Začněte nový rok s čistým organismem! Ostropestřec mariánský je skvělý na játra, trávení i psychiku

Detail na ostropestřec mariánský Simon Groewe / Shutterstock.com

Je čas na detox organismu. A s tím skvěle pomůže ostropestřec mariánský, který je nejznámější pro své blahodárné účinky na regeneraci jater. Tím ovšem jeho výčet pozitivních vlivů na naše zdraví nekončí. Přečtěte si, v čem je pro nás prospěšný, v jakých podobách se dá koupit a konzumovat i jak často a jakým způsobem ho užívat.

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Superpotravina s řadou cenných látek

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum je jednoletá nebo dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovité. Vzhledově je velmi podobný bodláku. Z rostliny se získávají především semena – šedohnědé nažky s bílou chocholkou, které se sbírají krátce před úplným dozráním.

V lidovém léčitelství má ostropestřec dlouhou tradici. Používá se jako bylina k očistě organismu, ke zmírnění nejrůznějších onemocnění a jejich příznaků i jako prevence řady závažných chorob. Z účinných látek stojí za zmínku flavonoidy, hořčiny, biogenní aminy tyramin a histamin, nenasycené mastné kyseliny (linolová, olejová či linoleová), především ale silymarin, který je komplexní směsí polyfenolických molekul.

Silymarin: zázrak pro játra

Právě silymarin je účinný při zneškodňování škodlivin a při regeneraci jater. Ta mohou trpět nejen nadměrnou konzumací alkoholu, léků či nezdravého jídla s chemickými aditivy, ale všeobecně také virovými infekcemi, znečištěným ovzduším, nedostatkem pohybu či celkovým špatným životním stylem. Látky obsažené v ostropestřci potom dokážou podporovat aktivitu jaterních enzymů, zlepšují nitro-buněčnou cirkulaci a celkovou látkovou výměnu v těle, v důsledku čehož dochází ke snížení stresové zátěže organismu.

Zajděte si pro ostropestřec do lékárny

Pozitivní účinky ostropestřce mariánského na zdraví

  • Dlouhodobě podporuje regeneraci jater a přispívá k jejich správné funkci. Pomáhá také při cirhóze jater, žlučových kamenech nebo žloutence.
  • Užívá se při onemocnění žlučníku, sleziny a dvanácterníku, účinný je na žaludeční koliky.
  • Chrání tělo před škodlivými a toxickými látkami, pročišťuje organismus.
  • Při zevním užívání je účinný na hemoroidy, bércové vředy a křečové žíly, ale také na akné či jiné kožní problémy.
  • Pomáhá při bolestech hlavy a migrénách.
  • Přispívá k psychické rovnováze a pohodě, užívá se při léčbě depresí.
  • Podporuje regeneraci cév, napomáhá nápravě poruch krevního oběhu.
  • Zmírňuje následky chemoterapie.
  • Pomáhá při léčbě infekční mononukleózy.
  • Je silným antioxidantem, přispívá k přirozené ochraně těla proti vnějším vlivům.
  • Udržuje zdravou hladinu cukru v krvi.
  • V minulosti se prokázal také jako velmi účinný lék na otravu z hub. Při nitrožilní aplikaci působí jako protijed například při intoxikaci muchomůrkou zelenou.

Ostropestřec, hmoždíř a další lékárenské pomůcky Canva

V jakých formách se ostropestřec užívá?

Nejčastěji jsou k dostání různé výživové doplňky: kapsle a tablety, extrakty, kapky, šumivé tablety, čaje i tinktury a oleje. Při nákupu si u výrobků vždy ověřujte množství obsaženého silymarinu i to, kolik přírodního výtažku z ostropestřce mariánského daný produkt obsahuje – čím více, tím samozřejmě lépe. Na trhu jsou běžně k dostání také plody, které lze dále různě zpracovávat.

Vyzkoušejte například olej

Plody ostropestřce

Plody neboli semena ostropestřce je důležité nadrtit, aby se z nich uvolnil silymarin a další účinné látky. V obchodech se dají sehnat už drcené, lepší je ale vždy koupit celé plody a ty si v potřebné dávce mlít až těsně před požitím. Pamatujte ale na to, že by neměly při drcení přijít do kontaktu s kovem, ideální je proto klasický hmoždíř.

  • Cena za celé i drcené plody ostropestřce vychází na trhu na cca 29 korun/ 100 g. Větší balení bývají jako vždy výhodnější, při nákupu kilového sáčku vás sto gramů vyjde i na 16 korun.

Nadrcené plody jsou vhodné pro přímou konzumaci, dají se ovšem přisypat i do jogurtů, kaší, smoothie či džusu. Připravuje se z nich také odvar nebo čaj: 1 čajovou lžičku rozdrcených semen přelijete 250 ml horké vody (ta by neměla přesáhnout 80 °C) a nechte asi 20 minut odstát.

Tinktura a olej

Mnohem větší účinky má ovšem ostropestřec louhovaný při nižších teplotách, než je zalití horkou vodou. Ať už v podobě za studena lisovaného oleje, extraktu nebo alkoholové tinktury.

  • Ostropestřecové oleje se dají koupit v lékárnách či zdravých výživách od mnoha různých značek, např. Wolfberry, Allnature, Topvet či Happy Food. Cena vychází u všech podobně, za 250 ml dáte v přepočtu asi 80–99 Kč.
  • Tinkturu si velice jednoduše můžete vyrobit doma. Nadrcená semena dejte do neprůhledné nádoby, zalijte vysokoprocentním konzumním alkoholem (v poměru 1:2), nádobu přikryjte a uložte na tmavé místo. Nechte macerovat po dobu minimálně 14 dnů, pak sceďte do tmavé lahvičky a skladujte v suchu a temnu. Dávkujte v množství jedna lžička (cca 30 kapek) 2–4krát denně.

Ostropestřec ve sklenici a na talíři Canva

Jak často se ostropestřec užívá?

Koncentrovanější formy ostropestřce s vysokým obsahem silymarinu (tinktury, kapsle, kapky apod.) se doporučuje užívat vždy 3–4 týdny v kuse, poté by měla minimálně na 1 týden následovat pauza. Oleje a čaje se mohou užívat dlouhodoběji i po dobu několika měsíců, po nějaké době by ale vždy měla přijít zmíněná několikatýdenní pauza.

Během třítýdenní detoxikace ostropestřecovou kúrou se nedoporučuje pít žádný alkohol, užívat syntetické léky nebo potraviny bohaté na nasycené tuky. A i přes to, že je silymarin bezpečný, nedoporučuje se vůbec podávat dětem do 5 let, těhotným a kojícím ženám.