Jak nejlépe připravit steak z tuňáka? Na pánvi, v troubě i na grilu

Talíř se steakem z tuňáka a zeleninou Canva

Steak z tuňáka je hotový doslova za pár minut a zvládne ho opravdu každý. Cenově patří mezi dražší ryby, ale občas si ho určitě můžete dopřát. Chutná skvěle a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek včetně omega-3 mastných kyselin. Navíc je vhodný na pánev, do trouby i na grilování. Běžně se dá sehnat asi za 45 Kč za kilogram, v akci však bývá zhruba o 10 Kč levnější. Jak ho připravit co nejlépe? A co si k němu dát?

Přečtěte si také

Před výplatou nakupujte jako profík a využijte slev řetězců

Proč tuňáka konzumovat?

Jde o tučnou rybu s vysokým obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dále je zdrojem vitamínu A, B6 nebo B12 a nechybí mu ani důležité minerály. Díky tomu zlepšuje činnost mozku, srdce a cév a pomáhá proti chronickým zánětům. Podle mnoha studií také zabraňuje vzniku obezity a chrání proti některým druhům rakoviny.

Jak udělat tuňáka na pánvi?

Příprava steaku na pánvi je velmi rychlá. Stačí ho zprudka opéct, jednu až dvě minuty z každé strany podle výšky daného kousku. Povrch steaku tak osmahnete, ale vnitřek musí zůstat růžový, skoro až syrový. Předtím tuňáka jen lehce okořeňte a pokapejte olejem nebo citrónovou šťávou. Kromě soli a pepře můžete vyzkoušet i tymián, chilli nebo česnek.

Lépe vždy chutnají vysoké steaky (okolo 2,5 cm). Čím jsou nižší, tím rychleji se vysuší.

Kupte si tuňáka v akci

Jak připravit tuňáka v troubě?

Tuňáka je také možné nejprve zprudka osmahnout na rozpáleném oleji a pak ho nechat dojít v troubě. Aby byl uvnitř krásně růžový, bude stačit několik minut na 90 °C, troubu ale samozřejmě dopředu předehřejte.

Tip: Sbíhají se vám sliny na pečenou rybu? Ulovte si nějakou v akci, právě teď ve vašem supermarketu!

Steaky z tuňáka s kořením stockcreations / Shutterstock.com

Tuňák i pro děti

Konzumovat by tuňáka neměly těhotné ženy a děti do jednoho roku. Starším dětem nicméně můžete propečenějšího tuňáka naservírovat – zkuste třeba tento jednoduchý recept.

Budete potřebovat:

  • 2 steaky z tuňáka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z limetky
  • hrst čerstvých bylinek
  • sůl
  • koření podle chuti

Postup:

Smícháme bylinky, sůl a koření a přilijeme olivový olej a šťávu z limetky. Vzniklou marinádou tuňáka potřeme a necháme ho alespoň 30 minut odležet. Potom vkládáme na gril nebo na pánev a opékáme asi 3 minuty z každé strany, aby se propekl, ale zůstal šťavnatý. Jakmile se maso začne dělit, je hotovo.

Skvělou přílohou bude lehký salát

Jak připravit steak z tuňáka na grilu?

Podobně jako na pánvi připravíte tuňáka také na grilu. I tady doporučujeme vyšší steaky, které budou hotové za minutu a půl až dvě z každé strany.

Tip: Teplotu masa byste měli sledovat před grilováním i po něm – a u ryb to platí dvojnásob. Tuňáka tedy vyndejte alespoň tři hodiny předem a až bude ogrilovaný, nechte ho ještě pár minut odpočívat. Pak teprve podávejte.

Co ke steaku z tuňáka?

Jako přílohu můžete podávat například pečené brambory nebo bramborové pyré. Výborně ale tuňák chutná i s blanšírovaným chřestem nebo grilovanou zeleninou. Z omáček se k němu hodí třeba studené česnekové aioli nebo salsa verde, případně citronovo-hořčičná či holandská omáčka. Vhodnou omáčku si můžete buď koupit, anebo připravit domácí. Jak na to?

Pečená ryba s holandskou omáčkou a mačkanými brambory Canva

Jednoduchá holandská omáčka

Budete potřebovat:

  • 3 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • lžičku hořčice
  • rozpuštěné a vychladlé máslo
  • sůl a pepř

Postup:

Do misky nad vodní lázeň vyklepneme 2 žloutky a přilijeme 2 lžíce bílého vína. Vyšleháme metlou do pěny a dáváme pozor, aby se voda nezačala vařit a žloutky se nesrazily. Přidáme lžíci hořčice a ochutíme soli a pepřem, nejlépe bílým. Jak omáčka postupně houstne, pomalu do ní přiléváme rozpuštěné máslo. Bude tak dokonale jemná a lahodná.