Fenomén zvaný superpotraviny: výmysl moderní doby, nebo zdraví prospěšná bomba?

Sklenice s různými druhy semínek Sergii Koval / Shutterstock.com

Přestože název superpotraviny vznikl spíše na poli marketingu než výživy, tyto potraviny jsou skutečně plné zdraví prospěšných látek a při dodržování vyváženého jídelníčku mohou příznivě ovlivnit náš organismus. Nejběžnějšími superpotravinami jsou játra či losos, mořské řasy, červená řepa, avokádo, borůvky, kapusta, granátové jablko, česnek, dýně, plody goji nebo chia semínka.

Přečtěte si také

15 tipů na rychlé víkendové pečení: Tyhle moučníky ke kávě upečete za hodinu!

Zázračné plodiny z Jižní Ameriky

V posledních letech se stále více skloňuje pojem superpotraviny. Jde o potraviny, které obsahují vysoké zastoupení zdraví prospěšných látek a zároveň neobsahují žádné jiné příměsi.

Nejedná se o žádnou novinkou, naopak jsou konzumovány mnohými civilizacemi již po tisíciletí. Většinou jde o rostlinné zdroje potravin pocházející z drsných oblastí Jižní Ameriky a Asie. Aby přežily tyto podmínky, přirozeně obsahují více potřebných živin, které můžeme patřičně využít.

Název stvořil marketing

Pojem superpotraviny vznikl na počátku 20. století jako reakce na rozšířený zájem široké veřejnosti o zdravý životní styl a výživu a v dnešní době je používán především v marketingu. Tento fakt ovšem nijak nesnižuje jejich skvělé nutriční složení.

Superpotraviny jsou bohatou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin. Pokud dodržujete vyvážený a pestrý jídelníček, většinu superpotravin konzumujete denně, aniž byste to věděli.

Připravte si super zdravý chia puding

Superpotraviny nejsou superhrdinové

Superpotraviny obsahují celou řadu živin prospěšných pro naše zdraví, přesto však nejsou samospásné. Chcete-li dosáhnout zdravého životního stylu, nestačí do jídelníčku zařadit superpotraviny, je třeba z něj především vynechat nezdravé potraviny, jako jsou uzeniny, tučné maso, sladkosti, fast food a další. Jíst byste měli střídmě a pravidelně, do svého všedního dne zařadit pohyb a pobyt na čerstvém vzduchu, a v neposlední řadě také kvalitně odpočívat a spát. Teprve poté mohou mít superpotraviny vliv na vaše zdraví.

Nejběžnější superpotraviny

Mezi superpotraviny patří především maso a ryby, například losos či makrela, mořské řasy, dále některé druhy ovoce a zeleniny, například červená řepa, avokádo, borůvky, kapusta, granátové jablko, česnek, dýně nebo batáty, a v neposlední řadě také ořechy a semena, například goji nebo chia semínka.

Chia semínka

Chia semínka jsou jedlá semena rostliny Salvia hispanica obsahující vysoké množství nenasycených omega 3 mastných kyselin, minerálních látek a bílkovin. Semínka mají schopnost při namočení vázat vodu, kterou tělu dodávají postupně.

Mořské řasy

Řasy vyrůstají pod mořskou hladinou a díky slané vodě jsou plné minerálů a stopových prvků. Dále obsahují vápník, železo, vitamíny A, C, E a jód.

Obohaťte svůj jídelníček

Avokádo

Avokádo obsahuje vitamíny B6 či C, minerály včetně draslíku, omega mastné kyseliny a antioxidanty. Díky vysokému obsahu zdravých tuků zvyšuje vstřebatelnost vitamínů A, D, E a K rozpustných v tucích.

Játra

Nejvíce podceňovanou a mnoha strávníky nenáviděnou superpotravinou jsou játra. Ta jsou bohatým zdrojem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, obsahují velké množství vitamínu D, vitamínů skupiny B, železa, zinku, mědi a kyseliny listové.

Losos

Losos je bohatým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínů D a skupiny B, především B6, B12 a B3, které pomáhají získávat energii z přijaté potravy, zajišťují tvorbu DNA a zmírňují projevy kardiovaskulárních onemocnění. Z minerálů obsahuje draslík a selen a také množství antioxidantů.

Ulovte si superpotravinu v akci

Dýně

Dýně obsahuje vysoké množství vlákniny, takže prospívá trávení, vyrovnává funkci slinivky a sleziny a slouží jako prevence nadváhy, jelikož odvádí vodu a tuky. Doporučuje se též při chorobách srdce, onemocnění ledvin, při zácpě, žlučníkových a jaterních problémech či revmatismu.

Kurkuma

Kurkuma, též indický šafrán, je koření pocházející z mletého kořene kurkumovníku dlouhého. Jde nejen o silný antioxidant, ale též adaptogen, a díky množství účinků se řadí mezi nejdůležitější superpotraviny vůbec. Kurkumin pomáhá detoxikovat potravu, protože hubí bakterie a parazity, slouží jako přírodní antibiotikum, čistí krev, pomáhá snižovat cholesterol a tím i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Mladý ječmen a pšenice

Mladý ječmen a pšenice patří mezi tzv. zelené potraviny, které slouží k detoxikaci organismu a snižování hmotnosti. Jde o mladé rostlinky ječmene a pšenice, které obsahují vysoký obsah živin, především B, C, E, H, K, beta karoten, cholin a řadu minerálů a stopových prvků a antioxidantů, chlorofylu a dalších biologicky aktivních látek.

Podpořte své zdraví vhodnými doplňky

Lněné semínko

Lněné semínko obsahuje více polyfenolů než borůvky a více omega-3 mastných kyselin než losos. Mimo to má vysoký obsah antioxidantů, lignanů působících jako rostlinný estrogen a vlákniny. Díky tomu se aktivně podílí na snížení hladiny cholesterolu, používá se také při poruchách srdce a cév a snižuje riziko vzniku osteoporózy.