Jak vyléčit chřipku za den? Vyzkoušejte tyto 3 babské rady

Otec kontroluje teplotu smrkající holčičce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Rýma, kašel, bolest hlavy a kloubů, teplota a zimnice, všichni tyto příznaky známe. Lze se jich ale velmi snadno a v krátkém čase zbavit, a to jen za pomoci několika surovin připravených podle osvědčených receptů, které znaly už naše babičky. Poradíme, co pomáhá na chřipku a jak se jí rychle zbavit.

Přečtěte si také

Aukro mění logo a rozděluje se na dva světy: Sběratelskou a bazarovou část

Jak dlouho trvá chřipka?

Chřipka je virová infekce, která může mít různý průběh a závažnost podle typu viru, který jste zrovna chytili, a stavu vaší imunity. Inkubační doba chřipky trvá 1–4 dny, během nichž se objevují první příznaky. Pokud nemoc probíhá bez komplikací, příznaky chřipky obvykle trvají asi 4–7 dnů. Po týdnu nemoci ale ještě nemáte úplně vyhráno, do úplného doléčení a odeznění únavy můžete potřebovat ještě další týden nebo dva.

Žena inhalující páru z misky Pixel-Shot / Shutterstock.com

Tymián na kašel

Tymián je nejen skvělým kořením, ale také přírodním léčebným prostředkem, který v okamžiku zvrátí příznaky chřipky a nachlazení.

Jeho hlavní účinek tkví v pozitivním vlivu na sliznici dýchacích cest, respirační orgány a na hlasivky. Není tedy divu, že se využívá především k potlačení zánětu průdušek, k léčbě dráždivého kašle a sípání.

Z tymiánu lze připravit čaj, koupel, a dokonce i domácí tymiánové kapky, sirup nebo mast. Pro uvolnění dýchacích cest je však nejvýhodnější připravit tymiánovou inhalaci, která je vhodná jak pro dospělé, tak i děti. A ač se může napařování na první pohled zdát jako přežitek dřívější doby, mnozí odborníci jej doporučují i dnes jako doplňkovou léčebnou metodu.

Jak připravit tymiánovou inhalaci?

Pro přípravu inhalace budete potřebovat větší hrnec, ručník a sušený či čerstvý tymián. Nejdříve do hrnce nalijte litr vody a přiveďte jej k varu. Poté do něj vhoďte hrst čerstvého tymiánu či dvě polévkové lžíce sušeného a ponechte minutu vařit. Po minutě hrnec odstavte a nechte bylinky krátce louhovat.

Inhalaci provádějte z dostatečné vzdálenosti nakloněním nad hrnec a s přikrytím hlavy ručníkem tak, aby nedocházelo k přílišnému úniku páry. Správná inhalace by měla trvat u dospělých deset minut, u dětí pouze pět.

Nemocný muž s obkladem na hlavě si prohlíží teploměr Syda Productions / Shutterstock.com

Cibule proti rýmě a nachlazení

Při vaření se bez cibule téměř neobejdeme, totéž by mělo ale platit i ve chvíli, kdy bojujeme s chřipkou. Cibule totiž obsahuje tělu prospěšné látky, které napomáhají uvolňovat hlen a ucpaný nos. Kromě toho je výborná při bolestech v krku a kašli. Proti těmto neduhům je učiněným zázrakem cibulový obklad, který lze snadno použít i při bolestech hlavy.

Cibule je užitečná při všech projevech chřipky a nachlazení. A právě tam, kde vás nejvíce bolí, přiložíte cibulový obklad připravený podle následující osvědčené receptury našich babiček.

Jak vyrobit cibulový obklad?

Na cibulový obklad budete potřebovat utěrku a 1–2 větší cibule. Počet záleží především na tom, kam budete obklad přikládat. V případě bolesti hlavy se aplikuje na zátylek a postačí vám na něj pouze jedna cibule. Při přikládání na hrudník či kolem krku bude cibule samozřejmě potřeba více.

Nejdříve ji na prkénku pokrájejte a poté ji společně s lžicí vody vhoďte do hrnce, kde ji nechte podusit. Až ztratí svůj typický zápach, rovnoměrně ji rozvrstvěte na rozloženou utěrku, kterou následně přehněte a vytvořte jakousi šálu. Tu rovnou přikládejte na krk a nechte působit minimálně hodinu.

Kurkumový čaj se zázvorem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Kurkumový čaj se zázvorem

Zahřejte se a posilte imunitu s kurkumovým čajem a zázvorem. Kurkuma obsahuje velké množství vitamínu C, podporuje trávení a pomáhá na pálení žáhy. Největšího účinku dosáhnete, pokud si z kurkumy připravíte čaj a budete ho popíjet každý den. Připravte si ho podle našeho receptu!

Kurkumový čaj se zázvorem

Česnekové mléko proti příznakům chřipky

Česnekové mléko patří mezi tradiční recepty, které na příznaky chřipky fungují dodnes. Připravit ho lze snadno a poměrně rychle. Potřebovat budete několik stroužků oloupaného a rozmačkaného česneku, který vhoďte do hrnce s mlékem a vodou. Vody se používá poloviční množství než mléka. Směs přiveďte k varu a poté ji vařte na mírném ohni, dokud se část mléka neodpaří. Takto připravené mléko popíjejte v průběhu dne nejlépe teplé.