Jaké čaje pít při dietě? Tipy pro snadnější hubnutí

Šálek s čajem a krejčovský metr New Africa / Shutterstock.com

Základem štíhlé linie je vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. Pokud ale chcete svůj metabolismus ještě urychlit, měli byste pravidelně pít zelený čaj. Obsahuje totiž katechin a spoustu dalších antioxidantů. Jak vybrat ten správný? A které další čaje podporují spalování tuků?

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Zelený čaj

Zelených čajů existuje mnoho druhů. Liší se podle původu čajových lístků a jejich sušení, ale také podle způsobu či délky přípravy.

Na hubnutí se nejvíc osvědčila matcha, která se před konzumací nelouhuje – jde totiž přímo o prášek z rozemletých lístků, díky čemuž má až desetkrát větší účinek než klasický zelený čaj. Kromě ní však ve světě zdravých lístků naleznete i mnoho dalších, které se mohou hodit. Které to třeba jsou?

Muž připravuje čaj oolong Dmytro Gilitukha / Shutterstock.com

Čaj Oolong

Ke zdravým čajům se řadí i Oolong, který má světlejší, žlutozelenou barvu. Jeho kvalita se tím samozřejmě nijak nezhoršuje, má zkrátka jen jiné charakteristiky, které jsou dané způsobem zpracování. Zjednodušeně ho můžeme zařadit někam na pomezí zelených a černých čajů. A v čem nám pomáhá bojovat s přebytečnými kily? Má nízký obsah kofeinu, ale zato v něm najdete spoustu antioxidantů.

Mátový čaj

Čaj z čerstvé máty se osvědčil nejen při žaludečních a trávicích problémech. Pokud vám nevadí typická větrová chuť a vůně, může vám pomoct také s redukcí hmotnosti. Právě vůně této bylinky stačí podle výzkumů k tomu, abyste přestali hřešit. Velkou výhodou máty je i to, že si ji jednoduše vypěstujete v domácích podmínkách.

  • „Máta je při redukci výborná, pomáhá totiž snižovat chuť k jídlu. Nemusíte ale jen pít mátový čaj, stačí si také přičichnout ke kvalitnímu esenciálnímu oleji z máty,“ vysvětluje instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Rooibos

Jedná se o čaj, který pochází ze západokapské oblasti Jižní Afriky. Příznivých účinků má rooibos hned několik, kromě zklidnění mysli a posílení imunity podporuje i spalování tuků, a to díky mnoha důležitým vitamínům, minerálům a stopovým prvkům. Obsahuje například vitamín C, zinek, železo, hořčík nebo vápník. Za zmínku ale stojí hlavně specifický antioxidant s názvem aspalathin, který pomáhá spalovat tuky a potlačuje pocity hladu.

  • Tip: Ať už si vyberete jakýkoliv typ čaje, vždy doporučujeme kvalitní sypané směsi. Ani nejdražší sáčkové čaje totiž nikdy nemohou dosáhnout jejich kvality.
Ledový zelený čaj s lesním ovocem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Domácí ledový zelený čaj s lesním ovocem a mraženým hroznovým vínem vás překvapí svou dokonalou kombinací chutí. Hotový je za chvilinku, skvěle osvěží v horkých letních dnech a jsme si jisti, že vám bude chutnat.

Ledový zelený čaj s lesním ovocem

Jakým čajům se při dietě vyhnout?

Některé nápoje naopak hubnutí zpomalují a nejsou při dietě vhodné. Patří k nim zejména čaje z bylinek, které podporují chuť k jídlu, tedy například ženšen, pampeliška, zázvor nebo kurkuma. A pokud se opravdu snažíte zhubnout, čaj neslaďte – cukrem, medem ani umělými sladidly.

Zdroj: kupi.cz, denik.cz, medicalnewstoday.com