Jak vyrobit květinový box? Máme pro vás návod krok za krokem

Žena drží květinovou krabičku ve tvaru srdce Matveeva.photos / Shutterstock.com

Čím překvapit ženu? Pugét nikdy nezklame, ale pokud chcete pro svou drahou něco výjimečného, darujte jí květinový box. Květinová krabička potěší obdarovanou, navíc se stane dokonalou dekorací do domácnosti na dlouhou dobu. Nemusíte za ni utrácet velké peníze přes dovážkové kurýrní společnosti, protože podle našeho návodu zvládne krabici plnou květin vytvořit úplně každý. K výrobě stačí jen pár pomůcek a trocha trpělivosti.

Přečtěte si také

Veterináři nařídili stažení šunky s nebezpečnou bakterií. Prodávalo ji Tesco a Globus

Co potřebujete na výrobu květinové krabičky?

  • Čerstvé řezané květiny – ideální jsou květiny s pevným stonkem jako růže nebo chryzantémy.
  • Dárkovou krabici – dají se koupit v papírnictví, ale použít můžete i nějakou krabici, kterou najdete doma, stačí ji polepit barevnou fólií nebo papírem.
  • Aranžovací hmotu – prodává se v domácích potřebách, květinářství i hobby marketech.
  • Celofán
  • Dezinfekční a výživový roztok pro řezané květiny – koupíte v květinářství.
  • Nůžky
Dárková krabička vyplněná růžemi v červených a růžových odstínech v květinářství Fusionstudio / Shutterstock.com

Postup, jak vyrobit květinový box

  1. Protože v závěrečné fázi budeme do krabice potřebovat nalít vodu, je důležité krabičku vyplnit celofánem, aby se nerozmočila. Ustřihněte si dostatečně velký kus celofánu a vložte jej do krabice tak, aby pokryl celé dno a vnitřní stěny krabičky. Ze správně vystlané krabice trčí celofán po všech stranách ven.
  2. Připravte si dostatečně velkou nádobu, do které nalijte studenou vodu a přidejte výživový a dezinfekční roztok na květiny. Do lázně položte aranžovací hmotu a počkejte pár minut, než hmota sama klesne na dno.
  3. Takto nasáklou aranžovací hmotu přemístěte do krabičky vystlané celofánem. Výhoda aranžovací hmoty je, že se dá různě seřezávat. Krabice by měla mít hmotou vystlané celé dno. Hmotu jemně upěchujte prsty, ale ne větší silou, protože by se zdeformovala a to nechceme!
  4. Odstřihněte přebytečný celofán tak, aby byl zároveň souběžný s výškou krabičky a zbytečně nevyčuhoval.
  5. Nyní přichází ta nejkrásnější část: práce s květinami. Květinám odstřihněte listy a zkraťte stonky podle potřeby. Obecně platí, že v aranžovací hmotě by měl být stonek zasazen zhruba do poloviny. Důležité je seříznout stonky šikmým řezem.
  6. Postupně zapichujte květiny do hmoty. Držte je při tom za stonek pod květem a zapichujte ze strany, aby se vám stonek nezlomil. Mezi květy nechte dostatečné množství prostoru, protože se později rozevřou a mačkaly by se na sebe.
  7. V závěrečné fázi se fantazii meze nekladou. Mezi květinami krásně vynikne nevěstin závoj nebo lístky.
  • Na růžích vypadá naprosto luxusně, když na pár květů přilepíte lepidlem kamínek nebo konce některých růžiček přetřete lakem na nehty se třpytkami.
  • Na závěr můžete celé květinové aranžmá postříkat leskem na květiny ve spreji, který se prodává v každém hobby marketu nebo květinářství (cena kolem 100 Kč).
Dvě dárkové krabičky s květinami a makronkami a pralinkami Stanislav Samoylik / Shutterstock.com

Tip na originální dárek pro kamarádku nebo kolegyni, který potěší

Jste-li hračička, můžete se vyřádit na výrobě „jedlé“ květinové krabice. Postup je stejný jako u běžného květinového boxu, jen s tím rozdílem, že budete potřebovat větší krabici, kterou rozdělíte na několik částí. Část bude květinové aranžmá a do druhé části můžete přidat krabičku pastelových makronek nebo oblíbených čokoládových pralinek. Dospělí mohou uvítat i přihrádku s vínem.

Zdroj: kupi.cz