Co pomáhá na pálení žáhy a jak se rychle zbavit trápení?

Ženu pálí žáha Kmpzzz / Shutterstock.com

Ten nepříjemný pocit je tu zase, kyselý obsah žaludku stoupá nahoru do jícnu a cítíme pálení nebo bolest. Pálení žáhy, neboli kyselý reflux, zažil snad každý. Nejčastěji je spojené s konzumací určitých druhů jídel nebo nápojů, které vedou k překyselení žaludku. Zdraví lidé zažívají pálení žáhy jen občas, ovšem u jiných už jde o každodenní problém. Poradíme vám, co na pálení žáhy skutečně pomáhá.

Přečtěte si také

Lidl je jediný, kdo smí používat žluté kroužky: Britský odvolací soud přinutí Tesco změnit poutající cedulky

Co je pálení žáhy a kdy vzniká?

Poznáte ji nejčastěji podle pálení v oblasti krku nebo hrudníku. Pokud se objevuje opakovaně, je třeba co nejdříve změnit životní styl, jinak může přinést dlouhodobé obtíže. Nejdůležitějším ochráncem proti pálení žáhy je jícnový svěrač – prstenec svalů, které brání tomu, aby se obsah žaludku vracel zpět.

Ne každému však pracuje tento svěrač správně a někteří lidé mohou trpět i chronickými problémy. Ačkoliv pálení žáhy nepředstavuje bezprostřední nebezpečí, jde o nepohodlný stav, který komplikuje život. Pokud se objevuje více než 3× do týdne, nechte se vyšetřit lékařem, který stanoví vhodnou léčbu.

Žena jí hamburger a pálí ji žáha Doucefleur / Shutterstock.com

Jak rychle ulevit od pálení žáhy?

Užívejte antacida – Jedná se o léky, které neutralizují kyselinu chlorovodíkovou v žaludku. Pořídíte je v každé lékárně, zkuste například Tums, Rennie, Gaviscon, Iberogast nebo Omeprazol. Seženete tablety k polykání, sirupy, ale i bonbóny. V každém případě jde jen o rychlou pomoc, nikoliv o léčbu.

Přírodní pomoc – Pokud doma nemáte žádné léky, velmi účinné jsou alternativy, které si snadno připravíte doma. Pomáhá voda smíchaná s jedlou sodou, dále jablečný ocet nebo teplá voda s citronem (citron má sice kyselou chuť, ale je zásaditý). Pomáhá také nastrouhaný zázvor a lékořice.

Změňte polohu při spaní – Pokud vás pálení žáhy budí ze spaní, využijte pomoc gravitace. Upravte své lůžko tak, abyste neleželi rovně, ale abyste měli horní polovinu těla ve vyšší poloze. Kyseliny tak budou hůře vytékat že žaludku a vy se v klidu vyspíte.

Spěte na levém boku – Pomůže nejen zvednutí těla, ale i spaní na levé straně. Jícen vstupuje do pravé části žaludku. Výsledkem je, že když spíte na levém boku, dolní jícnový svěrač sedí nad hladinou žaludeční kyseliny.

Žvýkejte – Sliny mají schopnost neutralizovat žaludeční kyseliny – a při žvýkání žvýkačky produkujete a polykáte více slin než obvykle. Vyhněte se však žvýkačkám s cukrem nebo s mátou, protože máta může být také spouštěčem pálení žáhy.

Muž si dává žvýkačku New Africa / Shutterstock.com

Jak předcházet pálení žáhy?

Udržujte zdravou tělesnou hmotnost – Dbejte, aby bylo vaše BMI v rozmezí 19 a 25. Nadváha snižuje schopnost jícnového svěrače působit jako účinná bariéra mezi žaludkem a jícnem. Když jste obézní, vyvíjí se zvýšený tlak na bránici a potenciálně tlačí obsah žaludku do jícnu.

Omezte konzumaci kávy – Káva dočasně uvolňuje dolní jícnový svěrač, čímž se zvyšuje riziko refluxu kyseliny. Obzvláště nebezpečná je káva na lačný žaludek.

Pozor na kořeněná jídla – Jedná se o nejčastější spouštěč. Také se vyhýbejte konzumaci syrové cibule, jezte ji jen tepelně upravenou.

Nejezte před spaním – Poslední jídlo konzumujte nejpozději 2–3 hodiny před spaním.

Nekuřte a nepijte – Tyto 2 zlozvyky podporují pálení žáhy. A pokud máte problém cigaretu odložit, podívejte, co vám může s koncem kouření pomoci.

Po hlavním jídle se projděte – Mnoho lidí si po hlavním jídle lehne nebo sedne, ale to je chyba. Když si dáte po těžkém jídle lehkou procházku, podpoříte a urychlíte tím trávení.

Noste volné oblečení – Těsné oblečení vám jen uškodí, protože zvyšuje tlak na žaludek.

Vyhněte se velkým porcím – Velké porce jídla roztahují žaludek a zvyšují možnost překyselení. Konzumujte raději 5–6 menších porcí jídla denně.

Pijte dostatek tekutin – Pijte alespoň 2 litry tekutin denně.

Stůjte vzpřímeně – Zní to možná podivně, ale pokud se hrbíte, může to podpořit pálení žáhy. Vzpřímený postoj vyvíjí menší tlak na váš dolní jícnový svěrač.

Zdroje: webmd.com, healthline.com