Co je to dračí krev? Amazonský zázrak se silou draka bojuje s opary a léčí drobná zranění

Lahvička s tzv. dračí krví Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Sangre de drago, též dračí krev, je míza vytékající z kůry stromu Croton lechleri, která svou barvou a hustotou připomíná krev. V peruánské medicíně se po staletí používá pro zastavení krvácení, urychlení hojení a ochranu zranění před infekcí. Skvělým pomocníkem je i při hojení kožních problémů, jako jsou bradavice, akné a ekzémy, a uleví také při bodnutí hmyzem nebo kousnutí klíštěte.

Přečtěte si také

Velikonoční dny: Znáte jejich význam a s nimi spojené pověry?

Míza plná prospěšných látek

Neobvyklé zbarvení mízy s příhodným názvem dračí krev fascinovalo už naše předky. Míza ze stromu Croton lechleri se využívala k barvení látek a dřeva, v alchymii, ale především k léčbě a hojení ran. Obsahuje množství účinných látek, mezi nimi alkaloidy taspin, pyridin, indol aporfin, solitaridin, sparciflorin a sinoacutin.

Díky téměř 30 alkaloidům, které obsahuje, má dračí krev stimulační a uvolňující účinky. Vedle nich jsou v míze obsaženy též katechiny, kyseliny pektinová, galová, nenasycené mastné kyseliny, flavony, fenoly, steroidní látky a mnoho dalších. Své využití má vnitřně i zevně.

Strom Croton lechleri Ammit Jack / Shutterstock.com

Dračí síla hojí zranění

Díky svým antiseptickým účinkům je dračí krev nepostradatelná při hojení ran, které pomáhá dezinfikovat, uzavřít a ochránit před infekcí. „Mohu vřele doporučit. Užívám asi 3 týdny, zažívací potíže ustoupily, opar již po prvním použití přestal být citlivý a rychle se hojí. Mám informaci, že funguje při kožních poraněních a jiných problémech i u domácích mazlíčků – určitě vyzkouším,” uvedla v jedné z mnoha pozitivních recenzí jedna ze spokojených zákaznic.

Analgetikum, které bojuje proti oparům

Dopustit na ni nedají ani lidé trpící kožními problémy, je totiž přímo blahodárná na ekzémy, bradavice, molusky, kuří oka, opary, akné a další potíže. Viry typu herpes simplex, mezi něž spadá i obyčejný opar, totiž patří mezi nejčastější virové infekce. Jakmile se vám opar začne tvořit, stačí postižené místo potírat dračí krví a počkat, než se virus ztratí.

Jelikož působí jako účinné analgetikum, ošetřit s ní můžete i místo po bodnutí hmyzem nebo ranku po kousnutí klíštěte. Dračí krev neutralizuje účinky jedu a pomáhá s hojením.

Nemocná žena se zavázaným krkem sedí v posteli a kašle Canva

Účinně působí proti mikrobům

Díky svému silnému antimikrobiálnímu vlivu bojuje také proti virům a bakteriím. Tinktura z dračí krve se proto hodí k výplachu úst při angíně, zánětech mandlí či výskytu aftů. Při pravidelném používání brzdí růst patogenních bakterií v ústech, snižuje možnost vzniku parodontózy a ulevuje při chřipce. Své místo má i při léčbě žaludečních vředů, zažívacích obtíží či střevních problémů. Z dlouhodobého hlediska dračí krev pomáhá při boji s Crohnovou chorobou, hemoroidy či revmatismem.

Posilte svou imunitu s dračí krví

Kapky nebo prášek?

Dračí krev je k dostání ve formě kapek, prášku, případně masti, a to nejen v lékárnách a obchodech s bylinkami, ale i v obchodech se zdravou výživou. Ať už zvolíte jakoukoli formu, rozhodně ji neužívejte dlouhodobě. Jelikož se dříve využívala k vyvolání potratu, její užívání není vhodné pro těhotné a kojící ženy. Nedoporučuje se podávat ani dětem do 3 let.

Vzhledem k tomu, že tyto kapky nejsou zrovna levné, 50 ml vás vyjde přibližně na 250 až 300 Kč, před koupí si ověřte, zda se jedná skutečně o mízu ze zázračného stromu. Rudý latex totiž roní vícero tropických stromů a každý druh má jiné účinky.

S dávkováním opatrně

Jak už jsme uvedli, dračí krev je možné užívat vnitřně i vně. Na výplach úst použijte 30 kapek a kloktejte 3–5× denně. Při potírání zranění naneste kapky na vatovou tyčinku a opakujte po tři dny, podávání pak přerušte po třech týdnech. Jako u všech přírodních látek, i u dračí krve totiž může vzniknout alergická reakce. Než tedy začnete kapky užívat, udělejte test snášenlivosti – rozetřete několik kapek na zápěstí a sledujte, zda nevznikne zarudnutí pokožky.