noseek / Shutterstock.com

12 potravin, které vám pomohou bojovat s jarní únavou

  • Ovesné vločky – účinně působí proti momentální i chronické únavě, zvyšují pozornost, mají antidepresivní účinky a pozitivně působí i na trávicí systém.
  • Mandle – hrst mandlí si dopřejte každý den jako zdravou svačinku. Díky vysokému obsahu hořčíku posílí váš nervový systém, zlepší soustředěnost, zaženou únavu i úzkosti a stres.
  • Brokolice – je silným antioxidantem a významným zdrojem draslíku i koenzymu Q10, který je důležitý pro zvyšování energie. Konzumace brokolice podporuje správné fungování svalů, srdce i nervové soustavy.
  • Klíčky (řeřicha, mungo, hrách apod.) – jsou považovány za jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu C a E, současně obsahují plno kyseliny listové, příznivě působících enzymů i nenasycených mastných kyselin.
  • Čočka – je plná železa i vlákniny, má proto pozitivní účinky na vylučování i boj s únavou a chudokrevností. Při výběru dávejte přednost čočce černé, zelené nebo červené.
  • Kvašená zelenina – je bohatým zdrojem vitamínu C, zvyšuje odolnost proti stresu, nakopne vaše trávení a posílí imunitu.
  • Semínka – ideální jsou například slunečnicová nebo lněná, která jsou navíc plná vlákniny. Do jídelníčku je zahrňte především díky vysokému obsahu zdravých tuků a omega 3 mastných kyselin, které působí proti stresu a vyčerpání.
  • Med – má antibakteriální účinky, pomáhá proti stresu a nespavosti a dodává tělu energii. Všude, kde to půjde, používejte med jako sladidlo namísto klasického cukru.
  • Kakao (vysokoprocentní hořká čokoláda) – má pozitivní vliv na zdraví srdce, krevní tlak a kognitivní funkce, zlepšuje náladu a je zdrojem okamžité energie.
Červená řepa na stole Dani Vincek / Shutterstock.com
  • Červená řepa – podporuje imunitu a regeneraci organismu, je výborná na trávení.
  • Bylinky – na jaře jsou ideální mladé kopřivy a první pampelišky, které můžete od konce března začít sbírat i ve volné přírodě. Proti únavě dále výborně pomáhá třezalka, zeměžluč, trnka nebo měsíček lékařský.
  • Banány – jsou skvělou zásobárnou draslíku i rychlých cukrů, které vám dodají okamžitou energii. Navíc uklidňují nervy, podporují lepší soustředění i dobrou náladu.
Víte, kde dostanete banány v akci?

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Doplňky stravy v obchodech

Jarní restart organismu můžete urychlit i pomocí nejrůznějších doplňků stravy, které koupíte v lékárnách, zdravých výživách a v drogeriích. Vhodné jsou jakékoliv přípravky obsahující již zmíněné vitamíny a minerály (A, B, C, D i E, železo, hořčík, draslík, zinek a sodík), ale také další látky účinné proti únavě jako je echinacea, ženšen, koenzym Q10, guarana, chlorofyl či zelený čaj.

Ovoce a doplňky stravy Lallapie / Shutterstock.com

Koupit se dají také nejrůznější bylinné směsi proti únavě nebo přímo namíchané čaje určené pro podporu vitality a energie.

Při nákupu myslete i na svá střeva, jejichž správná činnost je důležitá pro detoxikaci a regeneraci organismu. Sáhněte po mléčných výrobcích obohacených o probiotika, případně po tabletách a kapslích obsahujících tyto látky.

Dodržujte pitný režim

Zdravý životní styl

Pokud aktuálně problémy s jarní únavou trápí i vás, spolu s úpravou jídelníčku nezapomínejte ani na dodržování pitného režimu, dostatek spánku a odpočinku, omezení alkoholu, tučných a sladkých jídel i častý pohyb. Stačí zařadit pravidelné procházky a po pár dnech ucítíte zlepšení. Na sluníčku navíc načerpáte potřebný vitamín D a podpoříte ve svém těle tvorbu serotoninu, který vám vykouzlí úsměv na rtech.