12 potravin, které vás rychle zbaví jarní únavy

Unavená žena sedící za jídelním stolem Goksi / Shutterstock.com

Těšili jste se, až ve vás stoupající teploty a sluneční paprsky probudí tu správnou jarní náladu, ale místo toho pociťujete příznaky jako únava, malátnost, bolesti hlavy a jste celkově bez energie? Pak na vás s největší pravděpodobností dolehla jarní únava. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak ji co nejvíce potlačit. Například správným jídelníčkem. Jaké potraviny do něho zařadit?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Co je jarní únava?

Mnoho lidí v zimě vlivem nedostatečné konzumace čerstvé zeleniny a ovoce přijímá méně vitamínů a minerálů a tento deficit se následně může negativně projevit na celkovém fungování našeho organismu.

Stejně tak se v zimních měsících snižuje přirozený příjem vitamínu D a v neposlední řadě dochází s příchodem jara i k velkým změnám v našem biorytmu. Změny teplot, počasí i času mohou vést k poruchám spánku, k psychickým i fyzickým obtížím nebo ke zhoršení mozkové činnosti.

Než vysvitne sluníčko

Jak se jí zbavit?

Doplňte vitamíny a živiny

Všeobecně je dobré přidat do jídelníčku zdroje vitamínů A, skupiny B, C, D i E. Z minerálů působí příznivě proti únavě, stresu i špatné náladě železo, hořčík, draslík, zinek a sodík. Nezapomeňte ani na další důležité látky, kterých zejména na jaře potřebujeme dostatek – patří mezi ně vláknina důležitá pro detox organismu a správné fungování trávicího ústrojí, dále antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny.

Všechny výše zmíněné vitamíny, minerály a živiny najdete především v následujících 12 potravinách, které jsou na boj s jarní únavou jako dělané. Dostanou vás znovu do psychické i fyzické formy, podpoří očistu organismu a jeho regeneraci.

Miska s borůvkami, ovesnými vločkami a mandlemi Vladislav Noseek / Shutterstock.com

12 potravin, které vám pomohou bojovat s jarní únavou

  • Ovesné vločky – účinně působí proti momentální i chronické únavě, zvyšují pozornost, mají antidepresivní účinky a pozitivně působí i na trávicí systém.
  • Mandle – hrst mandlí si dopřejte každý den jako zdravou svačinku. Díky vysokému obsahu hořčíku posílí váš nervový systém, zlepší soustředěnost, zaženou únavu i úzkosti a stres.
  • Brokolice – je silným antioxidantem a významným zdrojem draslíku i koenzymu Q10, který je důležitý pro zvyšování energie. Konzumace brokolice podporuje správné fungování svalů, srdce i nervové soustavy.
  • Klíčky (řeřicha, mungo, hrách apod.) – jsou považovány za jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu C a E, současně obsahují plno kyseliny listové, příznivě působících enzymů i nenasycených mastných kyselin.
  • Čočka – je plná železa i vlákniny, má proto pozitivní účinky na vylučování i boj s únavou a chudokrevností. Při výběru dávejte přednost čočce černé, zelené nebo červené.
  • Kvašená zelenina – je bohatým zdrojem vitamínu C, zvyšuje odolnost proti stresu, nakopne vaše trávení a posílí imunitu.
  • Semínka – ideální jsou například slunečnicová nebo lněná, která jsou navíc plná vlákniny. Do jídelníčku je zahrňte především díky vysokému obsahu zdravých tuků a omega 3 mastných kyselin, které působí proti stresu a vyčerpání.
  • Med – má antibakteriální účinky, pomáhá proti stresu a nespavosti a dodává tělu energii. Všude, kde to půjde, používejte med jako sladidlo namísto klasického cukru.
  • Kakao (vysokoprocentní hořká čokoláda) – má pozitivní vliv na zdraví srdce, krevní tlak a kognitivní funkce, zlepšuje náladu a je zdrojem okamžité energie.
Červená řepa na stole Dani Vincek / Shutterstock.com
  • Červená řepa – podporuje imunitu a regeneraci organismu, je výborná na trávení.
  • Bylinky – na jaře jsou ideální mladé kopřivy a první pampelišky, které můžete od konce března začít sbírat i ve volné přírodě. Proti únavě dále výborně pomáhá třezalka, zeměžluč, trnka nebo měsíček lékařský.
  • Banány – jsou skvělou zásobárnou draslíku i rychlých cukrů, které vám dodají okamžitou energii. Navíc uklidňují nervy, podporují lepší soustředění i dobrou náladu.
Víte, kde dostanete banány v akci?

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Doplňky stravy v obchodech

Jarní restart organismu můžete urychlit i pomocí nejrůznějších doplňků stravy, které koupíte v lékárnách, zdravých výživách a v drogeriích. Vhodné jsou jakékoliv přípravky obsahující již zmíněné vitamíny a minerály (A, B, C, D i E, železo, hořčík, draslík, zinek a sodík), ale také další látky účinné proti únavě jako je echinacea, ženšen, koenzym Q10, guarana, chlorofyl či zelený čaj.

Ovoce a doplňky stravy Lallapie / Shutterstock.com

Koupit se dají také nejrůznější bylinné směsi proti únavě nebo přímo namíchané čaje určené pro podporu vitality a energie.

Při nákupu myslete i na svá střeva, jejichž správná činnost je důležitá pro detoxikaci a regeneraci organismu. Sáhněte po mléčných výrobcích obohacených o probiotika, případně po tabletách a kapslích obsahujících tyto látky.

Dodržujte pitný režim

Zdravý životní styl

Pokud aktuálně problémy s jarní únavou trápí i vás, spolu s úpravou jídelníčku nezapomínejte ani na dodržování pitného režimu, dostatek spánku a odpočinku, omezení alkoholu, tučných a sladkých jídel i častý pohyb. Stačí zařadit pravidelné procházky a po pár dnech ucítíte zlepšení. Na sluníčku navíc načerpáte potřebný vitamín D a podpoříte ve svém těle tvorbu serotoninu, který vám vykouzlí úsměv na rtech.