Nenáročné pokojovky: Tyto květiny nezahubí ani nejhorší pěstitel

Žena osvěžuje vodou pokojovou rostlinu Dragana Gordic / Shutterstock.com

I tomu nejskromnějšímu obydlí dodají punc útulnosti pokojové rostliny. Nejenže jsou dekorativní, ale interiéru přináší svěžest a originalitu. Stačí je jednou za čas zalít, otřít prach z listů a mohou vám dělat radost dlouhá léta. Jsou ale tací, kteří si na zalévání vzpomenou jednou za uherský rok, nebo naopak zalévají jako o život a pokojové rostliny vadnou a umírají už 14 dní od koupě. Naštěstí existují i takové druhy, které dokážou přežít jakoukoli „péči”, a proto jsou vhodné i pro úplné začátečníky.

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Pokojovky pro úplné začátečníky

Pěstování pokojovek může být velmi náročnou disciplínou, obzvlášť pokud patříte k ne úplně nadaným pěstitelům. Mnohé z nich vyžadují specifické umístění, pravidelnou péči, speciální zeminu a tak podobně.

Některé rostliny ovšem nepotřebují hnojení, stabilní teplotu a stálý sluneční svit. Takové stačí postavit do polostínu, zalít jednou za pár týdnů a budou doslova vzkvétat. Pokojovky vždy vybírejte podle toho, jaké prostředí doma máte, a nemůžete šlápnout vedle.

1) Dracena

Dracena, též dračinec, patří k nejpopulárnějším nenáročným rostlinám. Je to krásná dlouholistá pokojovka, která svým exotickým vzhledem připomíná palmu. Jak na její pěstování? Stejně jako palma si vystačí s velmi jednoduchou péčí.

Zalévání je třeba velmi zřídka, stačí jednou za 14 dní, přesto má však ráda dostatečnou vlhkost a občasné hnojení. V létě ji pak navíc můžete rosit rozprašovačem. Co se týče světla, dračinec má rád polostín nebo rozptýlené světlo, takže na parapet rozhodně nepatří.

Pokojová rostlina dracena RESTOCK images / Shutterstock.com

2) Monstera

Jak už jméno napovídá, monstera je nenáročná pokojovka, která dokáže s minimem péče narůst do zcela monstrózních rozměrů. A co pěstování? Téhle pokojovce stačí dostatek prostoru, rozptýlené světlo a zálivka jednou týdně.

Rozhodně nic nezkazíte, pokud ji jednou za čas otřete listy od prachu, aby se jí lépe dýchalo, a v letním parnu ji sem tam orosíte. Monstera vám bude dělat radost velkými listy s typickými průřezy, které indikují, že se jí u vás opravdu dobře daří.

3) Fíkus

Vděčnou a nenáročnou pokojovkou je i fíkus. Existuje nepřeberné množství druhů, a pokud nezvolíte zrovna nějaký super přešlechtěný druh, všechny jsou podobně skromné. Stejně jako monstera i fíkus dorůstá obřích rozměrů, a to prakticky bez práce.

Jak se o něj starat? Má rád světlo, nevadí mu ani malý přísun přímých slunečních paprsků, ale vyloženě nesnáší průvan, tak pozor, kam jej postavíte. Zalévat potřebuje skutečně až ve chvíli, kdy je substrát na troud suchý. Při přelití může velmi rychle uhynout. Jednou za čas je navíc třeba jej přesadit do většího květináče, protože kořeny mají rády svůj prostor.

Fíkus drobnolistý Iryna Mylinska / Shutterstock.com

4) Zamiokulkas

Trochu exotiky do vašeho obydlí vnese zamiokulkas, neboli kulkas zamiolistý, původem z Madagaskaru. Tato rostlina s lesklými voskovými listy, díky nimž připomíná sukulent, je velmi nenáročná na zalévání, protože vláhu čerpá ze svých podzemních hlíz. V chladnějších měsících můžete zálivku zredukovat na jednou za 14 dnů a přihnojit tekutým hnojivem.

Rostlinu lze bez skrupulí označit za takový domácí plevel – při správné péči neustále bují nové kmínky. Pokud přestanou přibývat nové, je třeba rostlinu přesadit do většího květináče.

5) Tlustice

Mezi nenáročné pokojovky patří i tlustice, sukulent s baculatými voskovými lístky, které připomínají penízky. Říká se, že čím více má lístečků, tím více se domácnosti budou držet peníze. Snese polostín i přímé sluneční světlo a zálivka jí stačí jednou za několik týdnů.

6) Lopatkovec

Mezi kvetoucí pokojovky patří tzv. lopatkovec. Tato pokojovka má velké množství jemných srpkovitých listů, a navíc se pyšní krásnými bílými květy. V době, kdy kvete, což je od jara do podzimu, potřebuje lopatkovec zalévat dvakrát týdně. Jednou týdně jej také můžete přihnojit. I jeho listy můžete čas od času otřít vlhkým hadříkem, případně jej vzít do koupelny a listy osprchovat. Nejenže rostlinu umyjete, ale také ji příjemně osvěžíte.

Lopatkovec v květináči izzzy71 / Shutterstock.com

7) Šplhavnice

Málo práce za hodně muziky. Asi tak by se dala popsat tato pokojovka. Šplhavnice, latinsky Epipremnum, patří mezi prakticky nezničitelné pokojovky. Zvládne, když ji zapomenete zalít, zvládne, když ji přelijete, a dokáže se prosadit i v temných koutech. Ideální je však pro ni polostín a zálivka jednou za 14 dnů. Existuje nespočet různých druhů a všechny jsou stejně skromné na údržbu.

Zdroj: kupi.cz