Co je to přerušovaný půst a jak funguje?

Žena jí zeleninový salát, před talířem stojí budík Nok Lek Travel Lifestyle / Shutterstock.com

Přerušovaný půst patří mezi stravovací trendy posledních let. Podle některých nejde tak úplně o půst, i když určitou část dne nejíte. K čemu je tento styl stravování dobrý a jak vám pomůže zhubnout? Podělíme se o vlastní zkušenosti a také představíme návod, jak s přerušovaným půstem začít.

Přečtěte si také

5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Co je to přerušovaný půst?

Nejde o to, co jíte, ale kdy jíte. I tak se dá popsat přerušovaný půst. Pokud nesnídáte a začínáte s prvním jídlem až v obědovém čase, jste téměř v tom – jen je potřeba vyhnout se mléku v kávě, slazení a pít jen čistou vodu a čaje.

Základem přerušovaného hladovění je několikahodinové okno, ve kterém jíte, zatímco po zbylý čas hladovíte. Výhodou může být dokonce i snížení příjmu kalorií, což vede k úbytku tělesné hmotnosti. Příjemný vedlejší účinek, že? A negativa? Nic není černobílé, hned se o ně podělíme.

Talíř, lžíce a vidlička jsou umístěny tak, aby tvořily hodiny, v úhlu, který svírají hodinové ručičky, je brokolice, rajče, vejce, sýr vetre / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

S půstováním vám snadno pomohou některé aplikace. Prvním krokem je určit si styl přerušovaného půstu. Nejčastější přerušovaný půst dodržují v poměru 16 : 8 muži, ženy mohou volit mírnější – 14 : 10. První číslo určuje dobu půstu, druhé číslo okno, ve kterém můžete jíst. Já sama využívám střed, kdy 15 hodin hladovím a devět hodin během dne (od 11 do 20 hodin) věnuji vyváženému stravování.

Černý čaj si můžete dopřát i v čase hladovění

Co mě však překvapilo kromě pozitiv, která popíšu v následujících řádcích, byl nedostatek spořádaných kalorií. Přestože jsem vždy měla pocit, že jím dostatečně, jednoho dne jsem si zkusila zaznamenávat jídla do kalorických tabulek. Po měsíci s tabulkami jsem zjistila, že jím méně, než je dobré pro můj základní metabolismus. Pokud se tedy rozhodnete s půstem začít, doporučuji mít při ruce právě kalorické tabulky a evidovat si veškeré kalorie, abyste věděli, že úbytek spotřebovaných kalorií není větší, než by měl být.

Co (ne)můžete pít či přidávat do nápojů v čase hladovění? Pozor na med, cukry, džusy, ovocné šťávy i mléko (i sušené či smetana do kávy). Konzumovat můžete čaj, pitnou vodu a černou kávu. Pokud chcete mít pocit zasycení, můžete vypít šálek vývaru.

Chemex, šálek kávy YR_Graph.10 / Shutterstock.com

Režim půstu si nastavte podle sebe

Kromě hodinových oken existují i další varianty půstování. Varianta 5 : 2 určuje pět dní s normálním stravováním a dva dny s omezením kalorií na 500 až 600 kalorií. Někomu vyhovují denní půsty jednou týdně: 24 hodin hladovění, tedy od večeře do večeře. Ať už se rozhodnete jakkoli, vždy je potřeba sledovat reakce a potřeby vlastního těla, protože každý z nás je individuální.

Proč hladovění vyzkoušet?

Podle odborníků má tělo během půstovacího okna čas na regeneraci. Dochází k protizánětlivým reakcím i hubnutí. Co je však podle mě nejdůležitější? Cítíte se lehce, po jídle vám není těžko. Pozor: přerušované půsty jsou vhodné jen pro zdravé jedince. Vždy se poraďte se svým lékařem, pokud chcete jakoukoli změnu návyků aplikovat na sebe.

A jak je to s tím metabolismem a hubnutím? Půsty vám umožní zhubnout až osm procent své hmotnosti. Odborníci tvrdí, že se můžete zbavit nepříjemného břišního tuku, který je zdraví škodlivý. Při snížení váhy navíc nedochází k úbytku svalů, ale tuků.

Žena pije vodu ze sklenice Krakenimages.com / Shutterstock.com

Jak na vyvážené stravování?

Jako ve všem i v přerušovaném půstu je potřeba řídit se selským rozumem a vlastní intuicí. Ne každému bude při hladovění dobře, co funguje mně, nemusí fungovat druhému. Chcete-li přerušovaný půst vyzkoušet, dbejte na vyváženou stravu, dodržujte pitný režim a hlavně se do ničeho nenuťte.

Tip: Osvědčilo se mi mít u sebe stále dostatek vody – chytrá láhev vám dnes dokonce sama připomene, že je čas se napít. Obzvláště v prvních dnech půstování mi voda pomohla překonat chuť k jídlu – ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Pravidelné půstování mi překvapivě zvýšilo můj dříve nedostatečný příjem vody.

Hledáte-li vhodnou sportovní láhev, kterou můžete mít stále u sebe, nahlédněte do letáků Orionu, Tescomy a Kitosu. Je z čeho vybírat, výrobci dnes myslí na estetickou stránku i praktičnost.

Láhev s vodou byste měli mít stále u sebe

Jak to funguje přímo v lidském těle?

A jak to celé pochopit z hlediska fungování lidského těla? Za vším hledejte inzulín – to on má velký podíl na hospodaření s energií a jejím ukládání v těle. Když jíte, vyplaví se inzulín, aby přebytečnou energii uložil jako glykogen v játrech a nadbytek jako tuk v těle. Při fázi hladovky je tomu naopak – hodnota inzulínu se sníží, čemuž tělo rozumí jako podnětu pro spalování uložené energie. Sice nejprve sáhne do jater pro glykogen, následně však přichází na řadu vlastní tuk.

Salát s lososem, opečeným grepem, avokádem a ořechy topotishka / Shutterstock.com

Kdy do toho jít?

Je potřeba si uvědomit, že žádný zázračný klíč k hubnutí neexistuje. I v tomto případě, ač mně samotné tento styl stravování vyhovuje dlouhodobě, je důležité jíst zdravě, protože denní příjem hranolků nikoho jen tak zhubnout nenechá. Při vynechání snídaně (nebo třeba pozdní večeře, záleží, jak si okno pro hladovění nastavíte) můžete přijímat méně kalorií a hubnout – na druhou stranu to může vést až k přílišnému úbytku kalorií, což také není z hlediska dlouhodobého fungování těla vhodné.

Zvažte sami, jak s vámi tato možnost rezonuje – a pro začátek se nebojte evidovat si denní příjem a hrát si s nastavením tak, aby vám zkrátka bylo dobře. Na ničem jiném nezáleží.

Tip: Chcete do toho jít? Zjistěte si nejprve dostatek informací. Existuje totiž spoustu dalších půstovacích stylů, které jsme nezmínili – jedno jídlo denně nebo třeba styl bojovníka. Je dobré nejprve vědět, potom konat – v informacích se skrývá síla. Po rešerši sami poznáte, která varianta je pro vás vhodná.