Řetězce se předhánějí ve zvyšování mzdy a benefitů. Na kolik si nově přijdou zaměstnanci Lidlu nebo Kauflandu?

Pokladní v obchodním řetězci Albert

Řetězce s potravinami Kaufland a Lidl, které vlastní skupina Schwarz, oznámily, že svým zaměstnancům zvýší mzdy, a to napříč všemi pozicemi včetně brigádníků. Nově by si tak nováčci za pokladnou v Lidlu měli přijít na 29 700 při úvazku 40 hodin týdně. Kaufland stanovil minimální interní mzdu bez ohledu na pozici ve výši 26 000 korun, přičemž oznámil, že v březnu a červenci zvedne svým zaměstnancům mzdy postupně o 4 a 3 %. Od března se o 7 % zvýší i hodinová odměna brigádníkům.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Platy u provozních pozic v Lidlu od 1. února 2022 opět porostou

Nová nástupní mzda pro prodavače/ky a pokladní při úvazku 40 hodin týdně bude činit 29 700 Kč, po třech letech smluvně Lidl garantuje nárůst mzdy na 33 000 Kč. V Praze s ohledem na specifický pracovní trh dosáhne nástupní mzda 32 300 Kč, po odpracování tří let bude garantovaná navýšená mzda činit 35 600 Kč.

Kromě vyšší mzdy se zaměstnanci dočkají i nových benefitů, jako je například:

  • 30 dní dovolené v roce.
  • Finanční dorovnání otcovské dovolené do výše smluvní mzdy.

„Nezapomínáme ani na zaměstnance, kteří u nás pracují dlouhodobě a jichž je většina. Jsou to právě oni, jejich znalosti a zkušenosti, díky kterým jsme jedničkou na českém trhu. Mezi nové benefity tak patří například ocenění firemních jubileí po odpracování 15 a 20 let,“ přibližuje generální ředitel Pavel Stratil. Atraktivní pracovní prostředí v Lidlu si zároveň vysloužilo prestižní ocenění a Lidl Česká republika se tak stal držitelem certifikace Top Employer 2022.

Skladník pracující ve spedičním centru Kaufland Kaufland

Kaufland od 1. března navyšuje mzdy a rozšiřuje benefity

Obchodní řetězec Kaufland zvedne od 1. března 2022 zaměstnancům mzdu průměrně o 4 %. Další navýšení průměrně o 3 % pak má od 1. července většina zaměstnanců na pozici asistenta prodeje již zafixováno ve smlouvě. Od března se o 7 % zvýší i hodinová odměna brigádníkům, rozšíří se řada firemních benefitů a vzroste také minimální interní mzda. Ta bude bez ohledu na pozici činit 26 000 korun.

Společnost těmito kroky pokračuje ve svém dlouhodobém trendu zvyšování mezd a nabídky zaměstnaneckých benefitů. „Moc si vážíme vysokého nasazení a profesionality všech našich zaměstnanců a jako jeden z největších zaměstnavatelů v zemi jim chceme zajistit stabilní finanční zázemí, příjemné pracovní prostředí, a především ocenit jejich loajalitu a dlouholetou příslušnost k naší společnosti,” říká generální ředitel Kauflandu Stefan Hoppe.

Dalšími novinkami, na které se zaměstnanci Kauflandu mohou těšit, jsou:

  • Dvoudenní dovolená navíc pro každého, kdo ve firmě působí minimálně pět let. Dlouholetí zaměstnanci si tedy přijdou dokonce až na 30 dní dovolené za rok.
  • Na pozitivní změnu se mohou těšit i zaměstnanci nižšího managementu, do jejichž řad bude rozšířen stravenkový paušál.
  • Nově pak všichni zaměstnanci obdrží několikrát v průběhu roku i slevu na nákup v Kauflandu.
Jaké akce vás čekají nejen v Kauflandu?

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

Kromě výše zmíněných nabízí obchodní řetězec svým zaměstnancům i celou řadu dalších benefitů:

  • Jsou jimi například den placeného volna navíc pro rodiče prvňáčků v první školní den,
  • den placeného volna během vánočních svátků pro zaměstnance v provozu,
  • nadstandardní příplatky za noční směny,
  • až pět týdnů dovolené pro zaměstnance s méně než pětiletou příslušností k firmě,
  • příspěvek na stravování i na sportovní aktivity,
  • ocenění při pracovních jubileích,
  • vánoční balíček, balíček pro rodiče novorozenců,
  • tisícikorunový příspěvek na svatební kytici i při narození dítěte nebo několikaměsíční sabbatical.
Co si teď výhodně nakoupit v Lidlu?

Rozšíření se dotkne také benefitního systému Cafeterie. Jeho prostřednictvím obchodní řetězec každoročně všem svým zaměstnancům věnuje body, za které si mohou koupit služby nebo volnočasové zboží od téměř 13 000 dodavatelů. Zaměstnanci s odpracovanými pěti lety nově získají body v hodnotě šesti tisíc korun, místo standardních tří tisíc pro zaměstnance s kratší příslušností k firmě. „Našim dlouholetým zaměstnancům chceme poděkovat za jejich neustálý přínos a loajalitu a nabídnout jim nejen odpočinek navíc, ale i pestrou nabídku z benefitního systému Cafeterie, z níž si sami budou moci vybrat to, co jim právě udělá největší radost.” vysvětluje Stefan Hoppe.

Za svůj přístup a kontinuální aktivity v personální oblasti Kaufland obhájil v letošním roce již počtvrté za sebou titul Top Employer, a opakovaně tak potvrdil svůj status jednoho z nejžádanějších zaměstnavatelů v oboru. V loňském roce se také umístil mezi nejlepšími TOP10 firmami v České republice.

Žena doplňuje zeleninu do regálů v supermarketu Canva

Penny Market do konce března neplánuje upravovat mzdy

Penny Market, který má nejvíce prodejen v Česku, zaměstnává přes 6 000 pracovníků. Výše jejich mezd je závislá na kolektivním vyjednávání. „Současná kolektivní smlouva je platná do konce března,“ sdělil mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Globus bude mzdy zaměstnancům případně zvyšovat v červenci

Globus aktuálně zaměstnává zhruba 5 400 pracovníků. „Aktuálně se tematikou zvyšování mezd zabýváme. Náš obchodní rok však končí v červnu a nový začíná v červenci, proto i případná úprava mezd bude směrována k tomuto datu,“ přibližuje situaci kolem mezd mluvčí společnosti Globus Aneta Turnovská.

Tesco se o změnách mezd rozhodne zhruba do konce léta

Ve společnosti Tesco aktuálně pracuje kolem osmi tisíc zaměstnanců. „O případných změnách v odměňování zaměstnanců budeme informovat v prvním finančním čtvrtletí, tedy ve druhém kvartálu roku,“ sdělil mluvčí společnosti Jakub Žižka.

Tip: Letáky všech zmíněných řetězců, ale i dalších, plné výhodných cen a slevových akcí, najdete na Kupi.cz.