Jak správně připravit vinnou klobásu?

Vinná klobása na talíři s kaší Canva

Uzený výrobek z mletého masa, který v doprovodu koření potěší chuťové pohárky nejednomu gurmánovi – klobása. Proč si vybrat tu vinnou, jak ji připravit a kde ji pořídíte v akci?

Přečtěte si také

V pražském obchodním centru prohrabali koše a nestačili se divit! 3 tuny odpadu byly plné překvapení

Tradiční český výrobek

Fenomén jménem klobásy. Pomleté, případně sekané maso, které snoubí svou šťavnatost se správně zvoleným kořením. Některé jsou určeny k tepelnému zpracování, na jiných si můžete pochutnat i za studena. Jednou z tradičních českých klobás je vinná klobása.

Bílá klobása se sice může podobat bavorské bílé klobáse, ale tahle opravdu pochází z našich krajin. Je vyrobena z vepřového, případně telecího masa. Po jemném mletí je směs smíchána s rohlíky, které jsou nejprve namočeny v mléce. Nesmí chybět ani citronová kůra, muškátový květ a to nejdůležitější – bílé víno, které jí přenechává chuť i název. Hotovou hmotou je pak naplněno přírodní střívko. A to je vše!

  • Pozor – tato klobása není jako jiné druhy tepelně zpracována, je potřeba ji co nejdříve zkonzumovat.
Vybírejte svoji oblíbenou pochoutku v akci

Jak se peče vinná klobása?

Nejčastěji ji seženete zatočenou do spirály. Někdy bývá opatřena špejlí pro snazší opékání v kuse. Někdo je opéká přímo, jiný je před samotným opečením vaří. A protože neodmyslitelně patří k oslavám Slunovratu, bývá také součástí štědrovečerní hostiny. Sváteční vinná klobása může být připravena v závislosti na chuti každé rodiny – a vlastně nemusí být jen sváteční.

Opečená vinná klobása na talíři s lístkem salátu a kečupem Canva

Jak vybrat nejlepší vinnou klobásu?

Kvalitní vinná klobása není blátivá a příjemně voní (ne po mouce). Přírodní střívko má být lesklé a pevné. Zapojte smysly a vybírejte pomalu – pozor si dejte i na příliš nízkou cenu. A jak si tuhle dobrotu připravit?

  • TIP: Co dělat, aby klobása nepraskla? Můžete na pánev přidat trochu másla a přiklopit poklicí. Klíčem je však už zmíněné pomalé opékání – dopřejte klobáse čas.

Není vinná klobása jako vinná klobása – protože se mírně liší receptury řezníků, mohou se stejně tak lišit přípravy v jednotlivých domácnostech. Někdo klobásu obaluje v mouce, jiný ji opeče samostatně. Dá se smažit na sucho na pánvi, dá se však ale také péct v troubě. Nejoblíbenější zůstává pozvolně smažení ve spirále. Tak se totiž vytvoří chutná a křupavá krusta. Před smažením na rozpálenou pánev přece jen přidejte pár kapek oleje.

Klobásky v udírně Tomas Vynikal / Shutterstock.com

Sbíhají se vám sliny? Zkuste české klobásy

Jaké další klobásy pochází z Česka? Pochutnejte si i na dalších druzích klobás, které jistě dobře znáte.

  • Trampské cigáro je delší klobása, která obsahuje vepřové a hovězí maso se solí a kořením. Připravuje se uzením, může se tedy jíst za tepla i studena. V akci lze pořídit 100 g za deset korun.
  • Oblíbená je i moravská klobása, která obsahuje hrubě mleté hovězí a vepřové maso, papriku, česnek, kmín a sůl. Také v jejím případě se receptura může lišit dle výrobce. Pochutnáte si na ní i za studena. V akci nabízí 100 g za 12 Kč.
Nezmeškejte v akci
  • Ostravskou klobásu vytvořil soukromý řezník z Ostravy. Jde o vepřovou klobásu, která kombinuje libové sekané maso s jemně mletým. Například v Albertu najdete v akci 100 g za 11,90 Kč.
  • Pozor: kvalita výrobců se různí. Sledujte složení klobás.