Znáte ruční šicí stroj? Vejde se do kapsy, vypadá jako sešívačka a skutečně umí šít

Malý červený příruční šicí stroj, látka, náprstek Canva

Už jste někdy potřebovali něco zašít, ale než abyste hledali jehlu a nit, koupili jste raději nové oblečení? Vyzkoušejte to ručním šicím strojem, který je na drobné opravy oblečení jako dělaný.

Přečtěte si také

Pět nejčastějších chyb, které děláme, když se snažíme zhubnout. Vysadit pečivo a jíst light potraviny vám váhu nesníží

Jak ruční šicí stroj funguje?

I když ruční šicí stroj na první pohled vypadá jako sešívačka do kanceláře, je to docela šikovný pomocník, který zvládne ledasco zašít a přišít. Nepředstavujte si ale, že funguje jako sešívačka v tom smyslu, že byste museli pro každý steh neustále mačkat hlavu stroje.

Jednoduše zmáčknete tlačítko a posouváte látku. Strojek bude šít sám. Ruční šicí stroj je vybaven strojovou jehlou, po boku má cívku s namotanou nití. Pokud máte dobré oči a trpělivost, můžete jehlu navléknout jen tak, jestliže je nemáte, můžete použít navlékáček.

Žena zašívá záclony ručním šicím strojem Mall

Protože šicí stroj dělá stehy automaticky, nemusíte se o nic starat. Ovšem v případě, že byste chtěli, aby zařízení dělalo širší stehy, posouvejte látku rychleji. Šít rovně ale není na tomto stroji nejjednodušší, protože pohyb je řízen vaší rukou. K rovnější linii šití přispívá středová čára nacházející se na upevňovací desce, podle které se můžete při šití řídit.

Bez ohledu na značku, ruční šicí stroje pohání AA baterie. Některé modely se dají zapojit i do adaptéru typu DC 6V 600mA, ten ale nebývá součástí balení.

Bez baterií vám ruční šicí stroj fungovat nebude

Co se dá s ručním šicím strojem ušít?

Od tohoto malého šicího stroje neočekávejte žádné velké výkony. Je skutečně určen jen na drobné šicí práce (zašívání ubrusu, záclon, děr na oblečení) anebo na takové šicí projekty, které mají místa, do kterých se špatně dostává s klasickým šicím strojem.

Nenahrazuje klasický šicí stroj, takže se nehodí ani v takovém případě, že vás šití zajímá, chtěli byste začít, ale nechce se vám do nového koníčku, o kterém ještě ani nevíte, zda vás bude bavit, investovat. Za tímto účelem není ani vhodné kupovat dětské šicí stroje, které také dokážou reálně šít.

Ruční šicí stroj značky Singer Planeo Elektro

Pokud byste od tohoto zařízení očekávali více, byli byste zklamáni a se šitím pravděpodobně nikdy nezačali. Když ovšem budete ruční šicí stroj brát jako pomůcku na drobné šicí projekty, jako je například zalátání díry na teplácích, nebo ho budete pro všechny případy mít s sebou na cestách, zklamáni zřejmě nebudete.

Že od tohoto ručního šicího stroje nemůžete očekávat zázraky, napovídá i jeho cena. V závislosti na značce se prodává v rozmezí 200 a 300 Kč.

Kde ruční šicí stroj koupit?

Ruční šicí stroje se prodávají v obchodech s elektronikou, jako je Planeo Elektro, kde mají cestovní příruční šicí stroj značky Singer za 299 Kč. Ruční šicí stroj Singer mívají často i v Lidlu, nicméně v tuto chvíli je vyprodaný.

Jinou značku ručního šicího stroje, a to Starlyf Fast Sew, koupíte v Electro Worldu, kde ho prodávají jen za 249 Kč.