Mějte ruce celou zimu v teple. Kapesní ohřívače vydrží hřát i 12 hodin

Teple oblečená žena v zasněžené krajině New Africa / Shutterstock.com

Procházky spící zimní přírodou mají své kouzlo, ne každému se však chce nazout si boty a jít ji prozkoumat. Zima je dost pádný argument, proč mnoho lidí odkládá dlouhé polosportovní procházky až na jaro, kdy bude tepleji. Teplo vám ovšem může být i v zimě. Jednak budete teple oblečeni, budete se hýbat a pro jistotu si do kapsy můžete vzít ještě kapesní ohřívadlo, které si můžete umístit kamkoli na těle.

Přečtěte si také

Ekonomika dopadla i na kapesné, děti dostávají méně. Běžná výše kapesného je tři sta korun měsíčně

Kapesní ohřívače dovedou vytvářet teplo i 12 hodin

Kapesní ohřívač se hodí každému, kdo v zimě pobývá dlouho venku, anebo dokonce přespává pod širákem. Jedná se zejména o myslivce, lyžaře, vodáky, turisty a různé druhy dobrodruhů, kteří potřebují zahřát během dne nebo v noci. Bude se ale také hodit maminkám, které chtějí svým dětem udržovat teplo v kočárku.

Existuje několik druhů ohřívačů, které se od sebe liší podle počtu použití (mohou být buď pro jednorázové, nebo pro opakované použití), doby vytváření tepla a také podle principu jeho tvorby (chemické, s přímým spalováním náplně nebo na nabíjení).

Nejdéle v kuse vydrží ohřívač benzínový, pokud bude mít naplněný zásobník. Doba provozu se totiž pohybuje okolo 12 hodin. Uhlíkový ohřívač vydrží okolo 4 hodin, gelový 30–60 minut. Ohřívače rukou na baterie vydrží až 8 hodin na jedno nabití, a kromě zahřátí se některé dají využít i jako powerbanka.

Žena s dítětem sedící ve sněhu Canva

Nejjednodušší a nejlevnější je gelový ohřívač

Skvělým a levným řešením na zahřátí je gelový ohřívač. Říká se mu také akumulátor latentního tepla – teplo je schopen pohltit, udržet a při aktivaci postupně uvolňovat. Aktivujete jej tak, že prohnete plíšek, který lupnutím zahájí krystalizaci. Během tohoto procesu se začne uvolňovat teplo, a to až do teploty kolem 50 °C. Pohlcené teplo se uvolňuje 30 až 60 minut.

Gelový ohřívač vydrží hřát v porovnání s ostatními zdroji tepla jen krátce, ale dá se používat opakovaně, a tak dlouho, dokud vydrží odolný plastový obal. Stačí jen, když jej po vychladnutí krátce povaříte ve vodě, aby se krystaly rozpustily. V tašce můžete mít několik těchto gelových polštářků a aktivovat je podle potřeby.

Horký čaj udělá po návratu dobře

Kde ohřívač rukou koupit?

Kapesní ohřívače se dají koupit v army obchodech, lékárnách, drogeriích, sportovních a outdoor obchodech a také v elektru.

  • Ohřívač na nabíjení pomocí USB, který slouží také jako powerbanka, nabízí například Okay. Má tři stupně ohřívání 40 °C, 48 °C a 55 °C a stojí 799 Kč.
  • Levnější gelové ohřívače s krásným motivem tučňáků nabízí například Kitos v různých barevných variantách za 49 Kč. Designové ohřívače má v nabídce i Tchibo za zhruba 200 Kč.