Jaro je za dveřmi. Jak si snadno vytvořit stylovou jarní dekoraci?

Jarní dekorace Hamik / Shutterstock.com

Zdá se, že po dlouhé zimě konečně přichází jaro a sluneční paprsky nám kouzlí úsměv na tváři. Prodlužující se dny potěší nejednu smutnou duši. Pozvěte jaro domů. Máme pro vás pár tipů na jarní dekorace, které vyrobíte za pár minut.

Přečtěte si také

Pepek námořník se sice nemýlil, ale některé výjimečné vlastnosti špenátu jsou mýtus

Vyrobte si jarní svícny

Na první pohled se zdá, že svíčky se hodí spíše do období podzimu a zimy. Není tomu ale tak. Takový jarní svícen si zvládnete vyrobit za pár minut. Kupte si v květinářství květinu s názvem domácí štěstí. Vyjde vás na pár korun a její jarně zelená barva ve vás vyvolá neobyčejný pocit svěžesti.

Domácí štěstí přesaďte do ozdobné misky. Nemusí být nějak divoce zdobená, stačí nějaká miska, kterou máte rádi. Doprostřed vsaďte tlustou svíci a originální svícen je na světě!

Květina domácí štěstí na malém stolku Olga Miltsova / Shutterstock.com

Odzdobte si interiér jarními květinami

Řezané květiny se hodí pro každé roční období, ale k jaru sedí nejvíce. Sněženky, bledule, macešky, petrklíče, konvalinky – všechny tyto jemné, křehké květinky dokonale vyniknou v drobných vázách.

Pokud jste fanda spíše větších dekorací, neurazí vás zářivě žluté narcisy, které můžete kombinovat s různými druhy váz. Nezapomeňte však dát do vody speciální výživu, jinak se z narcisů dlouho radovat nebudete. Další jarní květinou jsou bezesporu i tulipány. Zde naopak na výživu zapomeňte, zbytečně by urychlila kvetení a tulipány by vás za chvíli opustily.

Vsaďte na pastelové barvy

Jaro je křehké, ale plné života a barev. Jemné barevné tóny navodí romantický vzhled a oživí každý interiér. Volte pastelové barvy, jako je růžová, fialová či modrozelená, které vaši domácnost spolehlivě rozzáří. Extravagantnější duše ocení i doplňky z drátků v barvě zlata nebo mědi.

Namalujte si jarní vzor na květináče

A co výzdoba květináčů? Kupte si v papírnictví akrylové barvy ve výše zmíněných odstínech a pusťte se do malování. Zvolte jednoduchý abstraktní motiv nebo květinu. Fantazii se meze nekladou. Zapojte do tvoření také děti, určitě vás překvapí svou kreativitou. Jestliže máte menší děti, předkreslete jim na květináče obrys a děti ho pouze vybarví.

Vyměňte závěsy

Pokud máte doma závěsy, vyměňte je. Z těžkých zimních barev přesedlejte na pastelové barvy a provoňte váš domov jarem. Uvidíte, že prokoukne, provzdušní se a vy se budete cítit jako v novém. Závěsy můžete zkusit také batikovat. Tuto aktivitu ocení obzvlášť děti.

Jarní salát z bulguru
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jarní salát z bulguru

Lehký jarní salát z bulguru a chřestu je díky velkému množství zeleniny velmi osvěžující a zálivka z citronové šťávy a olivového oleje mu dodává skvělou chuť. Perfektně se hodí jako příloha ke grilovanému masu, případně si jej můžete dopřát i jen tak samotný.

Jarní salát z bulguru
Jarní bramborový salát s červenou řepou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Jarní bramborový salát s červenou řepou

Jarní bramborový salát s červenou řepou je odlehčený pokrm, který se skvěle hodí jako příloha k masu, ale vychutnat si ho můžete i jen tak samotný. Na přípravu je velmi rychlý a jednoduchý, vhodný i pro naprosté začátečníky.

Jarní bramborový salát s červenou řepou

Tipy na velikonoční dekorace

Na jaře začíná vše žít. Figurky mláďat si spojujeme hlavně s Velikonocemi, ale poslouží velmi dobře i jako jarní výzdoba. Celé jaro je symbolizováno právě mláďaty, které se v tomto období rodí. Nenechte se odradit předsudky o tom, že vajíčka a zajíčci se hodí jen na Velikonoce.

Děti dvojnásob ocení sošky roztomilých zajíčků, ale pozor, pokud máte děti menší, dejte sošky někam nahoru, ať o ně náhodou brzy nepřijdete. Sošky zajíčků uložte do misky nebo květináče. Podestelte je mechem a celou dekoraci doplňte o malá vajíčka. Falešná barevná vajíčka seženete v květinářství, případně můžete použít klasická slepičí či menší křepelčí.

Jarní dekorace Pepco Kupi.cz

Vyrobte si hyacint namočený ve vosku

  1. Cibulku hyacintu nechte přes noc namočenou ve studené vodě.
  2. Odstřihněte a očistěte místo, kde byly kořínky.
  3. Rozehřejte vosk (použít můžete i kousky starých svíček) a hyacint do vosku několikrát ponořte, ale pouze v části cibulky, nesmíte namočit listy.
  4. Než vosk zaschne, můžete cibulku posypat třpytkami nebo umělým sněhem.

Takto zavoskovaný hyacint rozkvete a není potřeba jej zalévat, protože cibulka je dostatečně nasáklá vodou. Po odkvetení můžete cibulku s klidem zasadit do hlíny na zahradě.

Zdroje: dumazahrada.cz, kupi.cz