Krádeží přibývá. Která potravina se v obchodech krade nejčastěji?

Žena si strká pod bundu láhev alkoholu garetsworkshop / Shutterstock.com

Bohužel, krade se všude na světě. I přesto, že je kriminalita v některých zemích opravdu nízká, stále existují lidé, kteří se pokoušejí nezákonně obohatit. Přemýšleli jste, co se v obchodech s potravinami krade nejčastěji?

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Obchody s potravinami jsou rájem pro zloděje

Z mnoha průzkumů vyplývá, že nejvíce krádeží je uskutečněno v obchodech s potravinami, přestože často bývají napadány také směnárny, klenotnictví nebo pošty a banky. Za krádež považujeme vše, co člověk získal nelegálně a bez vynaložení protihodnoty za dané zboží.

Výsledkem krádeže je tedy získání cizího předmětu nebo hodnoty, kterou si zloděj neoprávněně přivlastnil. V mnoha obchodech s potravinami nemá zboží žádné ochranné označení proti krádeži a často chybí i kamerový systém. Někdy však ani žádná z těchto ochranných pomůcek nedokáže zloděje zastavit.

Muž se dívá za sebe a strká si nektarinku pod bundu Pressmaster / Shutterstock.com

Jaké triky zloději používají?

Z výsledků bezpečnostních agentur vyplývá, že zloděje je velmi těžké dopadnout. Kradou ženy i muži v různém věku. Podle kamerových záznamů byli odhaleni také důchodci nebo děti.

Existuje mnoho triků, které zloději využívají, a jejich kreativita je v mnoha případech opravdu až překvapivá. Mezi nejčastější způsoby odcizení zboží patří ukrytí předmětu v přinesené tašce, odstranění bezpečnostního prvku, nahlášení menšího počtu kusů na pokladně nebo schování potravin do dětského kočáru či invalidního vozíku.

Obrovským problémem především ve větších potravinových řetězcích jsou případy, kdy zboží zloděj zkonzumuje ještě v prodejně anebo jej přenese bez ochranného prvku přes samoobslužnou pokladnu. Někteří využívají samoobslužných pokladen k pokusům o namarkování levnějších produktů namísto těch, které si doopravdy vybrali. Tento způsob krádeže nejčastěji vidíme u ovoce, zeleniny a pečiva.

Domácí rohlíky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí rohlíky

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Domácí rohlíky

Co se krade nejčastěji?

Celosvětově nejlákavější potravinou pro zloděje je sýr. Existuje více než 2 000 druhů této pochutiny a mnohé z nich jsou považovány za luxusní kousky, jejichž hodnota šplhá až k tisícům korun. Všeobecně platí, že sýr je nejoblíbenější komoditou, kterou je možné kombinovat a používat v teplé i studené kuchyni.

Některé druhy sýrů se prodávají v malých baleních, a tak je velmi jednoduché je ukrást. Také bývají součástí pultového prodeje a často nemají žádné ochranné označení. Kromě sýrů jsou na prvních příčkách odcizených potravin také sladkosti, alkohol nebo maso.

Kinder vajíčko v platu od vajec Zmaj88 / Shutterstock.com

Jaké jsou nejčastěji kradené potraviny v České republice?

Zatímco dříve mezi zloději vedly krádeže luxusnějšího zboží, dnes se zaměřují hlavně na běžné potraviny. A oblibě se těší také čokoláda nebo alkohol.

Možná to většinu z vás překvapí, ale největší zájem zlodějů si získala Kinder vajíčka. Nekradou se jen po jednom kusu, ale zloději z krabiček na vajíčka vyndají klasická vejce a nahradí je čokoládovými. Prodavačky u pokladen jsou tak vyškoleny, že musí otevírat i plata vajec, aby zkontrolovaly, zda uvnitř boxu není kromě čerstvých vajec i něco navíc.

Mezi další často kradené potraviny v České republice patří mléko, čokoládové tyčinky Milka, cukr, máslo a produkty Nescafé. V období vánočních svátků soustředí zloději svoji pozornost také na dárkové předměty.

Zdroje: byznysnoviny.cz, idnes.cz, irozhlas.cz, idnes.cz