Jak řešit clo a DPH za balíčky z Číny a dalších zemí mimo EU?

Žena drží platební kartu a prohlíží si stránky e-shopu na notebooku Canva

Pravidla pro objednávky ze zemí mimo Evropskou unii se změnila. Už od 1. října minulého roku je nutné hradit DPH i u nákupů do 22 eur. Spousta lidí tedy stále čeká na vánoční dárky, které vypadaly jako velmi výhodná koupě. V některých případech ale vůbec nedorazí, jindy bude potřeba zaplatit clo a daně. Jak ušetřit a na co si dát pozor?

Přečtěte si také

Léky na nachlazení s pseudoefedrinem by se užívat neměly. Řada lékáren je ale stále prodává

Nezáleží jen na hodnotě zásilky

Konečnou cenu ovlivňuje více faktorů. Kromě hodnoty objednávky je důležité i to, jestli je daný e-shop registrován v systému IOSS (Import One Stop Shop). Pokud ano, u zboží do 150 eur za vás DPH uhradí.

Vyplatí se tedy prostudovat si obchodní podmínky vybraného e-shopu. Prodejce, který tyto informace na webu vůbec neuvádí, nepůsobí příliš důvěryhodně. Doporučujeme se podívat ještě na recenze a v případě negativního hodnocení se mu raději vyhnout.

Muž a žena si prohlížejí tablet, žena drží platební kartu Canva

Jak neplatit clo ani DPH?

U nákupů z registrovaných e-shopů do zmiňované částky 150 eur nemusíte clo řešit, tedy s výjimkou alkoholu, cigaret nebo parfémů. Tyto specifické produkty musíte proclít vždy. Konkrétní částka se pohybuje od 1 do 10 % hodnoty zásilky a odvíjí se od kategorie zboží. Daním se bohužel nedá zcela vyhnout, ale za zboží do 22 eur zaplatíte jen zhruba 50 Kč. Samozřejmě pouze v případě, že budete s doručovatelem včas komunikovat. Prodlení by se vám zbytečně prodražilo.

Vůně nakupte ve vaší drogerii se slevou

U nás má celní řízení na starost Česká pošta, potřebnou administrativu tedy vyřídí za vás. Její zástupci jen apelují na dodržování termínů a zároveň přiznávají, že velkou část problémů s dopravou nezpůsobují příjemci, ale samotné e-shopy. Často totiž píší údaje na balíčky zmateně a nepřehledně.

„Adresa je třeba oblepená kolem celého balení a to samozřejmě působí problémy, protože často nevíte, co je PSČ, co je mobil, kdo je odesílatel, kdo je adresát,“ popisuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Některé e-shopy mají sklady v EU

Stále více asijských internetových obchodů si zřizuje sklady v Evropě, zasílání objednávek v rámci EU je tak pro ně výhodnější. Vyplatí se ale i zákazníkům? Většinou ano, protože se na ně nevztahuje povinnost hradit clo a daně. Počítat musí jen s cenou dopravy, která zpravidla nepřesáhne 150 Kč. Někdy je ale i výrazně nižší nebo se neplatí vůbec.