Jak využít skořápky od vajec? Tady je 5 možností, o kterých jste nejspíš nevěděli

Košík rozbitých skořápek od vajec Sirikunkrittaphuk / Shutterstock.com

Skořápky od vajíček většina z nás vyhazuje nebo v lepším případě schovává pro slepice. Můžete je ale zužitkovat i mnoha jinými způsoby. A to nejen na Velikonoce. Přinášíme vám 5 tipů na jejich využití v domácnosti, na zahradě i v kosmetice.

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

Vaječné skořápky jako hnojivo

Skořápky dodají rostlinám důležité minerály, jako je vápník a draslík. Můžete je samozřejmě jen tak vložit do květináče, ale bude trvat týdny, než se látky do půdy uvolní.

Proto doporučujeme urychlit proces odvarem, za který vám budou vděčné jak rostliny v záhoně, tak v květináči. Na zahradě množstvím skořápek raději nešetřete, pět nebo šest bude akorát. Pokojovým rostlinám postačí koncentrovaný výluh – ze dvou až tří skořápek.

Vyberte si vajíčka v akci

Na vyrážky a štípance

Skořápky se vám budou hodit i v létě. Doporučujeme z nich vytvořit směs, která zabrání otokům a zmírní svědění po bodnutí hmyzem nebo spálení od sluníčka. Je to velmi snadné – skořápky nadrťte a zalijte trochou jablečného octa. Nechte několik dní odležet a používejte dle potřeby.

Skořápky v hmoždíři Chamille White / Shutterstock.com

Skořápky jako doplněk stravy?

Jedná se o cenově dostupný zdroj vápníku, zinku, železa a dalších důležitých látek. Jak skořápky od vajec tepelně upravit, abyste je mohli bez obav konzumovat?

Skořápky properte pod tekoucí vodou, abyste odstranili veškeré nečistoty. Potom je vložte do trouby a pečte na 180 °C přibližně 15 minut. Díky tomu půjdou lépe rozdrtit. Použít k tomu můžete mixér, mlýnek na kávu nebo jen hmoždíř. Nakonec skořápkový prášek ještě přesejte přes sítko a nasypte do sklenice s víkem. Přidávat se pak dají například do müsli, jogurtu nebo smoothie.

  • Tip: Nejlepší jsou pro tyto účely vajíčka z biochovu nebo z domácích zdrojů.

Pro hladkou a zářivou pleť

Vitamíny a minerály obsažené ve skořápkách prospívají i pokožce. Rozzáří ji, vyhladí a zjemní. Tepelně ošetřené skořápky rozdrcené na jemný prášek jsou tedy skvělým základem pleťových masek. Pak už záleží jen na vás, jestli k nim přidáte pouze rozšlehané bílky nebo i některý z kvalitních přírodních olejů, třeba kokosový. Vybrané ingredience v každém případě důkladně promíchejte a naneste na pleť. Zhruba po 15 minutách opláchněte.

Na bělení prádla

Pomocí skořápek také oživíte zaprané bílé prádlo, které bude znovu zářit čistotou. Stačí do pračky přidat látkový sáček s nadrcenými skořápkami a plátky citronu. Skořápky totiž dokážou špínu absorbovat, zatímco kyselina citronová navrací oděvu jasnou bílou barvu.