Dietářky pozor! Mlsat u seriálu se dá i tak, abyste nepřibraly!

Mlsat se dá i zdravě. Canva

Je večer a vy byste si něčeho zobli. Chvíli se přemlouváte a nakonec se vydáte na lov – najdete ovšem jen něco, z čeho vás později trápí špatné svědomí. Propříště se raději připravte tak, abyste našli něco chutného a dietnějšího.

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky rozhodně nedávejte! Chybu dělá většina z nás

Útok na sladké

Můžete namítnout, že když vás honí mlsná, jako by vás ovládnul někdo zvenku. Teprve když vyhazujete pytlík od bonbonů, zjistíte, že zmizel ve vás. Důležitým momentem však je uvědomit si, proč se po sladkém vlastně vrháte.

Často je to výsledek nedostatku energie, únavy, stresu či nervozity. A cukry neboli sacharidy jsou právě tím, co nám s únavou, stresem i nervozitou může krátkodobě pomoci. Abyste na mlsání vyzráli dlouhodobě, je potřeba upravit jídelníček a sacharidy (cukry) do něj zařadit ve zdravější formě.

Sáhněte po sušeném ovoci

Ovoce je doslova sladkou bombou. Na rozdíl od čokolád či bonbónů si však tělo s jeho cukry umí poradit. Udělejte si například dopolední svačinku z nakrájeného melounu, jablek, hroznového vína a pomeranče. A pozor, ovoce může být i sušené! Jaké vybrat?

  • Sušené datle – působí proti zácpě, dodají rychlou energii, prospívají kostem a kloubům, působí při chudokrevnosti a co víc, údajně mají i afrodiziakální účinky.
  • Rozinky – vybrat si lze z mnoha druhů, chutí i barev. Jejich velkým přínosem je, že pomáhají proti zubním kazům a při chudokrevnosti (obsahují železo).
  • Brusinky – udržují mladistvou energii, pomáhají srdci a cévám a příznivě ovlivňují funkci močových cest (mohou být i podpůrnou terapií při zánětech močového měchýře).
  • Fíky – (sušené i čerstvé) obsahují vlákninu, jsou prevencí proti cévním a srdečním chorobám a snižují cholesterol.

Dále zkuste třeba banány (díky vláknině pomáhají s trávením a dodají energii), jahody (vitamín C a imunita), meruňky (omlazující účinky, zajišťují zdraví sliznic, vlasů a kůže), švestky (podpora trávicího traktu, posilují srdce a pomohou při nervozitě), papáju a mnoho dalších.

A co víc, křížaly z různých typů ovoce si můžete udělat sami doma. Stačí si koupit surovinu, nakrájet ji na tenké plátky a dát sušit do sušičky ovoce nebo do trouby při 40 °C.

Pokud chcete něčeho uzobávat, sáhněte po ořeších či sušeném ovoci. Canva

Zelenina stokrát jinak

Zelenina v sobě sice zpravidla neobsahuje tolik cukru jako ovoce, ale i tak může být chutným doplněním stravy. Skvělé jsou například sušené lupínky z červené řepy, brambor, celeru či mrkve. Pečené a okořeněné batáty zase zpestří váš jídelníček a podpoří střeva.

Zelenina si navíc uchovává své účinné látky i při šetrné tepelné úpravě, lze z ní nicméně vytvořit i zdravé saláty či pomazánky. Například celerová bude mít příznivý vliv na funkci ledvin, pomůže s detoxikací a celkově podpoří trávení.

  • Pokud nevíte, čím začít, zkuste červenou řepu na mnoho způsobů – salát, pomazánka, pečená či coby příloha. Řepa je totiž posilovač imunity a regeneruje celý organismus.
  • Velmi chutnou obměnou budou také naklíčené luštěniny, třeba fazole mungo, které tělu dodají i prospěšný vitamín C.
  • Párty volbou je pak například pražená cizrna.

Troška zdravého tuku

A pokud chcete něčeho uzobávat, sáhněte po ořeších (ať už vlašských, mandlích, kešu nebo arašídech) či sušených semínkách (slunečnicová, goji atd.). Napadají do vás stejně dobře jako chipsy, ale na rozdíl od nich vašemu zdraví prospějí.