Skromný obal, bohaté jádro. Ovesné vločky jsou zdrojem energie a mají množství zdravotních benefitů

Ovesné vločky v misce a klasy vedle Canva

Ačkoli vypadají zcela obyčejně, vločky jsou neuvěřitelně variabilní potravinou, kterou lze použít ve slané i sladké kuchyni. Ať už si vyberete ovesné, pohankové, žitné nebo špaldové, všechny v sobě ukrývají perfektní nutriční složení, které z nich dělá skutečnou superpotravinu. Největšími zbraněmi ovesných vloček jsou pak pomalé vstřebávání, obsah komplexních sacharidů a vysoký obsah vlákniny. Vyzkoušejte je a objevte jejich účinky.

Přečtěte si také

Billa se do toho opřela. Přichází s novou identitou a plánuje otevřít až 80 dalších poboček

Dokonalé nutriční složení

Ovesné vločky patří mezi obiloviny, obsahují komplex složených sacharidů, výjimečné množství bílkovin (13 gramů na 100 gramů) a prospěšných tuků (7 gramů na 100 gramů), včetně omega-3 mastných kyselin.

Navíc jsou celozrnné, takže v nich najdeme velké množství vlákniny. Ve 100 gramech vloček do svého těla dostaneme zhruba 50 % DDD (doporučené denní dávky) vitaminu B1 (thiaminu), 16 % DDD kyseliny listové a dále riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6) či vitamin E.

Takovou porcí také pokryjeme zhruba pětinu DDD draslíku, třetinu DDD hořčíku, zinku, železa a polovinu DDD fosforu. Většina druhů vloček je navíc přirozeně bezlepková, takže jsou vhodné i pro celiaky. Tato informace by však měla být uvedena na obalu.

Detailní záběr na ovesné vločky Canva

Snižují cholesterol a chrání tlusté střevo

Největšími zbraněmi ovesných vloček jsou pomalé vstřebávání, obsah komplexních sacharidů a vysoký obsah vlákniny. Ve 100 gramech vloček najdeme dokonce 60 gramů komplexních sacharidů a 10 gramů vlákniny.

Vyšší příjem vlákniny působí ve střevech jako prebiotikum, tedy udržuje kvalitu střevní mikroflóry, jejíž zdravý stav působí preventivně proti vzniku nádoru tlustého střeva. Nejdůležitějším typem vlákniny jsou pak tzv. beta-glukany, rozpustný typ vlákniny, u něhož se prokázaly pozitivní účinky na snižování cholesterolu v krvi.

Využití ve sladké i slané kuchyni

Ovesné vločky mají v kuchyni široké možnosti využití, od pečení po zahušťování pokrmů a od sladkých jídel po slaná. Nejběžnější využití je při přípravě ovesné kaše, kdy se pomleté nebo celé vločky povaří v mléce a následně dochutí podle preferencí.

Z ovesných vloček lze také vyrobit ovesnou mouku, která se výborně hodí pro sladké i slané pečení. Vedle sladkých lívanců, palačinek či muffinů z nich snadno vykouzlíte i ovesnou kaši na slano, případně je můžete použít pro zahuštění polévek, do nádivek, masových rolád, karbanátků či bramboráků.

Miska s ovesnou kaší s banány a borůvkami Canva

Proč vločky předem namáčet?

Vločky nejsou pouze ovesné, na trhu najdeme bezpočet dalších variant, a to včetně špaldových, pohankových či žitných. Lze je připravit hned dvěma způsoby. Buď je můžete zalít horkou vodou či mlékem a povařit, dokud nebudou měkké a kaše krásně krémová, nebo je můžete zkusit namočit do vlažné vody den předem.

Namočené vločky během několika hodin nabobtnají a v pokojové teplotě fermentují. Díky tomuto procesu se v nich vytváří cenné laktobacily a štěpí se sacharidy, díky čemuž vločky získají ještě lepší chuť a stávají se stravitelnějšími. Fermentované vločky díky obsahu laktobacilů stimulují imunitu, zajišťují vstřebávání živin, eliminují toxické látky a snižují riziko rakoviny střev.

Kde najdete ovesné vločky se slevou?

Upečte si lahodné banánové lívance

Lívance z ovesných vloček jsou tou nejlepší snídaní, jelikož vás zasytí na celé dopoledne a dodají vám energii na vše, co vás zrovna čeká. Pokud je navíc osladíte pouze rozmačkaným banánem, můžete je zařadit i do dietního jídelníčku.

Na 10 lívanců budete potřebovat:

  • 1 větší banán
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 3 vajíčka
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • ½ lžičky mleté skořice
  • špetka soli
Vejce by vám doma neměla chybět

Všechny ingredience smíchejte a vytvořte řidší těsto. Lívanečky smažte na nepřilnavé pánvi na sucho, případně na troše kokosového oleje, a na talíři je potřete domácím džemem, jogurtem nebo lískooříškovou pomazánkou.

Lívance s borůvkami a malinami Mila Naumova / Shutterstock.com

Pečení v mikrovlnce? Vyzkoušejte mug cake

Mug cake neboli hrníčkový dortík je dezert, který je přímo stvořený pro dnešní uspěchanou dobu. Jeho příprava totiž spočívá v rychlém smíchání ingrediencí v hrníčku a jejich následném upečení v mikrovlnné troubě.

Na mug cake s ovesnými vločkami budete potřebovat:

  • hrnek o objemu 200 ml
  • 1 banán
  • hrst ovesných vloček
  • 50 ml mléka
  • 1 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
Pusťte se do rychlého pečení hned

Ingredience na mug cake smíchejte v hrnečku vymazaném rostlinným olejem. Do směsi můžete podle chuti přidat sušené ovoce, čokoládu nebo skořici. Hrneček neplňte po okraj, směs nabobtná. Následně hrnek vložte do mikrovlnky a pečte na 800 W 3 až 4 minuty. A rychlý dezert máte hotový.