Jak vyčistit rychlovarnou konvici od vodního kamene a rzi?

Muž drží rychlovarnou konvici Continentalleo / Shutterstock.com

Vaří se vám voda v konvici déle než obvykle, přístroj vydává divné zvuky a čaj nebo káva mají nelibou pachuť? Pak je načase pohlédnout na její dno, kde pravděpodobně objevíte silný nános vodního kamene. Jak ho vyčistit? Snadno, ekologicky a doslova za pár korun to jde s octem, kyselinou citronovou i sodou. Poradíme vám, jak na to, i v jakých případech po které ze zmíněných surovin sáhnout. Aby se vaše rychlovarná konvice blýskala zvenku i zevnitř.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Proč je konvice často zanesená?

Tvrdá voda je známým postrachem všech spotřebičů, rychlovarné konvice nevyjímaje. Zvláště, pokud z ní přebytečnou vodu nevyléváte a necháváte ji v ní stát.

Vodní kámen se ovšem dříve nebo později utvoří i v případě, že máte doma vodu měkčí. S jeho odstraňováním každopádně nikdy neotálejte a konvici dopřávejte pravidelnou údržbu. Důvodů je hned několik:

  • snižuje efektivitu přístroje a zvyšuje jeho energetickou náročnost
  • mění chuť kávy nebo čaje i jejich vzhled
  • může poškodit topnou spirálu a způsobit přehřátí konvice

Jak tedy konvici správně zbavit usazenin a dokonale vyčistit?

Varná konvice s vodním kamenem Daisy Daisy / Shutterstock.com

Jak vyčistit rychlovarnou konvici octem?

Ocet je ekologický a velmi účinný způsob čistění. Celý postup je velmi snadný – do konvice nalijte octový roztok (1 : 1 s vodou), nechte převařit a pár minut působit. Poté dočistěte zbytky vodního kamene houbičkou a několikrát nechte v konvici projít varem vodu čistou, abyste se zbavili kyselého zápachu i všech zbytků nečistot.

Někdo naopak čištění octem nedoporučuje, protože agresivní tekutina by mohla poškodit topnou spirálu na dně spotřebiče. Většina nových varných konvic se dnes ovšem vyrábí se skrytým topným tělesem, u kterého se nemusíte rizika obávat.

Dopřejte si skvělou kávu za dobrou cenu

Jak vyčistit rychlovarnou konvici kyselinou citronovou?

Ke konvicím je šetrnější než ocet, nemusí však být tak účinná. Je proto ideální spíše pro pravidelnou údržbu a pro preventivní odstraňování vodního kamene.

Konvici naplňte vodou po horní rysku a přisypte 1–2 lžíce kyseliny citronové (množství volte podle maximálního objemu konvice). Nechte projít varem a poté ještě asi hodinu odstát. Následně konvici důkladně propláchněte a nejméně jednou v ní převařte čistou vodu. Stejným způsobem je možné namísto sypké kyseliny použít čerstvou šťávu z vymačkaného citronu doplněnou plátky tohoto ovoce.

Jak vyčistit rychlovarnou konvici jedlou sodou?

Tento způsob zabere o něco více času, sodu je totiž nejlepší nechat působit přes noc. Stačí smíchat 2–3 lžíce s vodou, směs nalít do konvice a nechat několik hodin působit. Pro dosažení nejlepšího účinku je potom dobré do konvice nalít více vody a zapnout ji. Až vychladne, vnitřek spotřebiče důkladně vypláchněte a dočistěte houbičkou.

Citron ve vařící konvici Astfreelancer / Shutterstock.com

Kupované odvápňovače a odstraňovače vodního kamene

Pokud vám domácí prostředky nepomohou, sáhnout vždy můžete i po těch kupovaných. Sehnat se dají ve formě tekutého přípravku, tablet či prášku a většinou je lze používat na rychlovarné konvice i kávovary. Ne vždy se navíc musí jednat o čistou chemii – existuje celá řada výrobků, které slibují přírodní složení

Tip: Pokud vás vodní kámen v konvici trápí dlouhodobě, problém mohou vyřešit varné konvice s filtrem, který zamezuje pronikání nečistot a usazenin do vody.

  • Mrknout můžete například na rychlovarnou konvici z Lidlu Silvercrest® EDS SWKH 3100 A1 s vyjímatelným vodním filtrem (stojí 699 Kč), konvici SENCOR SWK 2195VT s filtračním sítkem (koupíte od 699 Kč) nebo na konvici Russel Hobbs 22850-70/RH (pořídíte od 800 Kč).
Pořiďte si nový kousek do domácnosti

Jak vyčistit rychlovarnou konvici od rzi?

Pokud se vám na přístroji objeví také rez, na pomoc si vezměte osvědčené pomocníky, jakými jsou perlivé nápoje. Pomůže ale i kefír nebo kyselý lák od okurek. Tekutinu můžete nalít dovnitř a nechat přes noc působit, nebo zvolit rychlejší cestu a převařit ji. Na závěr konvici několikrát propláchněte čistou vodou.

Varná konvice a čisticí prostředky FotoHelin / Shutterstock.com

Jak vyčistit konvici zvenku?

Nezapomínejte ani na zevní čištění spotřebiče. Z nerezového odstraní mastnotu a zaschlou vodu zubní pasta (pomocí starého kartáčku se navíc dobře dostanete do všech záhybů) nebo melaminová nano houbička, případně lze sáhnout po jakémkoliv spreji na čistění nerezových povrchů. U skleněné konvice obdobně poslouží přípravek na čištění skel, zrcadel a oken.

U nerezu i skla ovšem můžete zůstat i u osvědčených přírodních čistidel. Použijte octový roztok, který povrch konvice zbaví mastnoty, naleští ho a vydezinfikuje, nebo jedlou sodu nanesenou na hadřík či houbičku.