Jak se zbavit kocoviny? Zapomeňte na růžovou pilulku i ranní pivko

Kocovina dokáže být pořádně nepříjemná. Canva

K létu a teplému počasí neodmyslitelně patří oslavy, večírky, grilovačky a setkání s přáteli. Častokrát si dopřáváme nejen dobré jídlo, ale také alkohol. To leckdy vede k opilosti a následné nevolnosti. Co dělat, když přesáhnete hranici?

Přečtěte si také

Oblíbená jídla s příchutí uzeného mají skončit. Kouřové příchutě prý ohrožují zdraví

Pozor na sladké šumivé nápoje!

Zaručený způsob, jak se rychle opít a mít ráno pořádnou kocovinu? Sladké nápoje, šumivé nebo bublinkové pití. Pozor dejte také na teplé nápoje! Proč? Všechny tyto faktory urychlují vstřebávání alkoholu do krve. A co hůř, sladké se pije až příliš dobře a až příliš rychle. Nejen, že toho vypijete víc, ale také budete brzy opilí. Tento princip platí i pro kombinace nápojů, jako je rum s colou nebo vodka s džusem.

„Kdepak! Já se neopiju!“ Opravdu?

Další zajímavostí je fakt, že ať vypijete jakýkoli alkoholický nápoj, už jste v podstatě opilí. A nezáleží na tom, zda se jedná o jedno pivo nebo sklenku červeného. Alkohol se začíná vstřebávat už v dutině ústní. Má schopnost pronikat do krevního řečiště skrze sliznice a nezáleží, v které části těla se právě nachází. Tělo prvně zaregistruje alkohol v dutině ústní, větší část se vstřebá v žaludku a nejvíce alkoholu se vstřebá ve střevech, odkud pak odchází do krve.

Alkohol se vstřebává už v ústech. Canva

Jak regulovat opilost během večera?

Existuje pár jednoduchých rad, které vám pomohou s regulací alkoholu. Pravděpodobně zůstanete opilí, ale vyvarujete se trapasu a dost možná i nevolnosti.

Využijte každého pohybu!

Pokud se tancuje, zvedněte se a zamiřte na parket. Nejlépe předtím, než budete absolutně pod parou. Alkohol se z těla vylučuje močí, potem i dechem. Tanec a pohyb vás donutí rozpohybovat celé tělo. To rychleji zpracuje alkohol a také ho dříve vyloučí právě skrze moč nebo pot.

Pijte hodně vody!

Mezi jednotlivými dávkami alkoholu si dopřejte sklenice s čistou vodou. Nejen, že zaženete žízeň, která se v alkoholovém opojení vždycky objeví, ale také naředíte alkohol putující do krve.

Jíst, či nejíst?

S jídlem je to sázka na nejistotu. Pokud budete hladoví a tu a tam si zobnete pár chipsů, váš žaludek bude skoro prázdný. To znamená, že alkohol vámi takřka proteče a v žilách se objeví mnohem rychleji. Možná budete dříve opilí, ale také dříve střízliví. V případě plného žaludku se alkohol zastaví mezi tráveným jídlem a bude tam hodně dlouho.

Nejlepším řešením je mírné uždibování různých pochutin, avšak neměli byste se přejídat. Kvalitní a plnohodnotnou stravu si připravte na následující ráno.

Věděli jste, že...?

Alkohol se váže na tuky? Čím více tučného jídla sníte, tím déle se vás bude alkohol držet.

Co je to vlastně kocovina?

Kocovina je „zánět“, který se v těle vytvoří po požití toxinů nacházejících se v alkoholických nápojích. Náš imunitní systém na tyto toxiny reaguje uvolněním bílkovin, které pak společně s dehydratací způsobují kocovinu.

Kdy se objevilo slovo kocovina?

Pojem kocovina vznikl přeměnou slova kočičina a v překladu znamenal výtržnost. V 19. století se pod vlivem německé Kater (kocour či stav opojení) začalo rozšiřovat a postupně dostalo název nynější – tedy kocovina. V minulosti se kocovině říkalo také Katzenjammer – kočičí nářek a v polštině kociokwik – kočičí kvik.

Kocovina bolí. Canva

Jak se zbavit kocoviny?

Typickým pomocníkem na ranní nevolnosti jsou vývary nebo česnečka. Prohřejí tělo a dodají mu patřičné živiny. Překvapivým pomocníkem je i čínská polévka. Ač je plná průmyslově zpracovaných přísad a nejedná se o právě zdravou pochoutku, dokáže tělu „po opici“ udělat neobyčejně dobře.

Další vychytávkou je vitamin C. Nakopne imunitní systém a metabolismus. Prospěšná je také zelenina nebo ovoce. Lehká strava plná vitaminů dá vaše tělo brzy do pořádku. A nezapomínejte hodně pít!

Na trhu existuje celá řada vyprošťováků ve formě šumivých tablet. Jedná se o kombinaci jedlé sody a kyseliny vinné, která má schopnost neutralizovat žaludeční kyseliny. Doplněk stravy proti kocovině seženete v sítích hyper a supermarketů a drogerií i v lékárnách a lékárenských e-shopech.

Co rozhodně nedělat?

Vyvarujte se užívání léků proti bolesti. Vaše játra jsou dočasně poškozená, protože musela odbourávat alkohol. Léky na útlum jim v regeneraci nepomohou. Odpusťte si také ono dojezdové ranní pivko či panáčka. Není to dobrý nápad a rozhodně to nijak vaší bolesti hlavy a prudkému „kolotoči“ nepomůže.