Potraviny, které byste měli jíst, když trpíte vysokým krevním tlakem

Lékař měří pacientce tlak Chompoo Suriyo / Shutterstock.com

Vysoký krevní tlak trápí čím dál víc lidí. Dávno už přitom nejde jen o problém starší generace, čím dál častěji postihuje i lidi ve středním nebo mladším věku. Jedná se o rizikový faktor, který může zapříčinit řadu srdečních potíží. Do jisté míry se mu však můžete bránit zdravým životním stylem a vhodným stravováním. Co vám proti němu pomůže?

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

Co dělat, když máte vysoký krevní tlak?

Vysokým krevním tlakem můžete trpět celá léta, aniž by se jakkoli projevil. O to je tento problém nebezpečnější – připomíná tiše tikající bombu, která může kdykoli bez varování vybuchnout.

Proto bychom neměli zanedbávat pravidelné preventivní kontroly u lékaře, pomohou totiž riziko včas odhalit. Vysoký krevní tlak se léčí pomocí předepsaných léků, na místě je ale také změna životosprávy.

Zdravý jídelníček je samozřejmě základ. Lidé s vysokým krevním tlakem by do něj měli zařadit hlavně potraviny obsahující draslík a hořčík, případně vlákninu. Naopak je potřeba omezit tučná jídla, sůl, alkohol nebo kávu. Nezapomeňte ani na dostatek pohybu a pokud možno omezte stresující faktory.

Ruce umývající salát Ground Picture / Shutterstock.com

Potraviny, které snižují vysoký krevní tlak

Česnek a cibule

Česnek se používá jako preventivní lék proti mnohým nemocem po staletí, o jeho pozitivních účincích při léčbě vysokého krevního tlaku prý věděli už staří Řekové. Je bohatý právě na draslík a vlákninu, ale i na fosfor, mangan, železo a další tělu prospěšné látky.

Podobně blahodárné účinky má i cibule. Je vhodná i pro pacienty s výraznou nadváhou, protože pomáhá snižovat obsah tuku v krvi. Bojuje také proti krevním sraženinám a je prevencí proti srdečnímu infarktu.

Česneková pomazánka
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka s pořádnou dávkou česneku a čerstvé pažitky přijde vhod při přípravě jednohubek pro návštěvu nebo jako silvestrovské pohoštění. A můžete si ji s klidem namazat i na čerstvé pečivo. Připravenou ji budete mít do pár minut a stačit vám bude pouze pár surovin, co bývají běžně doma.

Česneková pomazánka

Listová zelenina

Vysoký obsah draslíku najdeme také v listové zelenině, především v římském salátu, kapustě, špenátu, švýcarském mangoldu nebo v rukole. Možná se nejedná o vaše nejoblíbenější potraviny, přesto byste o jejich zařazení do jídelníčku měli zapřemýšlet, dají se z nich připravit i velmi chutné pokrmy. Konzumací listové zeleniny předcházíte nejen srdečním chorobám, ale i obezitě.

Celerová šťáva, v pozadí nakrájený celer New Africa / Shutterstock.com

Celer

Celer kromě draslíku a hořčíku obsahuje také vápník, fosfor, železo a zinek. Pomáhá uvolnit krevní cévy, a právě tím snižovat krevní tlak. Mimoto je výborným pomocníkem při trávicích obtížích, posiluje nervovou soustavu a má antibakteriální účinky.

Rajčata

Velmi oblíbená rajčata obsahují vedle draslíku také rostlinný pigment lykopen, který jim dává jejich charakteristickou červenou barvu. I díky němu jsou vhodná pro konzumaci při zvýšeném krevním tlaku a mohou být i prevencí srdečních onemocnění a rakoviny.

Citrusy a další vybrané druhy ovoce

Citrusové plody jsou plné vitamínů a jejich konzumací tak rozhodně nešlápnete vedle. Obsahují také potřebný draslík a hořčík. Mají pozitivní vliv i na hladinu cholesterolu, čistí střeva a celkově posilují imunitu.

Kromě citrusů pomáhají snížit krevní tlak také granátová jablka, banány nebo bobulovité ovoce (borůvky, maliny, jahody). Jistě si na nich i pochutnáte, jen pozor na přemíru cukru – obzvlášť pokud si budete připravovat smoothie nebo jinou pochoutku. Raději je doslaďte medem – i ten je mimochodem považován za potravinu, která pozitivně ovlivňuje krevní tlak.

Talíř s pečeným filetem z lososa a salátem margouillat photo / Shutterstock.com

Vybrané druhy ryb

Pokud jste milovníci ryb, sáhněte především po těch s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Patří sem třeba oblíbený losos, makrela, tuňák nebo pstruh. Tyto ryby jsou také zdrojem vitamínu D, který slouží k celkovému zlepšení imunity, činnosti srdce, střev i mozku.

Ořechy a semínka

Mlsáte-li rádi nejrůznější oříšky nebo semínka, jste na dobré cestě. Tyto potraviny totiž rovněž obsahují draslík i hořčík a celou řadu dalších prospěšných látek. Z ořechů se nejvíce vyplatí volba pistácií, protože mají údajně nejsilnější účinek. Ze semínek zkuste ta dýňová, chia nebo třeba lněná. Najdete v nich množství vlákniny a dalších potřebných živin.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy je velmi zdravá a zároveň chutná. Příprava je jednoduchá a zabere vám pouze pár minut. Quinoa je navíc přirozeně bezlepková, mohou si ji tedy vychutnat i lidé s intolerancí lepku.

Quinoa se sušeným ovocem, mandlemi a ořechy

Čokoláda

Na závěr potěšíme i milovníky čokolády. Ta je totiž navzdory své pověsti velmi zdravá. Sáhnout ovšem musíte po kvalitní tabulce s vysokým obsahem kakaa a menším množstvím cukru. Hořká čokoláda obsahuje spoustu antioxidantů, vlákniny i živin. Nejenže snižuje krevní tlak, ale podporuje i dobrou náladu.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov