Ricinový olej je tekuté zlato pro zářivé vlasy, mladistvou pleť, dlouhé řasy i pevné nehty

Sklenička ricinového oleje a semena této rostliny Alexander Ruiz Acevedo / Shutterstock.com

Toužíte po sametově hebké a vláčné pleti bez vrásek, dlouhých a hustých řasách, pevných nehtech, zářivých vlasech bez roztřepených konečků a dokonale hydratované pokožce celého těla? Zkuste vsadit na ricinový olej. I když je v posledních letech lehce zastíněn například arganovým nebo kokosovým olejem, o jeho zázračných účincích se tradovalo již ve starověkém Egyptě, kde jej obdivovala i samotná Kleopatra.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Ricinový olej – zázrak, nebo jed?

Ricinový olej je světle žlutá až skoro bezbarvá tekutina s medovou konzistencí a nevýraznou vůní. Získává se lisováním semen skočce obecného (neboli také ricinovníku), která jsou paradoxně velmi silně toxická.

Jed, který je v nich obsažený, se nazývá ricin. Jenom pouhým dotekem dokáže velmi rychle poškodit nervovou soustavu, proto se tato semena musí sbírat velmi opatrně a musí být dodržována přísná kritéria, která dbají na zdraví sběračů. Samotný olej ovšem prochází opakovanou filtrací a jedovatý rozhodně není.

Zároveň také jako jediný na světě obsahuje tento olej kyselinu ricinolejovou, která má vysokou regenerační schopnost. A právě jedinečné účinky kyseliny ricinolejové vedly k tomu, že se ricinový olej začal používat především ve farmacii a v dermatologii. Dále je bohatý například na vitamin E, který napomáhá zlepšit elasticitu pokožky.

Žena sedí na vaně a češe si vlasy Prostock-studio / Shutterstock.com

Účinky ricinového oleje na tělo a vlasy

Jaké prospěšné účinky tedy může mít ricinový olej na naše tělo?

Krásná a vláčná pokožka bez vrásek

Ricinový olej je znán především pro své silné hydratační a regenerační účinky. Dokáže velmi intenzivně hydratovat a vyživit pokožku celého těla, regenerovat ji a uzamknout v ní vlhkost. Velmi vhodný je tak především pro suchou, citlivou a namáhanou pleť. Dále napomáhá odstranit hrubou kůži na chodidlech, loktech či kolenou a je také účinný v boji proti otlakům a mozolům.

V zimních měsících lze použít tento zlatavý olej na suché a popraskané rty. Pár kapek oleje dokáže zklidnit popraskané rty, hydratovat je a zanechat je vláčné i během mrazivých dnů.

Řasy jako mrkací panenka

Toužíte po dlouhých a hustých řasách, které by vám mohla závidět i mrkací panenka? Pomocí ricinového oleje můžete mít dlouhé a okouzlující řasy již během pár týdnů. Stačí přiměřené množství oleje pravidelně každý večer nanášet na očištěné řasy.

Pevné a silné nehty

Ricinový olej má jedinečnou schopnost pečovat o nehty a nehtovou kůžičku. Zázračný olej dokáže nehty posílit, zlepšit jejich celkový vzhled a hýčkat kůžičku okolo nich.

Lahvičky s rozličnými kosmetickými oleji Vera Prokhorova / Shutterstock.com

Vlasy snů

Vlasy jako z reklamy? To je sen většiny žen. Díky ricinovému oleji se tento sen ovšem může velmi snadno stát skutečností. Lze jej totiž použít pro regeneraci barvených vlasů nebo jako prevenci proti roztřepeným konečkům.

Elixír krásy a mládí, jak se ricinovému oleji často přezdívá, dodává vlasům zářivý lesk, posiluje je, a navíc zabraňuje jejich vypadávání. Jedná se zkrátka o péči, která vašim vlasům dodá přesně to, co potřebují. Skvělou volbou jsou kromě čistých ricinových olejů i šampony, jejichž hlavní složkou je právě ricinový olej. Takové produkty s vašimi vlasy dokážou hotové zázraky.

Kombinace ricinového oleje s dalšími oleji

Jelikož je samotný ricinový olej vysoce viskózní, je lepší ho zředit s dalšími oleji. Můžete si tak velmi snadno vytvořit vlastní a jedinečný elixír krásy. Například smícháním ricinového oleje s olejem olivovým nebo arganovým vám vznikne přímo božská tekutina, kterou si zaručeně zamilujete.

Zdroje: webmd.com, healthline.com, washingtonpost.com