Steak z tuňáka je hotový doslova za pár minut a zvládne ho opravdu každý. Cenově patří mezi dražší ryby, ale občas si ho určitě můžete dopřát. Chutná skvěle a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek včetně omega-3 mastných kyselin. Navíc je vhodný na pánev, do trouby i na grilování. Běžně se dá sehnat asi za 45 Kč za kilogram, v akci však bývá zhruba o 10 Kč levnější. Jak ho připravit co nejlépe? A co si k němu dát?
Jde o tučnou rybu s vysokým obsahem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Dále je zdrojem vitamínu A, B6 nebo B12 a nechybí mu ani důležité minerály. Díky tomu zlepšuje činnost mozku, srdce a cév a pomáhá proti chronickým zánětům. Podle mnoha studií také zabraňuje vzniku obezity a chrání proti některým druhům rakoviny.
Příprava steaku na pánvi je velmi rychlá. Stačí ho zprudka opéct, jednu až dvě minuty z každé strany podle výšky daného kousku. Povrch steaku tak osmahnete, ale vnitřek musí zůstat růžový, skoro až syrový. Předtím tuňáka jen lehce okořeňte a pokapejte olejem nebo citrónovou šťávou. Kromě soli a pepře můžete vyzkoušet i tymián, chilli nebo česnek.
Lépe vždy chutnají vysoké steaky (okolo 2,5 cm). Čím jsou nižší, tím rychleji se vysuší.
Kupte se slevou Tuňák steak Tesco.
Tuňáka je také možné nejprve zprudka osmahnout na rozpáleném oleji a pak ho nechat dojít v troubě. Aby byl uvnitř krásně růžový, bude stačit několik minut na 90 °C, troubu ale samozřejmě dopředu předehřejte.
Tip: Sbíhají se vám sliny na pečenou rybu? Ulovte si nějakou v akci, právě teď ve vašem supermarketu!
Konzumovat by tuňáka neměly těhotné ženy a děti do jednoho roku. Starším dětem nicméně můžete propečenějšího tuňáka naservírovat – zkuste třeba tento jednoduchý recept.
Smícháme bylinky, sůl a koření a přilijeme olivový olej a šťávu z limetky. Vzniklou marinádou tuňáka potřeme a necháme ho alespoň 30 minut odležet. Potom vkládáme na gril nebo na pánev a opékáme asi 3 minuty z každé strany, aby se propekl, ale zůstal šťavnatý. Jakmile se maso začne dělit, je hotovo.
Kupte se slevou Salát little gem Billa Bonvia.
Podobně jako na pánvi připravíte tuňáka také na grilu. I tady doporučujeme vyšší steaky, které budou hotové za minutu a půl až dvě z každé strany.
Tip: Teplotu masa byste měli sledovat před grilováním i po něm – a u ryb to platí dvojnásob. Tuňáka tedy vyndejte alespoň tři hodiny předem a až bude ogrilovaný, nechte ho ještě pár minut odpočívat. Pak teprve podávejte.
Jako přílohu můžete podávat například pečené brambory nebo bramborové pyré. Výborně ale tuňák chutná i s blanšírovaným chřestem nebo grilovanou zeleninou. Z omáček se k němu hodí třeba studené česnekové aioli nebo salsa verde, případně citronovo-hořčičná či holandská omáčka. Vhodnou omáčku si můžete buď koupit, anebo připravit domácí. Jak na to?
Do misky nad vodní lázeň vyklepneme 2 žloutky a přilijeme 2 lžíce bílého vína. Vyšleháme metlou do pěny a dáváme pozor, aby se voda nezačala vařit a žloutky se nesrazily. Přidáme lžíci hořčice a ochutíme soli a pepřem, nejlépe bílým. Jak omáčka postupně houstne, pomalu do ní přiléváme rozpuštěné máslo. Bude tak dokonale jemná a lahodná.