Jak se rychle zbavit škytavky? Nejlepší rady, které skutečně fungují

Žena se drží za ústa, v ruce drží sklenici s limonádou Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Znáte to pořekadlo, že když dostanete škytavku, někdo na vás myslí? Jde samozřejmě jen o žert, škytavka však potkala snad každého. Je to nepříjemný stav, který obvykle odezní do několika minut. Může však zkomplikovat život, když se objeví v nevhodnou dobu, třeba při milostných hrátkách nebo když chcete učinit proslov. Poradíme vám tedy, jak se jí nejrychleji zbavit.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Jak vzniká škytavka?

Za škytavku je zodpovědná bránice, tedy sval, který nám umožňuje se nadechnout a vydechnout. Při škytavce máte v bránici křeče, které ji spontánně stahují.

Může ji vyvolat mnoho podnětů, od záchvatů smíchu až po sycené nápoje, rychlou konzumaci jídla, nedostatek důležitých živin, dehydrataci nebo třeba i šok.

Často mohou zaznamenat škytavku lidé, kteří se přejídají nebo mají problémy s pálením žáhy. Ačkoliv může rychle odeznít, ve vzácných případech může trvat i celé dny.

Příliš častá nebo nezastavitelná škytavka může naznačovat vážný zdravotní problém. V takovém případě neváhejte navštívit lékaře, protože by vám škytavka bránila i v běžných činnostech, včetně spánku. Pokud trpíte škytavkou často, je vhodné sledovat, jaké podněty ji nejčastěji vyvolají, a následně se jim vyhýbat.

Muž pije vodu ze sklenice puhhha / Shutterstock.com

Jak se zbavit škytavky?

  • Nemyslete na ni – Když se na škytavku intenzivně soustředíte, obvykle trvá déle. Zkuste se věnovat nějaké činnosti, která vyžaduje soustředění a škytavka nejspíše sama zmizí.
  • Napijte se – Jde o nejlepší způsob, který pomáhá většině lidí. Při pomalém pití ledové vody stimulujete bloudivý nerv. Některým zase více pomáhá pití teplé vody.
  • Kloktejte vodu – Vezměte si ledovou vodu a kloktejte ji zhruba půl minuty.
  • Dýchejte pomalu – Přestaňte mluvit a začněte pomalu a hluboce dýchat. Při nádechu počítejte do pěti a při výdechu také. Škytavka by postupně měla odeznít.
  • Dýchání do sáčku – Vezměte si papírový sáček a dýchejte do něj, přestaňte však dříve, než se vám začne točit hlava.
  • Zadržte dech – Zkuste zadržet dech na 15–20 vteřin a opakujte podle potřeby.
  • Cucejte citron – Dejte si plátek citronu do pusy a cucejte ho. Poté si vypláchněte ústa, abyste nepoškodili sklovinu kyselinou citronovou.
  • Vezměte si lžičku medu – Nechte med pomalu rozpustit v ústech a pak ho spolkněte.
  • Cucejte kostku ledu – Vložte si kostku ledu do úst a cucejte ji, dokud škytavka neustane.
  • Zatáhněte za jazyk – Tahání za jazyk stimuluje nervy a svaly v krku. Uchopte špičku jazyka a jednou nebo dvakrát ji jemně vytáhněte dopředu.
Žena cucá citron, aby zastavila škytavku Iurii Chornysh / Shutterstock.com
  • Použijte Valsalvův manévr – Chcete-li provést tento manévr, zkuste vydechnout a přitom sevřete nos a držte ústa zavřená.
  • Nechte se vylekat – Požádejte někoho, aby na vás vybafl. Skutečně to někomu pomáhá.
  • Dosáhněte orgasmu – Skutečně, neděláme z vás blázny. Sex může dle některých vědeckých doporučení pomáhat škytavce předcházet i ji léčit. Pokud jste zoufalí, za zkoušku to stojí, co říkáte?

Rad na zastavení škytavky existuje mnoho, některé zabírají a některé babské rady jsou neúčinně a někdy i směšné. Pokud často trpíte škytavkou, neváhejte nám do komentářů napsat, co vám nejlépe pomáhá.

Zdroje: mayoclinic.org, webmd.com, healthline.com, euronews.com