Co se dá v únoru předpěstovat? Zkuste rajčata nebo petrželku

Rostoucí semínka v klíčicích miskách nieriss / Shutterstock.com

V únoru pomalu začíná zahradnická sezóna. Na venkovní hrabání v hlíně to ještě úplně není, ale můžete se začít připravovat doma. Stačí vám pár mističek, hlína, potravinová fólie a okno. Co se dá v únoru vysévat a jaké vychytávky vám ulehčí práci?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Co předpěstovat v únoru?

Za okny vykukují sněženky a krokusy, místy už i voňavé konvalinky. Pokud letos plánujete v dubnu a v květnu vysazovat do hlíny na zahradě, musíte začít s výsevem doma za oknem – a to nejlépe hned.

Můžete si předpěstovat celer, kedlubny, brokolici, květák, okurky, papriku či lilek. Chybu neuděláte ani s rajčaty, cibulí či s bylinkami, jako je petrželka, bazalka nebo majoránka. Od konce února pak přichází čas i na brambory. Pokud fandíte spíše květinám, zkuste zasadit hledík, hvozdík nebo petúnii.

Jaký zvolit substrát?

Když budete v obchodě hledat nejlepší substrát, zaměřte se na jeho lehkost. Čím lehčí a prodyšnější, tím lepší pro sazeničky. Zároveň volte spíše substráty chudší na živiny, ty paradoxně semínkům škodí. Ve specializovaných obchodech najdete přímo i substráty pro únorový výsev.

Tip: Z hlíny, písku a trochy kompostu si zvládnete připravit substrát i sami doma. Jen si dobře pohlídejte, aby v hlíně ze zahrady nebyly houby nebo jiné choroby. Po přesytí na sítu by měly být okem viditelné.

Rostoucí plody rajčat Sunny_Smile / Shutterstock.com

Vyklíčí loňská semínka?

Proberte své zásoby. U větších semen můžete zkusit zhodnotit každé zvlášť, u těch menších to musíte prostě zkusit. Pokud semena zbyla z loňského roku, mohla by letos ještě bez problému vyklíčit. Pokud je máte doma už roky, uděláte lépe, když si pořídíte nová. Čerstvé a kvalitní osivo je základ úspěchu.

Jak předpěstovat zeleninu?

Kdo má sadbovač, má vyhráno. Kdo nemá, nemusí zoufat. Pokud se rozhodnete sázet doma i bez sadbovače, sežeňte si kromě substrátu ještě misky a potravinářskou fólii. Co se týká rozměru a tvaru misek, zvolte zhruba poloměr 20–30 cm, hloubku pak do 15 cm. Vše záleží na množství, které se rozhodnete vysázet. Chybu ale neuděláte, když zvolíte větší počet menších misek než jednu velkou.

Do misky nasypte substrát a semínka jemně přitlačte na povrch, není potřeba je zasypávat. Snažte se dodržovat pravidelné rozestupy, aby každé semínko mělo dost prostoru pro růst. Pokud sázíte něco s menšími semínky, můžete použít rozprašovač a semínka rovnoměrně rosit po celé misce. Když máte hotovo, zakryjte vše fólií, čímž zajistíte lepší podmínky pro klíčení.

Hotový malý skleník umístěte na okno, ideálně jižně či východně orientované, čímž zajistíte dostatek světla. Pokud žádné takové ve svém bytě nemáte, můžete použít i umělé světlo.

Klíčící rostliny Africa Studio /Shutterstock.com

Jak urychlit klíčení a další vychytávky

Voda, voda, voda. Nic jiného vám spolehlivě nepomůže. Můžete se sice dočíst o rázných hnojivech či poprašcích, příroda však naštěstí funguje dost chytře i bez toho, a proto je nejlepší, když necháte semínka klíčit jejich tempem a jen přibližně jednou za dva dny hlínu jemně pokropíte. Substrát nesmí být přemokřený, ale ani suchý. Je dobré jej každý den kontrolovat třeba prstem.

Většinou semínkům pomůže, když je na pár hodin před výsevem namočíte do vody. Ovšem pozor, nezapomeňte ji pravidelně vyměňovat a udržovat čistou. Jinak si koledujete o chorobu a předem se vzdáváte šance na úspěch.