Jak se rychle zbavit škytavky? Nejlepší rady, které skutečně fungují

Žena se drží za ústa, v ruce drží sklenici s limonádou Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Znáte to pořekadlo, že když dostanete škytavku, někdo na vás myslí? Jde samozřejmě jen o žert, škytavka však potkala snad každého. Je to nepříjemný stav, který obvykle odezní do několika minut. Může však zkomplikovat život, když se objeví v nevhodnou dobu, třeba při milostných hrátkách nebo když chcete učinit proslov. Poradíme vám tedy, jak se jí nejrychleji zbavit.

Přečtěte si také

Tipy, jak umýt a vyleštit okna beze šmouh. Které čističe jsou nejlepší?

Jak vzniká škytavka?

Za škytavku je zodpovědná bránice, tedy sval, který nám umožňuje se nadechnout a vydechnout. Při škytavce máte v bránici křeče, které ji spontánně stahují.

Může ji vyvolat mnoho podnětů, od záchvatů smíchu až po sycené nápoje, rychlou konzumaci jídla, nedostatek důležitých živin, dehydrataci nebo třeba i šok.

Často mohou zaznamenat škytavku lidé, kteří se přejídají nebo mají problémy s pálením žáhy. Ačkoliv může rychle odeznít, ve vzácných případech může trvat i celé dny.

Příliš častá nebo nezastavitelná škytavka může naznačovat vážný zdravotní problém. V takovém případě neváhejte navštívit lékaře, protože by vám škytavka bránila i v běžných činnostech, včetně spánku. Pokud trpíte škytavkou často, je vhodné sledovat, jaké podněty ji nejčastěji vyvolají, a následně se jim vyhýbat.

Muž pije vodu ze sklenice puhhha / Shutterstock.com

Jak se zbavit škytavky?

  • Nemyslete na ni – Když se na škytavku intenzivně soustředíte, obvykle trvá déle. Zkuste se věnovat nějaké činnosti, která vyžaduje soustředění a škytavka nejspíše sama zmizí.
  • Napijte se – Jde o nejlepší způsob, který pomáhá většině lidí. Při pomalém pití ledové vody stimulujete bloudivý nerv. Některým zase více pomáhá pití teplé vody.
  • Kloktejte vodu – Vezměte si ledovou vodu a kloktejte ji zhruba půl minuty.
  • Dýchejte pomalu – Přestaňte mluvit a začněte pomalu a hluboce dýchat. Při nádechu počítejte do pěti a při výdechu také. Škytavka by postupně měla odeznít.
  • Dýchání do sáčku – Vezměte si papírový sáček a dýchejte do něj, přestaňte však dříve, než se vám začne točit hlava.
  • Zadržte dech – Zkuste zadržet dech na 15–20 vteřin a opakujte podle potřeby.
  • Cucejte citron – Dejte si plátek citronu do pusy a cucejte ho. Poté si vypláchněte ústa, abyste nepoškodili sklovinu kyselinou citronovou.
  • Vezměte si lžičku medu – Nechte med pomalu rozpustit v ústech a pak ho spolkněte.
  • Cucejte kostku ledu – Vložte si kostku ledu do úst a cucejte ji, dokud škytavka neustane.
  • Zatáhněte za jazyk – Tahání za jazyk stimuluje nervy a svaly v krku. Uchopte špičku jazyka a jednou nebo dvakrát ji jemně vytáhněte dopředu.
Žena cucá citron, aby zastavila škytavku Iurii Chornysh / Shutterstock.com
  • Použijte Valsalvův manévr – Chcete-li provést tento manévr, zkuste vydechnout a přitom sevřete nos a držte ústa zavřená.
  • Nechte se vylekat – Požádejte někoho, aby na vás vybafl. Skutečně to někomu pomáhá.
  • Dosáhněte orgasmu – Skutečně, neděláme z vás blázny. Sex může dle některých vědeckých doporučení pomáhat škytavce předcházet i ji léčit. Pokud jste zoufalí, za zkoušku to stojí, co říkáte?

Rad na zastavení škytavky existuje mnoho, některé zabírají a některé babské rady jsou neúčinně a někdy i směšné. Pokud často trpíte škytavkou, neváhejte nám do komentářů napsat, co vám nejlépe pomáhá.

Zdroje: mayoclinic.org, webmd.com, healthline.com, euronews.com