Co je to výživový trend Planetariánství? Lidé často ani netuší, že ho vlastně dodržují

Výběr zeleniny na stole Foxys Forest Manufacture / Shutterstock.com

Patříte mezi ty, kteří si dají čas od času maso, ale zároveň chtějí být šetrnější k planetě, a proto vyhledávají také rostlinné alternativy masných či mléčných výrobků? Pak se můžete řadit mezi tzv. planetariány, kteří zastávají flexibilní, přesto uvědomělý postoj ke stravování. Jaká myšlenka stojí za tímto poměrně mladým výživovým směrem a co obsahuje jídelníček planetariánů?

Přečtěte si také

Možná jste ani netušili, co všechno můžete umývat v myčce nádobí

Důležitá je změna, nikoliv vyškrtnutí masa

Přes týden rostlinná strava, o víkendu klidně kvalitní steak zajedený tvarohovým dezertem. Tak může vypadat stravovací režim planetariána. Na rozdíl od vegetariánství či veganství, nemá tento výživový trend žádná striktní pravidla.

Jeho podstatou je občas omezit nebo vynechat maso a mléčné výrobky a nahradit je rostlinnou alternativou. Cílem planetariánů je přispět ke snížení konzumace živočišných produktů, a tím přispět i k dobru Zemi.

Najděte si zeleninu v akci

Pojem poprvé představila před dvěma lety Američanka Maggy Keet na svém kuchařském blogu. Na myšlenku ji přivedla úvaha o tom, jaký svět zanecháváme svým dětem a o tom, že je potřeba změny. Ovšem ne cestou drastických zákazů. Pod heslem „jíst pro záchranu naší planety“ propaguje tento výživový směr, který má podle Keet jasný a dlouhodobý smysl.

Vše je v režii jednotlivce

Planetariánství je zkrátka o postupné změně – ve stravování a vaření, způsobu uvažování, nakupování i chování se k přírodě a jejím zdrojům. Jak k této změně lidé přistoupí, je potom již zcela na nich. Maso a mléčné výrobky mohou například omezit pouze některé dny v týdnu, nebo jen vyměnit určité suroviny za jiné. Vždy podle vlastního uvážení, režimu i chuti. A ideálně čím dál častěji.

A právě díky tomuto flexibilnímu pojetí je podle mnohých zastánců planetariánství udržitelnější a s pozvolným zařazováním rostlinných náhražek se na něho také lépe zvyká. Celé je to zkrátka o tom, že každá malá pomoc planetě se počítá. A s tím, jak v současné době všeobecně roste popularita rostlinné stravy, se může mezi planetariány řadit spousta lidí, kteří o tom ani neví.

Planetariánství vs. ostatní výživové směry a diety

Podobný přístup ke stravování zastávají i další dvě podobné skupiny lidí: reduktariáni a flexitariáni (pojem vznikl spojením slov „flexibilní“ a „vegetarián“). V obou případech se jejich příznivci snaží cíleně omezovat živočišné produkty ve svém jídelníčku, a to z důvodu etických, ekologických i zdravotních. Pokud už si maso dopřejí, hlídají si jeho původ i to, zda pochází z šetrných a udržitelných zdrojů.

U planetariánů, reduktariánů i flexitariánů tedy hovoříme spíše o životní filozofii, způsobu myšlení a chování. Nejedná se ovšem o specifickou dietu s jasnými pravidly. Tu mají naopak vegetariáni a vegani, ale například i pescetariáni, kteří z masa konzumují pouze ryby, anebo pollotariáni, kteří zase jí pouze maso kuřecí.

Jídelníček planetariánů - semínka, zelenina, ovoce, krekry Canva

Plánujete změnit svůj jídelníček? Tyto potraviny do něho zařaďte

Pokud chcete na svém talíři maso a mléčné produkty omezit, je důležité nahradit tyto suroviny jinými, které tělu vynahradí chybějící příjem bílkovin, zdravých tuků i sacharidů. Ideální jsou v tomto ohledu obiloviny a výrobky z obilí (včetně příloh jako je bulgur, pohanka, jáhly apod.), luštěniny a produkty z nich (tofu, tempeh), ovoce a zelenina, semena a ořechy a nejrůznější rostlinné mléčné výrobky (sehnat se dnes dají mléka, jogurty, tvarohy, sýry, sladké dezerty i pudinky).

Objevte zdraví v akci

A po čem se podívat v obchodech?

Vedle známých firem, jako je Beyond Meat či MANA, je běžně na pultech k dostání také široká škála rostlinných výrobků, například od značek Nestlé, Lunter, Alpro, Alnatura, Joya či Garden Gourmet – ta mimo jiné vyrábí hotová jídla, která je od loňského roku možné objednat i přes online supermarket Košík.cz.

Pozadu nezůstávají se svými veganskými řadami ani privátní značky řetězců a drogerií. V Lidlu je najdete pod názvem My best Veggie, v Kauflandu pod K-take it veggie, Albert má Veggie, v dm drogerii koupíte vybrané pod značkou DM Bio, v Rossmannovi pod EnerBio a Tesco zase nabízí svou řadu Plant Chef.

  • Tip: v letáku Tesca "Jezte dobře, žijte zdravě" najdete nyní výrobky Plant Chef v akci, i mnoho dalších vegetariánských, veganských a bio potravin. Nabídka platí do 1. 2. 2022.
  • Také Billa vydala svůj speciální katalog zdravých potravin, který platí až do neděle 23. 1. 2022. Obsahuje celou řadu rostlinných a bio výrobků za výhodné ceny.
  • S Lidlem se zase můžete pustit do veggie výzvy ProVeg Veggie Challenge, která motivuje k zařazení rostlinné stravy do jídelníčku. Více informací najdete v aktuálním letáku Lidlu, stejně tak jako slevy na vybrané výrobky privátní klimaticky neutrální značky Vemodo.