Bujón v kostce: Co tahle rychlovka udělá s vaším zdravím?

Kostky bujónu a nakrájená zelenina New Africa / Shutterstock.com

Někdo na něj nedá dopustit, jiný se mu vyhýbá obloukem. Kostky šetří v kuchyni čas a usnadňují práci, ale tím jejich výhody končí. Glutamáty, soli, sladidla, skoro žádná zelenina a plno chemie. To najdete v jedné malé kostce. Nejlepší je se jim úplně vyhnout. Pokud to ale přece jen nejde, používejte je jen zřídka nebo kupujte ty opravdu kvalitní. Za pár let vám vaše tělo poděkuje. Proč?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Co je to bujón?

Velmi silný vývar se označuje v původním znění bouillon, z čehož vzniklo české označení bujón. Obvykle se připravuje tak, že se v hrnci ve vodě s trochou soli pomalu vaří maso, kosti, zelenina a další ingredience. Pro plnější chuť se přidává hovězí či kuřecí maso, kuřecí hřbety nebo také rybí hlavy.

Bujón v podstatě simuluje vývar v kostce. Je to zdánlivě praktický pomocník do kuchyně. Prodejci a autoři reklam tvrdí, že se hodí do polévek, omáček a v podstatě do všeho. Ale má to háček.

Žena ochutnáváme polévku z hrnce Pixel-Shot / Shutterstock.com

Složení bujónu: Je škodlivý?

Složení bujónu není tak dokonalé, jak by se z obalu nebo reklam mohlo zdát. Testovali ho odborníci z belgické spotřebitelské organizace Test-Achats, kteří analyzovali 31 různých polotovarů od kostek přes granule a gely.

Většina obsahovala starý známý glutamát. Tato látka zvýrazňuje chuť, ale našemu organismu příliš nesvědčí. Ve větší koncentraci může vyvolat tzv. syndrom čínské restaurace, který se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, tlakem na hrudi a zarudnutím obličeje. Kromě glutamátů obsahovala většina vzorků také příliš soli a rozhodně se nejednalo o zeleninové výrobky.

  • Tekutý koncentrovaný vývar ve sklenici Fundo a kostky Knorr Zero Salt obdržely obstojné hodnocení. Jejich cena je však poměrně vysoká.
  • Produkt Fundo uvádí krátký a srozumitelný seznam ingrediencí, jeho cena se však rovná ceně kila čerstvé zeleniny na vývar domácí. Do kostek Knorr Zero Salt zase není přidaná sůl, ale obsahují glukózový sirup.

Co obsahuje bujón a na co si dát pozor?

Strašák číslo jedna je glutamát. Jeho označení bývá E620 až E625, kvasnicový extrakt, hydrolyzované kvasnice, sójový extrakt, proteinový izolát nebo hydrolyzovaný protein.

Ani barviva nejsou příliš zdravá a pro náš organismus mají více škody než užitku. Konkrétně se zkuste vyhnout E150d (amoniak-sulfitový karamel) a E150c (amoniakový karamel).

Obsah soli by měl být nižší než 0,6 g/100 ml, a pokud chcete, ohlídejte si i obsah zeleniny. Nenechte se zmást tvrzeními jako bez tuku, bez konzervantů, bez zvýrazňovačů chuti nebo bez glutamátu. Prodejci používají různé kličky, aby na obal mohli hrdě napsat „bez glutamátu“ – ale pak ho při výrobě stejně použijí.

Vařečka s bujónem a zeleninou Robert Wolkaniec / Shutterstock.com

Jak vyrobit domácí masox či bujón?

Ze všeho nejlepší je domácí bujón. Připravte si vývar sami. V dnešní době už v supermarketech prodávají předem namíchané směsi zeleniny. Pokud chcete kupovat větší množství, sáhněte po mrkvi, celeru, petrželi, cibuli a pórku. Na dochucení použijte nové koření či petrželku.

Na kuřecí vývar si připravte maso i kosti z kuřete, na hovězí zase oháňku, kližku nebo přední. Ingredience vložte do studené vody a můžete začít vařit. Vyhýbejte se prudkému vaření. U vývaru platí, že čím déle vaříte, tím bude silnější.

Když je vývar hotový, nechte ho vychladnout, sceďte, dejte do formiček na led a uschovejte v mrazáku. Poctivé bujónové kostky budete mít vždy po ruce.

Zdroje: styl.instory.cz, dtest.cz