Čím nahradit cukr při vaření?

Žena cukruje koblížky Pelagija / Shutterstock.com

Vyhýbáte se nebo se z jakéhokoli důvodu chcete vyhnout cukru? Existuje hned několik alternativ, které vám osladí život. Nebo dezert? Čím sladit a které možnosti můžete používat i při nízkosacharidové či keto dietě?

Přečtěte si také

Rozvoz nákupů je na vzestupu. Rohlík.cz je ziskový již ve třech zemích, Košík.cz nechává výběr slev na zákaznících

Jak nahradit cukr

Omezit cukr nemusí být těžké – co třeba vyzkoušet přírodní slazení? Ne všechny náhražky jsou syntetické. Vybrali jsme pro vás několik přírodních alternativ cukru, které využijete v kuchyni jako zdravější možnost, jak si osladit život.

A proč příjem cukru snížit? Vysoký příjem cukru není ideální pro vaše zdraví. Zkuste čas od času sáhnout po jedné z náhradních možností a nechte se sladce překvapit. Doslova.

Zkuste ho třeba na snídani

Sladké sirupy jako přírodní slazení

Potřebujete osladit snídaňovou kaši, jogurt nebo dezert? Nespletete se agávovým či čekankovým sirupem. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Sirup z agáve má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi. Pozor si však dejte, pokud se vyhýbáte fruktóze – té obsahuje velké množství.

Nízkokalorický je oproti němu stále populárnější čekankový sirup. Sladidlo z kořene čekanky má rovněž nízký glykemický index, navíc obsahuje vlákninu. Je vhodný také pro nízkosacharidový styl stravování.

  • Tip: Čekankové i agávové sirupy seženete právě teď v akci! Čekankový sirup nabízí například Tesco a Rossmann, 350 g za 99,90 Kč. Agávový sirup zase koupíte v Penny Marketu 0,25 l za 49,90 Kč.
Různé druhy cukru a sladidel New Africa / Shutterstock.com

Nerafinovaný kokosový cukr

Kokosový cukr je plný vitaminů a minerálů, navíc při jeho konzumaci nedochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Kalorie s ním však neošálíte, je totiž stejně kalorický jako klasický cukr. Hodí se k pečení, ale nehodí se k hubnutí.

Oblíbená stévie

Velmi oblíbená je mezi alternativami slazení stévie. Pochází ze stejnojmenné rostliny a je naprosto dietní – neobsahuje totiž žádné kalorie. Ne každý jí nicméně přijde na chuť – je poměrně specifická, proto ji nejprve vyzkoušejte. V jaké formě dostanete stévii v obchodech? Prodává se v prášku, tabletách i kapkách.

Vyzkoušejte datlovou pastu

Připravujete raw pokrmy, fit tyčinky nebo smoothie? Objevte slazení datlovou pastou nebo datlemi. Datle jsou přirozeně sladké a pastu z nich si vyrobíte i doma: datle bez pecek jednoduše rozmixujte se špetkou vanilky a vody. Výsledná konzistence by měla být o něco tekutější než med. Náš tip? Zkuste z datlové pasty namíchat vlastní marinádu!

Březový cukr v misce nadisja / Shutterstock.com

Březový cukr xylitol

Xylitol, říká vám to něco? Jde o sladilo, březový cukr, který není tak kalorický jako běžný cukr, a navíc je zdravější pro vaše zuby. Xylitol můžete koupit sypký, používá se jako obyčejný cukr. Při pečení ovšem zpozorněte – jelikož nekaramelizuje, pro přípravu krémů a karamelu je potřeba vsadit na jinou alternativu slazení.

  • Tip: Xylitol v akci nabízí až do 6. 2. například Tesco. Balení 250 g od Allnature koupíte za 57,90 Kč.
Skočte si do supermarketu pro sladidlo v akci

Cukerný alkohol? Erythritol

Další přírodní náhražkou, která je vhodná i při low carb stravě, je erythritol. Jedná se o cukerný alkohol s nízkou kalorickou hodnotou i glykemickým indexem. A jak si vybrat vhodné slazení pro sebe? Přečtěte si více informací o jednotlivých alternativách, nebo je jednoduše vyzkoušejte – a připravte si doma něco na zub. I bez cukru to jde!