Jak dlouho vydrží v lednici bílky a co s nimi, když jich máme moc?

Vaječné bílky v misce, rozbité skořápky od vajec, mixér Olga Dubravina / Shutterstock.com

Pokud rádi pečete, určitě víte, že ne do každého těsta patří celá vejce. Někde si vystačíte jen se žloutky. Pak nastává potíž, co se zbylými bílky. Rozhodně je nevyhazujte, byla by to věčná škoda. Dají se totiž využít na přípravu mnoha dalších pokrmů. Nějakou dobu je dokonce můžete skladovat, aniž by se zkazily.

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Jak dlouho vydrží bílky v lednici nebo v mrazáku?

Při pokojové teplotě vám bílky vydrží zhruba dvě hodiny. Pokud je neplánujete okamžitě využít, je rozhodně lepší dát je do ledničky. Uložte je tam ve skleničce, nejlépe uzavíratelné. Výborně poslouží třeba ta od marmelády.

Takto je můžete skladovat i několik dní – orientačně počítejte zhruba s týdnem. Poté už je musíte zpracovat.

Jestliže víte, že z bílků v nejbližších dnech nic nevymyslíte, vložte je do dobře uzavíratelné krabičky a dejte do mrazáku. Zmrazené vám vydrží klidně i rok a určitě jim to nijak neublíží. Nezapomeňte si každý zmrazený balíček pečlivě popsat – uveďte datum i počet bílků, které se v něm nacházejí.

Kde najdete vejce v akci?

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Co se zbylými bílky?

Bílková poleva

A na co se tedy bílky dají využít? Možností je spousta, zvlášť pokud máte rádi sladké. Připravit z nich můžete třeba jednoduchou bílkovou polevu, pomocí které následně ozdobíte perníčky nebo jiné cukroví. Stačí rozmíchat bílky spolu s prosetým moučkovým cukrem a zakápnout trochou citronové šťávy. Jakmile docílíte správné hustoty, naplňte směsí cukrářský sáček a můžete se směle pustit do kreativního zdobení.

Sněhové pusinky na talíři conssuella / Shutterstock.com

Sněhové pusinky

Z bílků se dá samozřejmě ušlehat také nadýchaný sníh, který je základem mnoha dezertů. Asi nejklasičtější jsou sněhové pusinky. Jsou rychlé a jednoduché – nepotřebujete na ně nic než bílky a cukr – a když se vám podaří, budou se doslova rozplývat na jazyku. Můžete je ovšem ozvláštnit třeba kokosem, potravinářským barvivem nebo čokoládovou polevou.

Bílkový chlebíček

Oblíbeným dezertem je také tradiční bílkový chlebíček – i jeho základem je, jak už název napovídá, sníh z bílků. Když ho rozkrojíte, najdete uvnitř spoustu dobrot – oříšky, kandované ovoce i sladkou čokoládu. Můžete si jej vychutnat k odpolední kávě, ale určitě s ním uspějete i při slavnostnější příležitosti.

Omeleta z bílků

Jestliže sladkému zrovna neholdujete, nevadí. Bílky totiž upotřebíte i ve slaných pokrmech. Vynikající je třeba bílková omeleta. Můžete do ní přidat ingredience podle vlastních chutí i fantazie – šunku, sýr, zeleninu nebo nejrůznější bylinky (výborná je třeba bazalka, petrželka, pažitka nebo tymián). Pokrm je opravdu univerzální – poslouží jako vydatná snídaně, ale i lehčí oběd nebo večeře. Hodí se také jako příloha ke špenátu nebo k různým zeleninovým i masovým směsím.

Vyčištění vývaru

Bílky se osvědčily i jako skvělá pomůcka při přípravě masového vývaru. Používají se totiž k jeho vyčištění. Pokud se vám během vaření vývar zakalil, stačí do něj přidat dva rozšlehané bílky. Ty se srazí a následně se na ně nežádoucí kal nachytá. Potom už stačí vývar přecedit a máte jej krásně průzračný.

Domácí pleťová maska s přírodními ingrediencemi na aknózní pleť, citronová šťáva, vaječný bílek Indre Pau / Shutterstock.com

Pleťová maska

Bílky najdou svoje uplatnění nejen v kuchyni. Můžete je vyzkoušet jako levnou alternativu ke kosmetickým přípravkům. Už za časů našich babiček se používaly jako pleťová maska. Stačí si jimi potřít obličej, nechat zaschnout a poté opatrně sloupnout. Vaše pleť se díky této proceduře zbaví nečistot a bude krásně vypnutá a svěží.

Maska na vlasy

Podobným způsobem se dá vyrobit i bílková maska na vlasy, která je ideální, zejména pokud se vám vaše hříva příliš mastí. Stačí bílkovou směs nanést na mokré vlasy a nechat působit asi čtvrt hodiny. Údajně tím také podpoříte rychlejší růst vašich vlasů.