Jak vyčistit troubu od mastnoty a připálenin? Vyzkoušejte jedlou sodu nebo parní čistič

Žena v zástěře a gumových rukavicích čistí troubu brizmaker / Shutterstock.com

Čistá domácnost je půl zdraví, a navíc vizitkou každé hospodyně. Týká se to nejen těch na první pohled viditelných ploch, ale i těch skrytých. Například připálená mastnota na mřížce či dvířkách trouby rozhodně není nic hezkého a její odstraňování může dát pěkně zabrat. Proto jsme pro vás připravili hned několik rad, jak ji vyčistit, aby se vaše trouba leskla jako nová.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Čisticí přípravky a speciální houbička

Při čištění trouby máte vlastně dvě možnosti, buď se spolehnete na použití chemických přípravků, nebo vyzkoušíte osvědčené babské rady a zůstanete u přírodních zdrojů. Z chemických přípravků jsou při čištění trouby nejužitečnější nejrůznější pasty a písky.

Mřížku v troubě pomůže vyčistit třeba lety prověřená pasta Solvina či Toro, kterými si čistili ruce dělníci a řemeslníci již před 50 lety.

Na trhu je k dostání také zázračná čisticí pasta Stardrops The Pink Stuff, která vyčistí pánve, dřezy, umyvadla, plast, keramické obklady, sklo, sprchové kouty, vany, zahradní nábytek, mosaz, rezavé předměty a mnoho dalších povrchů. Vyzkoušet můžete také saponátovou drátěnku Spontex Magic Hallo, která je napuštěna čisticím přípravkem.

Zázrak jménem jedlá soda

Pokud si nepotrpíte na chemické přípravky a své domácnosti chcete dopřát spíše přírodní péči, vyzkoušejte jedlou sodu, která je při úklidu nedocenitelná. Hydrogenuhličitan sodný či sodu bicarbonu využijete nejen u pečení, ale i při odstraňování mastnoty a pachů v domácnosti. Navíc je levná, ekologická a vysoce účinná. K výrobě čisticí pasty z jedlé sody vám bude stačit soda a voda v poměru 1 : 1.

Někdy je na úklid nejlepší osvědčený ocet

Tuto pastu rozetřete na všechna mastná místa a nechte 20 minut působit. Poté s ní dané části trouby důkladně vydrbejte a nakonec pastu setřete vlhkým hadříkem. Pokud chcete zvýšit účinnost pasty, použijte místo vody citronovou šťávu nebo ocet. Díky abrazivním účinkům je tato směs účinná nejen na odstranění mastnoty, ale i vodního kamene a usazenin v koupelně.

Jedlá soda ve sklenici, citron, voda, houbička a kartáček Canva

Peroxid vodíku nejen na odřená kolena

Peroxid vodíku neboli kysličník má doma v lékárničce snad každý z nás. Málokoho by však napadlo využít jej na cokoli jiného než na dezinfekci ran. Kromě toho, že kysličník účinně dezinfikuje, umí si poradit i s nečistotami v domácnosti.

Na čištění mřížky v troubě smíchejte dvě čajové lžičky peroxidu vodíku se třemi lžícemi jedlé sody a půl litrem vody. Na dno velké nádoby, třeba plechu nebo vany, položte starý ručník a zalijte jej horkou vodou. Poté na něj položte mřížku a tu polijte připravenou směsí. Nechte působit pár hodin, poté ji očistěte kartáčkem a opláchněte.

Pořiďte si pomocníky do domácnosti v akci

Parní čistič na mastnotu i špinavá okna

S mastnotou si skvěle poradí i horká pára. Parní čističe jsou univerzálními pomocníky do domácnosti, kteří zatočí s vodním kamenem, mastnotou a dalšími nečistotami. Na parní čistič jednoduše nasaďte nástavec s ruční hubicí s návlekem z mikrovlákna na mytí dvířek trouby, na mřížku zase skvěle zabere mosazný kartáček s bodovou tryskou. Až s čištěním skončíte, povrchy otřete vlhkým hadříkem.

Člověk čistí troubu parním čističem Canva

Jak předcházet znečištění trouby?

Na nevyhnutelnou mastnotu myslete už při výběru trouby a pořiďte si tzv. samočisticí troubu. Na trhu jsou k dispozici trouby pyrolytické, které disponují funkcí pyrolýzy, kdy se trouba zahřeje až na 500 °C a nečistotu doslova sežehne na uhel. Zvolit můžete také troubu katalytickou, která sází na speciální porézní povrch, jenž do sebe vtáhne všechnu mastnotu, či troubu s parním čištěním, kdy do pekáče nalijete vodu a zapnete speciální čisticí program.