Jak usušit růže? Návod, jak na to, a pár tipů na péči o sušené květy

Muž má pro ženu překvapení v podobě růží Pixel-Shot / Shutterstock.com

Ke svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří květiny, a to hlavně růže. Ať už jste od své spřízněné duše dostali jednu, nebo třeba sto růží, bude se vám hodit náš návod, jak si svou kytici usušit na památku. V článku vám nabídneme hned několik tipů, jak usušit růže, a přiblížíme, jak vypadá následná péče o sušené květy.

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Jak dlouho vydrží růže?

O tom, jak dlouho bude růže ve váze vypadat skvěle, rozhodujete vy. Důležitá je péče, kterou květině věnujete. Růže pravidelně seřezávejte a dopřejte jim vysokou hladinu vody s přidanou výživou nad polovinu délky stonku. Pokud dodržíte tato pravidla, růže vám může dělat radost i více než dva týdny, aniž by povadla.

Proč se seřezávají stonky růží?

Stonky je potřeba pravidelně seřezávat šikmým řezem, aby se odstranily ucpané vlásečnice a voda se mohla dostat až do květu.

Člověk zastřihává stonek růže New Africa / Shutterstock.com

Jak nejlépe usušit růže?

Chcete si kytici růží uchovat jako sušené aranžmá i na další měsíce, nebo dokonce roky? Vyhlédněte si doma tmavé místo, kde je dobré proudění vzduchu (aby květy během sušení neplesnivěly). Celý proces trvá dva až čtyři týdny, záleží na velikosti květů, a urychlit se dá použitím spreje na sušené květiny, který koupíte v květinářství nebo hobbymarketech.

Které růže lze sušit?

Z vlastních zkušeností můžeme doporučit sušení rudých růží, protože výsledným efektem jsou výraznější barvy (květy neblednou). Sušit se dají samozřejmě i bílé, žluté či růžové růže, ale výsledek nebude tak hezký – je nutné počítat se změnou barevných tónů (bílé růže po vysušení změní barvu do hněda).

Postup, jak usušit růže

  1. Se sušením růží neotálejte dlouho. Jakmile se vám kytice bude zdát unavená, je správná doba na to pověsit ji do tmavé, dobře větrané místnosti a dát jí čas k vysušení.
  2. Nikdy nesušte velkou kytici v celku. Ideálně si ji rozdělte na několik menších svazků. Předejdete tím možné plísni na květech a stoncích. Vybírejte pouze zdravé květiny.
  3. Odstraňte listy ze stonků a stonky osušte měkkým hadříkem nebo utěrkou.
  4. Růže svažte po pár kusech provázkem. Důležité je, abyste provázek příliš neutáhli, vyhnete se tak zahnívání.
  5. Svazek růží zavěste hlavičkami dolů a sušte na tmavém, vzdušném místě zhruba dva až čtyři týdny.
  6. Až se vám kytice bude zdát dostatečně vyschlá, postříkejte ji fixátorem na sušené květiny. Prodloužíte tím životnost sušeného aranžmá (barva nebude blednout a lístky se nebudou drolit).

Tip: Nemáte fixátor na sušené květiny a nenašli jste ho ani v hobbymarketu? Nevadí, zcela plnohodnotně jej nahradí obyčejný lak na vlasy.

Čtyři sušené rudé růže Marie Shark / Shutterstock.com

Jak usušit růže v mikrovlnné nebo horkovzdušné troubě?

Zní to zvláštně, ale kytici růží můžete usušit i v troubě. Výsledný efekt nebude tak krásný jako u předchozího návodu, ale celý proces sušení můžete mít hotový ještě týž den.

  1. Troubu (mikrovlnnou i horkovzdušnou) nastavte na nejnižší stupeň.
  2. Pravidelně troubu otevírejte a dělejte pauzy mezi sušením.
  3. Jakmile jste s výsledkem sušení spokojeni, máte hotovo!

Jak usušit růže silikagelem?

Květiny se dají sušit také speciálním přípravkem silikagelem, který seženete v obchodě s laboratorními potřebami nebo na internetu. Jedná se o volně prodejné netoxické vysoušedlo, které pohlcuje přebytečnou vodu. Možná ho máte i doma, stačí prohledat krabice od bot, kde většinou silikagel v malých sáčcích najdete. Tyto malé kuličky stačí dát pod stonky květin na dno vázy (bez vody) a květy během několika dnů samy vyschnou.

Sáček silikagelu a kuličky silikagelu Ermak Oksana / Shutterstock.com

Jak pečovat o sušené růže?

O sušené květiny není potřeba nijak zvlášť pečovat. Čas od času stačí kytici postříkat sprejem na sušené květiny nebo lakem na vlasy a prach odstranit fénem na vlasy.

Zdroj: kupi.cz